Patriotismul

Ce este patriotismul? În DEX am găsit următoarea explicaţie:

PATRIOTÍSM s. n. Sentiment de dragoste și devotament faţă de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei.

Totul e frumos şi colorat până încerci să intri în esenţa acestui sentiment. Se ştie că sentimentul de patriotism a fost în special promovat pe timpul revoluţiei franceze. Evident era un sentiment plăcut pentru acei oameni la acele vremuri să dea jos un regim monarhic care nu diferenţia un câine de un om şi să creeze o republică, care să pună valoare pe fiecare individ în parte şi să-i creeze senzaţia că fiecare indivd în societate este o personalitate şi că fiecare individ este egal în drepturi cu ceilalţi indivizi indiferent de statutul său social.

De la revoluţie până astă-zi sentimentul de patriotism a fost şi este explotat la maxim pe tot globul pământesc. Sub pretextul patriotismului se duc războaie, se dau jos regimuri, se dau jurăminte faţă de instituţii care ne dirjează, etc. Patriotismul a devneit o obligaţiune a fiecărui cetăţean, tu eşti obligat să faci armata pentru aţi apăra patria, eşti obligat să pleci la război tot în numele patriei, de fapt suntem obligaţi să facem multe chestii periculoase în numele patriei.

Individul care face aceste lucruri în numele patriei niciodata nu-şi pune întrebarea, dar ce este patria? este o stare de spirit, de dragoste faţă de popor sau poate este un sentiment de manipulare artifical inventat?

Să ne gândim o clipă la patriotismul Moldav. Mulţi dintre voi se dau patrioţi dar fară a analiza esenţa acestui sentiment. Mulţi dintre voi au să zică: Da! Eu sunt patriot şi îmi iubesc poporul, dar niciodată nu te-ai întrebat: Da poporul te iubeşte pe tine? Tu vrei să scapi ţara de comunişti şi de influenţa ruşilor pentru ca poporul tău să traiască mai bine iar poporul îi votează pe comunişti şi vor înapoi în URSS fiindcă înainte era mai bine, poporul te fraiereste la piaţă cu 300 de grame la un kilogram de banane, insă tu în continuare îl iubeşti fiindcă ăsta e poporul tău. Tu eşti gata să te duci pe Nistru şi să descarci arma în ruşi în numele patriei şi a poporului, însă când vei fi îngropat peste vreo 100 de ani poporul va ridica un centru comercial deasupra mormântului tău fără să dea doi bani pentru faptul că tu ai murit pentru el.

Patriotismul este un sentiment inventat de elitele politice pentu a influenţa şi coordona masele iar americanii care mor in Afganistan si Iraq ei nu mor pentru patrie, ei mor pentru interesele financiar- politice al unor grupuri de oameni, la fel a fost şi pe nistru, blegii de veterani încă mai cred că au aparat patria acolo, pe când ei au apărat interesele cuiva, fiindcă dacă rusul dorea să şteargă această ţară de pe faţa pamântului el avea să o facă, şi nu a facut-o doar din interse politice.

Nouă zlinic ni se bagă pe gât că suntem egali, că suntem liberi, că trebuie să ne iubim patria, că trebuie să murim pentru ea. De fapt astea sunt instrumentele cu care papuşarii din umbră conduc lumea de la revoluţia franceză încoace. Ei ne dau nouă senzaţia că suntem personalităţi pentru ca să oferim un feedback sistemului, ei nouă de mici ne impun să ne iubim patria, pentru ca să fim robii sistemului, pentru ca să mergem în războaie şi pentru ca să lucrăm motivat la dezvoltarea economiei care ţine acest sistem pe picioare. Să fim realişti noi nu putem fi egali în drepturi. Dreptatea ta se limitează la treapta ierarhică a sistemului pe care te afli. Dacă eşti un vagabond, tu niciodată nu ai să ai dreptul la o casă la un trai decent, la o maşină de lux sau la o femeie frumoasă, şi ştii de ce? fiindcă eşti în afara sistemului. Iar oamenii din afara sistemului nu pot fi patrioţi fiindcă nu fac parte din ecuaţie, chiar dacă ei iubesc poporul şi ţara în care traiesc indiferent de statutul lor social.Sursa
2011-07-01 19:23:29Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity