(AUDIO) LAGUTA: „România = 200 de ani, iar Moldova = 650”, RENIȚĂ: „Nu vă atingeți de lucruri sfinte!”
A mai trecut un 28 iunie. S-au împlinit 71 de ani de la fatidicul 28 iunie 1940, zi neagră în calendarul istoric al României, careia i-au fost răpite Basarabia și Bucovina. Moment în care a început ocupația sovietică, genocidului comunist, respectiv, ceea ce istoricii numesc, într-un cuvânt, Holocaustul Roșu. Și tot istoricii mai spun că ocupanţii sovietici au ucis 230.000 de basarabeni şi au deportat alte 73.000 de persoane. La care se mai adaugă dramele celor lăsați în urmă, copii fără părinți, familii fără rude, umilințe și asupriri de tot felul.
Și în acest an, la Chișinău aceste toate par afi uitate. Prea puțini oameni simpli sau politicieni au curajul să își exprime părerile clar și apăsat pe marginea evenimentului. Ne facem că nu vedem ce s-a întâmplat, că nu știm ce s-a petrecut cu noi, că nu vrem să aflăm odată și odată adevărul. Adevărul rămâne pe mai departe pus sub semnul întrebării. Un adevar care, probabil, răscolește în mormânt victimele terorii roșii.
Noi, cei care am comemorat ziua de ieri, am fost catalogați de către președintele interimar Marian Lupu drept cei care „luptăm cu istoria şi uităm de prezent”. Nimic mai fals. Vrem doar să ne păstrăm dreptul la demnitate și neuitare.
În această emisiune, nu facem decât să aducem în discuție două păreri distincte care există în Basarabia pe marginea acestui subiect – păreri pro si contra comemorării zilei de 28 iunie 1940.
Iată de ce am invitat astăzi la microfonul de la ARENA FM – 89,6 - la MAI APROAPE DE EUROPA - pe publicistul Alecu Reniță și președinta organizației Salvgardare, Maia Laguta. Aflăm de la domniile lor de ce pentru unul 28 iunie 1940 a fost eliberare, iar pentru celălalt ocupație.
Tot în această emisiune mai ascultați și părereile președintelui Comisiei pentru investigarea crimelor comunismului din RM – Gheorghe Cojocaru, comisie inițiată de fostul presedinte al republicii, Mihai Ghimpu, care vorbește și el, dar și mărturiile unui deportat, precum și a unei profesoare din dreapta Prutului care, în 1940, avea 9 ani.
Audiție plăcută.
Sursa
2011-06-29 21:29:29