În ultimi doi ani ramura zahărului a devenit profitabilă

Vasile Bumacov a subliniat că ramura zahărului este una strategică pentru economia naţională. În acest domeniu au fost create 6 mii de locuri de muncă de către producători şi 2 mii locuri de muncă de către procesatori. El a precizat că producţia anuală de sfeclă de zahăr este de 900 mii tone anual, iar cea de zahăr - de 103 mii tone. „Zahărul moldovenesc este calitativ, fiind exportat în ţările CSI şi UE”, a spus el.
Ministrul a subliniat că ramura zahărului este una din cele mai protejate, în ultimii ani fiind achiziţionată tehnică agricolă modernă în sumă de 320 mil. lei.
În acelaşi timp, reprezentanţii „Uniagroprotect” şi Uniunii producătorilor de zahăr s-au arătat îngrijoraţi de intenţiile de majorare a Taxei pe Valoare Adăugată la zahăr de la 8% la 20%, menţionând că aceasta ar putea afecta dezvoltarea ramurii.
Prezent la întrunire, premierul Vlad Filat a menţionat că deciziile ce au vizat liberalizarea economiei naţionale, inclusiv agricultura, au dat efectul scontat, reuşindu-se depăşirea crizei şi asigurarea unei creşteri economice, care în primul trimestru al anului curent este cifrată de 8,4%. El a precizat că s-a reuşit relansarea unui domeniu important, precum cel zahărului, în ultimi ani fiind deschise noi fabrici.
Ţinând cont de problemele expuse de producătorii de zahăr, Premierul a dispus crearea unui Grup de lucru, format din reprezentanţii MAIA, Ministerului Finanţelor, reprezentanţii producătorilor de zahăr, ai procesatorilor şi alţi specialişti în domeniu, în vederea adoptării unei poziţii consolidate în ceea ce priveşte stabilirea cotelor TVA. Grupul de lucru va avea la dispoziţie 7 zile pentru identificarea unei soluţii.
Sursa: http://eco.md
Sursa
2011-06-28 11:24:00