Nicoleta Dvornicov cu impresii din SUA

Viata deseori ne poarta pe cele mai frumoase poteci ale lumii, lasindu-ne in suflet amprentele evenimentelor care au avut o semnificatie deosebita pentru noi. Fiind finalista programului FLEX, am avut placerea de a gusta din viata unui elev tipic american. Pe durata anului 2010-2011 am fost studenta de schimb in scoalaGigHarborHigh SchooldinGig Harbor,Washington.

Cu ochii largi deschisi si cu entuziasm in suflet am facut primul pas spre o experienta care mai tirziu era sa ma dezvolte multilateral. Persoanele pe care le-am avut alaturi, ca familia-gazda, profesorii, colegii si prietenii, m-au influentat in cea mai frumoasa directie. Fiind sustinuta si motivata permanent, am avut curajul sa incerc activitati noi, sa deschid usi spre un viitor mai luminos si sa-mi pun la incercare vointa, dedicatia si ardoarea. Nu credeam ca intr-o perioada de 10 luni voi putea sa ating maximul asteptarilor mele.

Dorinta de a faceMoldovacunoscuta printre rindurile elevilor si profesorilor din strainatate era in inima mea odata ce am atins pamintul american. Avusesem mai multe prezentari pe durata primelor luni, insa simteam ca nu era de ajuns. Pentru a-mi realiza aspiratia, am decis sa invat elevii din clasa de cor cintecul “Eminescu”, text- G. Vieru. Profesorul si studentii au fost incintati de ideea propusa. Au lucrat din greu la pronuntarea si la memorizarea cuvintelor. Dupa citeva saptamini de practica am avut concertul de primavara, la care una din piesele cu care am evoluat a fost “Eminescu”. Pot afirma cu certitudine ca publicul s-a indragostit de cintecul roman.

Cu sprijinul scolii am deschis un cerc extrascolar numit Echange Student Club, menirea caruia era sa aduca la cunostinta elevilor americani diversitatea culturilor studentilor de schimb. Cercul fondat s-a bucurat de 13 membri care erau atrasi de traditiile si obiceiurile altor natiuni. Dorind sa impart cu ei o felie din cultura Republicii Moldova, am facut o prezentare in care le-am vorbit despre datini, sistemul educational si istoria bogata a neamului roman. Fiind entuziasmati de informatia oferita, elevii au solicitat sa fie invatati sa danseze hora. Empiric vorbind a fost un success memorabil. Am ramas perplex atunci cind am aflat ca un participant invatase on-line timp de citeva zile cele mai importante fraze romanesti. De fiecare data cind ne vedeam discutam in romana. O stare de beatitudine imi inunda sufletul la auzirea limbii materne si imi alina dorul ce nutrea in fiinta-mi.

Perioada de timp petrecuta in Americaa fost marcata de numeroase evenimente, insa activitatea care mi-a atins inima a fost cea de voluntariat la o organizatie care oferea ajutor alimentar si material familiilor cu situatii financiare nesatisfacatoare. Am fost placut surprinsa cind am intilnit persoane de toate virstele , de la 10 la 90 de ani, care erau voluntari. Imi amintesc cu placere cit de fericite erau familiile care primeau ajutor de la Fish Food Bank. In special cind oamenii sunt cuprinsi de magia sarbatorilor de iarna, persoanele nevoiase s-au bucurat nespus de cadourile  primate in ajun de Craciun. Ma luminam atunci cind vedeam cu cit altruism oamenii de acolo isi investesc timpul spre beneficial comunitar.
Acum, privind spre trecut, realizez ca toate succesele de care m-am bucurat se datoreaza familiei, profesorilor si prietenilor. As vrea sa profit de ocazie si sa le multumesc pentru suportul si ajutorul acordat, pentru dedicatia si pasiunea de care au dat dovada pe parcursul acestor ani.

Dupa cum a spus si Herbert Spencer “Marele scop al educatiei nu este stiinta, ci actiunea”. Deci, avind ca ghid acest citat, am incercat sa valorific potentialul meu, facind lucruri importante exact acolo unde ma aflam, contribuind la procesul de autoexprimare si autorealizare personala.



Sursa
2011-07-02 13:11:31



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:13:00DIN POEZIA LUMII —» Leo Butnaru
05:51:00CAI ROZI, CAI VERZI —» Leo Butnaru
21:31:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:26:21Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:19:23Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:50:00ZORI DE CARTE NOUĂ —» Leo Butnaru
16:55:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:11:16Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:42:00Fantome —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:39:05Spumantul-surpriză cu marea medalie de aur —» Fine Wine
23:20:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:35:28Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:48:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:01:10Jurnal de 40 —» Efrosnatalita’s Blog
16:37:04Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:10:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:47:22Spectacol în aer liber la Amfiteatrul din Ciocana in final de stagiune —» Curaj.TV | Media alternativă
08:29:55Cultura Iei: Moștenirea și Simbolistica Costumului Popular —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
20:50:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:21:42Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:57:00Iulie 2025 – evenimente karmice, violențe, schimbări majore —» codul omega
17:52:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:32:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:01:00DIN YES-EURI —» Leo Butnaru