Dialogul moldo-roman pe dimensiunea TIC a fost consolidat prin semnarea a două documente importante

Guvernul Republicii Moldova şi al Romaniei au încheiat un Memorandum de Înţelegere în domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei. Documentul a fost semnat astăzi, la Bucureşti, de Pavel Filip, ministrul TIC al Moldovei şi Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor şi societatii informaţionale al Romaniei.

Totodată, şefii autorităţilor naţionale pentru administrarea frecvenţelor radio (ANCOM si CNFR) au semnat un Acord privind coordonarea şi distribuţia frecvenţelor preferenţiale pentru sisteme digitale de radiocomunicaţii mobile terestre în benzile de frecvenţe 380-385 / 390-395 MHz.

În cadrul conferinţei de presă, ce a urmat după ceremonia de semnare, Pavel Filip şi-a exprimat speranţa că aceste documente vor constitui fundamentul platformei de cooperare bilaterală moldo-romană pe segmental TIC, iar realizarea lor va veni în beneficiul cetăţenilor ambelor state.

Pavel Filip a comunicat că în cadrul dialogului cu omologul său roman, s-a convenit crearea unor grupuri de lucru la nivel de experţi care vor stabili direcţiile de activitate comună. “Esenţial pentru noi este transferul de experienţă, mai ales în domeniul elaborării politicilor şi strategiilor de dezvoltare a sectorului, armonizării legislaţiei în spiritul cerinţelor europene, creării unui cadru cît mai favorabil pentru reprezentanții business-ului din acest sector”, a subliniat Ministrul moldovean. Dl Filip a specificat că deja există înţelegerea organizării unor întrevederi ale întreprinzătorilor din domeniul TIC din ambele ţări.

“Dialogul dintre Chisinau şi Bucureşti trebuie să aibă noi valenţe. Înafară de politică, punem mult sens în performanţa sectorială, pentru că acesta este scopul nostru”, a mai spus Pavel Filip.

Valerian Vreme a salutat aflarea ministrului moldovean la Bucureşti, calificînd semnarea celor două documente drept un pas foarte important pentru extinderea şi aprofundarea relaţiilor de cooperare. “Sîntem dispuşi să oferim Republicii Moldova tot sprijinul şi experienţa acumulată în domeniu. Intenţionăm să consolidăm contactele bilaterale, inclusiv prin lansarea unor proiecte de interes comun. Vom sprijini Republica Moldova în dezvoltarea proiectelor în domeniul comunicaţiilor electronice, broadband, Wimax şi 4G”, a spus oficialul roman.

Cei doi oficiali au mai discutat şi posibilitatea micşorării tarifelor poştale şi de roamning între cele două ţări. Ambii miniştri au hotărât să poarte discuţii cu operatorii telecom din Republica Moldova şi Romania pentru a găsi o modalitate de a micşora tarifele de roamnig. Referitor la cele percepute pentru serviciile poştale, vor avea loc întrevederi între reprezentanţii Interprinderii de Stat “Poşta Moldovei” şi ai Poştei Romane în vederea identificării unor soluţii concrete.

Cei doi demnitari au concluzionat că pentru realizarea de proiecte comune pe segmentul TIC este necesară o cooperare strânsă între toţi actorii implicaţi: instituţii publice, mediul de business şi mediul de cercetare dezvoltare.

Memorandumul prevede realizarea unui set de acţiuni menite să contribuie la aprofundarea colaborării moldo-române în aşa direcţii, ca: schimbul de experienţă şi consultări în domeniul edificării guvernării electronice în conformitate cu aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi interesului reciproc; promovarea utilizării semnăturii digitale şi a circulaţiei documentelor electronice; dezvoltarea cadrului de comerţ electronic si a achiziţiilor publice cu utilizarea TIC; achitarea serviciilor prin mijloace electronice; evaluarea conformităţii produselor şi standardizării în domeniul TIC, etc.

Proiectul Acordului dintre ANCOM si CNFR a fost elaborat în scopul eliminării interferenţelor prejudiciabile asupra sistemelor de radiocomunicaţii. Semnarea Acordului va crea condiţiile necesare pentru funcţionarea şi dezvoltarea sistemelor de radiocomunicaţii în zonele de frontieră şi armonizarea utilizării spectrului de frecvenţe radio cu cerinţele normelor europene.


Sursa
2011-06-28 17:59:26Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină