Top 5 hackeri ce au trecut de partea legii

Hacker-ul George Hotz, cunoscut drept Geohot, a trecut de curand de partea “binelului”, angajandu-se la Facebook, dupa ce cativa ani a tulburat gigantii din industrie. Tanarul, in varsta de 21 de ani, a devenit cunoscut dupa ce a dezvoltat o serie de coduri si instrumente, care i-au permis sa ruleze copii ilegale de jocuri pe consola PlayStation 3. Insa inainte de aceasta realizare, GeoHot a fost printre primii care au reusit sa ii enerveze la culme pe cei de la Apple prin jailbreak-ul iPhone-ului. Dar Hotz nu este primul hacker care a trecut in legalitate si si-a pus abilitatile digitale in slujba unei companii mari.
Iata alti cinci rebeli digitali care au trecut de partea legii:
Chris Putnam, programator Facebook

In 2005, Chris Putnam si alti doi prieteni au creat un vierme care iti facea pagina de Facebook sa arate asemeni unui profil de My Space. Farsa ar fi putut sa fie considerata amuzanta ,intr-o oarecare masura, daca viermele nu ar fi sters si detaliile de contact ale unor useri. Putnam a fost insa depistat destul de repede de catre co-fondatorul Facebook, Dustin Moskovitz, care a preferat o abordare neconventionala a problemei, trimitandu-i tanarului hacker un mail. “Hei, ceea ce ai facut a fost amuzant, dar se pare ca stergi si informatiile de contact din profilurile utilizatorilor. Iar asta nu e atat de cool.” In curand cei doi au inceput sa comunice prin mail-uri, pentru ca in cele din urma Moskovitz sa il invite pe Putman la un interviu. “Am fost angajat pe loc si am inceput sa lucrez chiar la cateva zile dupa interviu,” a declarat Putman intr-un interviu.
Michael ‘Mikeyy’ Mooney, dezvoltator aplicatii web

In 2009, un pusti in varsta de 17 ani pe nume Michael Mooney a creat un vierme care s-a raspandit rapid pe Twitter, postand mesaje spam pe conturile utilizatorilor. Adolescentul a declarat ulterior ca a creat viermele….din plictiseala. Actiunea sa a atras atentia celor de la ExqSoft care i-au propus sa semneze un contract pentru pozitia de analist pe probleme de securitate. Travis Rowland, fondator al companiei mentionate mai sus, a sustinut ca tanarul are abilitatile necesare pentru o cariera in domeniu. In plus, atata timp cat atacul nu s-a soldat cu extragerea unor informati care sa ii afecteze financiar pe utilizatorii Twitter, Rowland a considerat ca exista sanse ca adolescentul sa transforme pasiunea sa in activitate legala si platita.
Owen Thor Walker, consultant securitate

La varsta de numai 18 ani, Owen Thor Walker din Noua Zeelanda a devenit principalul suspect intr-o ancheta a FBI-ului, care investiga un botnet de 1.3 milioane de computere, “afacere” care a condus la pierderea a milioane de dolari in industrie pe plan global. Dupa ce a fost arestat si supus unui proces, compania australiana de telecom Telstra l-a angajat pe Walker pe o perioada de 12 luni, pentru a vorbi despre securitate la sedintele de consiliu si seminarii.

Jon Lech Johansen, co-fondatorul double Twiste

Programatorul norvegian Jon Lech Johansen a ajutat la crearea DeCSS, unul dintre primele programe care au putut inlatura protectia digitala a DVD-urilor. Avea 15 ani la acea vreme. Politia l-a arestat pe tanarul hacker dupa ce Motion Picture Association of America a depus o plangere impotriva lui pentru crearea acestei aplicatii. In cele din urma acuzatiile au fost retrase, iar Johansen a ramas cu porecla “DVD Jon”. In 2007, hacker-ul a renuntat la “faradelegi” , devenind co-fondatorul companiei dezvoltatoare de aplicatii mobile, double Twist.
Kevin Mitnick, consultant securitate

Kevin Mitnick a petrecut peste doi ani fugind de oamenii legii, timp in care a fost unul dintre cei cautati infractori din Statele Unite. Faimosul hacker a fost responsabil pentru numeroase infractiuni cibernetice, printre care furtul de software apartinand Motorola, Novell, Fujitsu si Sun Microsystems. In 1999, Mitnick a pledat vinovat la acuzatiile procurorilor si a petrecut aproape cinci ani in inchisoare. In ciuda faptului ca a fost eliberat in 2000, autoritatile i-au permis hacker-ului accesul la Internet abia in 2003. In prezent, Mitnick isi conduce propria compania de consultanta in securitate.
sursa: hit.ro

Sursa
2011-07-02 14:46:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă