Comisia Europeană a organizat un seminar anti-discriminare în Moldova

Marți, 28 iunie, Comisia Europeană în colaborare cu Ministerul Justiției a organizat un seminar despre discriminare la care au fost invitați reprezentanții mai multor structuri de stat, așa ca Ministerul Afacerilor Externe și Integrare Europeană, deputați în Parlamentul RM, precum și reprezentanți ai societății civile în rândul cărora s-au numărat și reprezentanții Alianței pentru Salvarea Familiilor.

Comisia Europeană a asigurat prezentarea cadrului legal general prezent în Uniunea Europeană la moment privind non-discriminarea, fiind prezentate pe scurst prevederile directivelor 2000/43, 2000/78, precum și prevederile directivei  privind tratamentul egal în domeniul serviciilor și bunurilor, directivă care încă nu a fost votată în Uniunea Europeană, așa cum nu s-a ajuns la consens, care este necesar pentru adoptarea acesteia.

Margarita Spasova, funcționar în cadrul Comisiei pentru Protecție împotriva discriminării din Bulgaria, a prezentat care sunt standardele minime ale UE și implementarea lor în ceea ce privește cele 6 criterii de discriminare, prezentând în acest sens experiența Bulgariei și a Comisiei, care activează de 6 ani. Comisia are mai multe atribuții, dar se pare că mai limitate decât cele pe care le oferă proiectul de lege non-discriminare din țara noastră Consiliului care s-ar forma. Astfel, Comisia nu poate înainta amendamente legilor sau altor acte normative, ci poate doar acorda un aviz consultativ, la cerința autorităților. Acordarea de consultații în domeniul discriminării este atribuția de bază a Comisiei.

Reprezentanții Ministerului Justiției au prezentat cadrul legislativ prinvind non-discriminarea existent la moment în Republica Moldova, care arăta a fi unul destul de complex și detaliat, alctătuit din prevederi prezente în mai multe legi speciale care pornesc de la principiul stabilit în art. 16 al Constituției RM.

Totuși, Ministerul Justiției consideră necesară adoptarea unei legi comprehensive, care ar armoniza cadrul legislativ existent în acest domeniu și ar institui un mecanism de aplicare a acestor norme legale, considerând în acest sens drept indispensabilă legea nediscriminare. Totodată, reprezentanții Ministerului au menționat că legea a fost retrasă din Parlament pentru ai fi aduse îmbunătățiri și pentru a fi mai mult discutată în societatea civilă pentru a elabora un proiect acceptat de majoritatea cetățenilor.

Csaba Ferenc Asztalos, reprezentant al Consiliului Național pentru combaterea discriminării din România a prezentat felul cum au fost implementate în România directivele 2000/43 și 2000/78 și a explicat modalitatea de activare a Consiliului, care nu se deosebește cu mult de Comisia din Bulgaria și nici de Consiliul prevăzut de proiectul de lege nediscriminare din RM.

De asemenea, Anna Braunroth, funcționar din partea Agenției Federale Anti-Discriminare din Germania a prezentat care este experiența acestei Agenții. Claude Cahn a prezentat practica Curții Europene pentru Drepturile Omului în domeniul nediscriminării pe criteriul de orientare sexuală, în ceea ce privește căsătoriile homosexualele, parteneriatele civile ale gay-lor, paradele gay-lor și alte aspecte.

Ultimul discurs a fost ținut de Gregor Maučec, membru al Institute for Ethnic and Regional Studies din Slovenia, care a vorbit despre discriminarea pe criteriu de dizabilitate, acest institut însă acoperă în activitatea sa și alte criterii de discriminare așa ca religie sau convingere, vârstă, orientare sexuală ș.a.

În cadrul discuțiilor, Alianța pentru Salvarea Familiilor și-a prezentat poziția cerând excluderea termenului de orientare sexuală din proiectul de lege și manifestându-și nemulțumirea față de modul în care Ministerul Justiției a elaborat proiectul de lege. Astfel, Alianța a cerut să fie excluse unele prevederi care nu sunt impuse de directivele UE și să fie incluse excepții importante, care sunt prezente în directivele UE, și anume excepțiile privind asigurarea libertății de exprimare, de opinie și libertatea religioasă sau de convingere. În ceea ce privește discriminarea în domeniul muncii, este necesară prevederea care să asigure excepția pentru domeniul religios, pentru a se asigura dreptul instituțiilor religioase și cultelor de a angaja persoane potrivite și în baza criteriilor religioase respective.

ASFM constată că întâlnirea organizată de Comisia Europeană a avut drept scop “educativ” pentru a ne convinge de necesitatea adoptării legii anti-discriminare în formula actuală. Seminarul nu a fost unul democratic așa cum Comisia Europeană nu a invitat decât persoane care susțin adoptarea legii nedisciminare și înființarea unui organ independent competent în acest domeniu, neglijând faptul că sunt multe alte state-membre a UE care nu au un astfel de organ şi sunt experti care impartaşesc şi alte opinii. La propunerea Alianței pentru Salvarea Familiilor de a fi invitate și alti experţi cu viziuni diferite, Ministerul a dat un răspuns negativ.

Sursa: http://salvareafamiliilor.com/Sursa
2011-06-29 16:59:24Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:31:49CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
22:42:35NOEMĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:44:19Stai si aștepți... —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:03:42Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for February 2024 —» costica
11:08:19Ministrul Culturii – în vizită la biblioteca din Negurenii Vechi —» BPR Ungheni's Blog
22:49:30IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:42:46Protest la ambasada rusă după omorîrea lui Navalny în închisoare —» Curaj.TV | Media alternativă
20:18:51Se spală podul Eroilor cu detergent dubios —» Curaj.TV | Media alternativă
20:15:29Vînătorul de bătrîni, investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
19:01:19Muncitorii poluează chiar la poliția de sector —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:35IARNĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:09:59DIN POEZIA FRANCEZĂ A SEC. XX —» Leo Butnaru
05:24:313 Motive Pentru Care Să Nu Te Muți în America —» DOINITSA BLOG
21:45:31APUS —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:41:34POEM PERICULOS —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:40:47Ce mult ai lipsit... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:09:02OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:05168 de ani de la dezrobirea romilor din Țara Românească —» Curaj.TV | Media alternativă
17:36:34Small Changes, Big Impact: A Look at What’s New In the WordPress Editor  —» Ştefan Grigoriţa
10:58:51Bârna din ochiul șarlatanului. Sau despre cum și-au luat moldovenii un pumn în figură și au început să vadă mai bine —» Nicolae Federiuc
09:46:01Idei cu scîntei în Agora despre Romi, Români și Cioran —» Curaj.TV | Media alternativă