Nicoleta Dvornicov cu impresii din SUA

Viata deseori ne poarta pe cele mai frumoase poteci ale lumii, lasindu-ne in suflet amprentele evenimentelor care au avut o semnificatie deosebita pentru noi. Fiind finalista programului FLEX, am avut placerea de a gusta din viata unui elev tipic american. Pe durata anului 2010-2011 am fost studenta de schimb in scoalaGigHarborHigh SchooldinGig Harbor,Washington.

Cu ochii largi deschisi si cu entuziasm in suflet am facut primul pas spre o experienta care mai tirziu era sa ma dezvolte multilateral. Persoanele pe care le-am avut alaturi, ca familia-gazda, profesorii, colegii si prietenii, m-au influentat in cea mai frumoasa directie. Fiind sustinuta si motivata permanent, am avut curajul sa incerc activitati noi, sa deschid usi spre un viitor mai luminos si sa-mi pun la incercare vointa, dedicatia si ardoarea. Nu credeam ca intr-o perioada de 10 luni voi putea sa ating maximul asteptarilor mele.

Dorinta de a faceMoldovacunoscuta printre rindurile elevilor si profesorilor din strainatate era in inima mea odata ce am atins pamintul american. Avusesem mai multe prezentari pe durata primelor luni, insa simteam ca nu era de ajuns. Pentru a-mi realiza aspiratia, am decis sa invat elevii din clasa de cor cintecul “Eminescu”, text- G. Vieru. Profesorul si studentii au fost incintati de ideea propusa. Au lucrat din greu la pronuntarea si la memorizarea cuvintelor. Dupa citeva saptamini de practica am avut concertul de primavara, la care una din piesele cu care am evoluat a fost “Eminescu”. Pot afirma cu certitudine ca publicul s-a indragostit de cintecul roman.

Cu sprijinul scolii am deschis un cerc extrascolar numit Echange Student Club, menirea caruia era sa aduca la cunostinta elevilor americani diversitatea culturilor studentilor de schimb. Cercul fondat s-a bucurat de 13 membri care erau atrasi de traditiile si obiceiurile altor natiuni. Dorind sa impart cu ei o felie din cultura Republicii Moldova, am facut o prezentare in care le-am vorbit despre datini, sistemul educational si istoria bogata a neamului roman. Fiind entuziasmati de informatia oferita, elevii au solicitat sa fie invatati sa danseze hora. Empiric vorbind a fost un success memorabil. Am ramas perplex atunci cind am aflat ca un participant invatase on-line timp de citeva zile cele mai importante fraze romanesti. De fiecare data cind ne vedeam discutam in romana. O stare de beatitudine imi inunda sufletul la auzirea limbii materne si imi alina dorul ce nutrea in fiinta-mi.

Perioada de timp petrecuta in Americaa fost marcata de numeroase evenimente, insa activitatea care mi-a atins inima a fost cea de voluntariat la o organizatie care oferea ajutor alimentar si material familiilor cu situatii financiare nesatisfacatoare. Am fost placut surprinsa cind am intilnit persoane de toate virstele , de la 10 la 90 de ani, care erau voluntari. Imi amintesc cu placere cit de fericite erau familiile care primeau ajutor de la Fish Food Bank. In special cind oamenii sunt cuprinsi de magia sarbatorilor de iarna, persoanele nevoiase s-au bucurat nespus de cadourile  primate in ajun de Craciun. Ma luminam atunci cind vedeam cu cit altruism oamenii de acolo isi investesc timpul spre beneficial comunitar.
Acum, privind spre trecut, realizez ca toate succesele de care m-am bucurat se datoreaza familiei, profesorilor si prietenilor. As vrea sa profit de ocazie si sa le multumesc pentru suportul si ajutorul acordat, pentru dedicatia si pasiunea de care au dat dovada pe parcursul acestor ani.

Dupa cum a spus si Herbert Spencer “Marele scop al educatiei nu este stiinta, ci actiunea”. Deci, avind ca ghid acest citat, am incercat sa valorific potentialul meu, facind lucruri importante exact acolo unde ma aflam, contribuind la procesul de autoexprimare si autorealizare personala.Sursa
2011-07-02 13:11:31Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:23:50Mărul otrăvit al lui Cristoiu —» Nicolae Federiuc
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
11:56:54Город Днепр за один день —» Бессарабские хроники
11:05:27Erotic massage Bucharest Romania —» Virtual Chişinău
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru