Richard Stallman: Prericolul E-books
The Danger of E-books by Richard Stallman
Sursa: http://stallman.org/articles/ebooks.pdf
Traducere din engleză de Iurie
Într-o epocă în care afacerile domină guvernele noastre şi scriu legile noastre, fiecare progres tehnologic oferă ofacerilor o oportunitate în a impune noi restricţii asupra publicului. Tehnologii care ne-ar putea face mai puternici sunt utilizate pentru a ne înlănțui în schimb.
Cu cărțile tipărite:
- Poți cumpăra una în numerar, în mod anonim.
- Apoi devii proprietarul ei.
- Nu îți este cerut să semnezi un acord de licență care îți va restricționa utilizarea ei.
- Formatul ei este știut și nici o tehnologie proprietară nu este necesară pentru a citi cartea.
- Poți da, împrumuta sau vinde cartea.
- Poți scana sau copia cartea și este uneori legal în termenii dreptului de autor.
- Nimeni nu deține puterea pentru a-ți destruge cartea.
În contrast, cățile ebook de la Amazon (deobicei):
- Amazon cere utilizatorilor să se identifice pentru a cumpăra o carte.
- Pentru unele țări Amazon spune că utilizatorii nu pot deține cartea.
- Amazon cere utilizatorilor să accepte o licență restrictivă în utilizarea cății.
- Formatul cărții electronice este unul secret și doar un software proprietar restrictiv poate citi în întregime cartea.
- O substitutire artificală a „împrumutului” este permis pentru unele cărți pentru o perioadă limitată de timp, doar prin specificarea numelui celuilalt utilizator al aceluiași sistem. Nici un fel de a da cuiva sau a vinde.
- A copia o carte ebook este imposibil datorită Managementului Restricțiilor Digitale din interpretator și interzis de licență care este mai restrictivă decât legea dreptului de autor.
- Amazon poate șterge de la distanță cartea ebook folosind implementările din spate. Aceste imlementări au fost utilizate în 2009 pentru a șterge sute copii ale cărții 1984 de George Orwell.
Chiar numai una din aceste infracțiuni face cărțile ebook a fi cu un pas în urmă de cele imprimate. Trebuie să respingem cărțile ebook până când nu ne vor respecta libertățile noastre.
Companiile Ebook spun că negarea libertăţilor noastre tradiţionale este necesară pentru a continua să plătească autorii. Sistemul actual al drepturilor de autor face acest lucru într-un mod jalnic, el mai mult este ajustat să servească aceste companii. Putem sprijini mai bine autorii în alte moduri, care nu necesită limitărea libertăţilor noastre şi legalizează chiar dreptul de a te împarte. Două metode pe care le-am propus sunt:
- A distribui fonduri fiscale către autori conform rădăcinei cubice în dependență de popularitatea autorului (Vezi http://stallman.org/articles/internet-sharing-license.en.html).
- A realiza interpretatoare care vor permite utilizatorilor să facă donații directe către autori în mod anonim.
Ebooks nu trebuie să ne atace libertățile noastre, dar se va întâmpa asta dacă companiile vor ajunge să decidă. Este timpul noi să le oprim. Lupta deja a început.
Sursa
2011-06-30 19:36:08