Cât costă în bani si timp construcţia unei case?

Construcţia sau achiziţionarea de case „pe pământ“ în suburbia Chişinăului a devenit, în ultima perioada, ceva la modă. Ca urmare, şi ofertele de preţ ale proprietarilor  dar şi ale firmelor imobiliare sunt pe masură. Practic, pe piaţă cu greu pot fi găsite case în ansambluri rezidentiale mai ieftine de 100.000 - 120.000 de euro. Victor URSU

Experţii spun că cei care au reuşit să achiziţioneze o vilă sub acest preţ, se pot considera norocoşi. Este adevarat că mulţi preferă să achiziţioneze un teren şi să înceapă constructia prin intermediul unei firme specializate sau cu forţe proprii. De obicei, alegerea constructorului se face prin negociere directă.
Înainte de a începe o construcţie e bine să vorbiţi cu un consultant Condiţiile contractuale sunt diferite de la o firmă la alta. De aceea, este bine ca punctele principale ale contractului (modalitatea de plată, achitarea avansului, termenele de execuţie, penalităţile etc.) sa fie foarte bine puse la punct înainte de a începe lucrarea. Firmele de construcţii au o experienţă mai mare în ce priveşte încheierea contractelor decât beneficiarii şi cunoaşte mai bine ce trebuie de făcut şi cum trebuie să arate construcţia. De aceea, este bine ca persoana care doreşte sa înceapă construcţia unei case să apeleze în prealabil la un consultant. Acest lucru poate elimina o serie de cheltuieli suplimentare, care pot interveni pe parcusul lucrărilor.
Specialistul are rolul de a supraveghea desfăşurarea lucrărilor şi de a superviza că proiectul iniţial să corespundă cu realitatea din teren. Potrivit estimărilor, în suburbie construcţia unei case de 150 de metri pătraţi ajunge să coste circa 50 000 de euro.
Costurile nu includ preţul de achiziţie al terenului, al utilităţilor, al proiectării şi avizării construcţiei. Dacă le adăugăm şi aceste cheltuieli, obţinem un preţ de circa 450 de euro pentru un metru pătrat .
Specialiştii din construcţii spun că e indicat ca pereţii să aibă grosimea de 38 de cm, şi să fie placaţi cu polistiren (pentru termoizolarea imobilului). De asemenea, construcţia trebuie să aibă geamuri termoizolatoare, cu un coeficient de transfer termic redus.
Nu trebuie de uitat de utilităţi La preţul construcţiei efective se adauga peste 3000 de euro, suma care include proiectarea, avizarea şi autorizarea construcţiei, precum şi circa 2000 de euro conectarea la utilităţi (apă, canalizare, curent şi gaze). Astfel, costul total al casei, fără teren este de aproape 58 000 de euro (materiale de construcţii, lucrările de construcţie). Bineînţeles că la acest preţ se adaugă banii pe care persoana îi va plăti pentru achiziţionarea terenului. Aceste costuri diferă foarte mult de la zonă la zonă şi în funcţie de existenţa utilităţilor. De exemplu La Băcioi, un teren cu suprafaţa de 12 ari pentru constrcţie valorează 12 000 de euro, dezavanatajul e că proprietarul trebuie să dezvolte infrastructura pentru accesul la teren.
Specialiştii precizează că cei care doresc să achiziţioneze un teren pentru construcţie trebuie să îndeplinească câteva reguli pentru a putea construi: trebuie să fie în intravilanul localităţii, să nu fie în circuitul agricol, să aiba destinaţia conform cu ceea ce dorim să construim. Pentru a afla care este destinaţia terenului, în conformitate cu regulamentul local de urbanism, trebuie ca beneficiarul sa obţină un certificat de urbanism care specifică aceste date.
De asemenea, amplasamentul trebuie să aibă în apropiere măcar reţele de curent electric şi gaze. În principiu, durata de execuţie pentru o astfel de construcţie este de circa şase luni. Ţinând cont de faptul că lucrările nu pot fi efectuate pe parcursul întregului an, acestea pot fi începute primăvara, ceea ce permite finalizarea până în toamnă. A doua variantă presupune începerea lucrărilor în cursul verii, în primul an casa ajungand la un grad de finalizare de 80%, pentru a fi finalizată în anul următor.
În ce priveşte autorizaţiile de construcţie, timpul de eliberare a acestora a fost scurtat şi costă cu 40% mai puţin decât anul trecut.

Nici de procedurile oficiale Numărul de proceduri pentru obtinerea autorizatiilor de constructie este de 10, împărţite în două etape, durata cărora nu trebuie să depaşească 86 de zile. Costul autorizatiei este de 9 023 de lei.
De asemenea, termenul de valabilitate al autorizaţiei de construcţie este de 6 luni cu o posibilitatea de prelungire cu încă jumătate de an. Condiţiile sunt valabile atât pentru persoanele juridice cât şi pentru cele fizice.
După ce, în sfârşit, proprietarul imobilului şi-a văzut construcţia finalizată, acesta are nevoie de procesul verbal de recepţie finală care atestă darea în exploatare a imobilului. Respectivul act se obţine de la Oficiul Cadastral Chişinău, pentru care se mai prezintă, certificatul de urbanism, autorizaţia de construcţie, cartea tehnică, titlul de autentificare de teren şi a imobilului, procesul verbal de recepţie şi finalizare a lucrărilor, expertiza tehnică, acordul vecinilor. „
După ce a fost finalizat imobilul, proprietarul are nevoie şi de avizul pozitiv al autorului de proiect. Apoi vine Centrul de Medicină Preventivă şi verifică dacă imobilul coincide actelor şi avizului dat de instituţie. Pe deasupra e obligatoriu şi avizul direcţiei generale de transport public şi căi de comunicaţie, contractul cu Regia Autosalubritate, confirmarea costului estimativ al construcţiei, precum şi procesul verbal de recepţie finală, semnate de membrii comisiei cu concluzia Inspecţie de Stat Teritorială în Construcţii Chişinău.
Sursa: http://eco.md

Sursa
2011-07-02 11:43:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă