„POŞTAŞII CHIŞINĂULUI” ies la lucru :)

Lipsa de imaginaţie şi de bun simţ ai unora dintre businessmenii cu afaceri în R. Moldova sfidează legile ţării şi demnitatea cetăţenilor.

La ora 9:00, luni, 27.06.11, Grupul de Iniţiativă Civică “Poştaşii Chişinăului” şi “Oraşul meu drag” organizează o acţiune de protest prin care să spunem “Adio businessului Leopress!” – în faţa monumentului de cultură de pe str. Vlaicu Pârcălab, 71, demolat recent de SRL „Leopress”, ziua în amiaza mare.

Venim cu flori, coroane şi lumânări să dăm în obraz afaceriştilor de la “Leopress” care au distrus sediul primei Poşte din Chişinău (în foto realizată de Ion Ştefăniţă).

La 22.06.11, prima Poştă Centrală din Chişinău, din str. V. Pârcălab, 71, a fost demolată de SRL “Leopress” ce a primit autorizaţie de a construi un business-centru cu 7 etaje si parcare subterana pe terenul din str. Varlam 77, din contul demolării monumentului de arhitectură de importanţă naţională de pe Vlaicu Pârcălab, 71, ceea ce contravine actelor normative naţionale şi internaţionale.

Autorizaţia de desfiinţare şi certificatul de urbanism a fost eliberata ilegal, fiind semnate de Vladimir Modârcă, arhitect-şef al mun. Chişinău, viceprimarul Nistor Grozavu şi alţi angajaţi ai Primăriei.

SRL “Leopress” nu a respectat Legea şi a privat cetăţenii R. Moldova de încă un monument – al 80-lea demolat ilegal. După protestele societăţii civile (grupul „Oraşul meu drag”) şi a sesizării Procuraturii Generale de către Agenţia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor, a câta oară, Procuratura a emis ca răspuns o ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale – deşi organele de anchetă au constituit încălcarea legislaţiei de către executorul de construcţie.

“Postaşii Chişinăului” constată că acei funcţionari care au datoria de a asigura protecţia Chişinăul istoric şi a restaura monumentele de istorie constant sfidează legislaţia în vigoare. După proteste ale grupului “Oraşul meu drag”, Hyde Park şi a societăţii civile, arendatorii au promis că păstrează faţada, pe care au acoperit-o şi o demontau/distrugeau în plină zi. Ştiam din cazurile anterioare ce înseamnă asta. La 22.06.2011 monumentul a fost demolat, în dricul zilei, cu excavatorul.

NE EXPRIMĂM dezacordul cu inacţiunea organelor de drept şi cu acţiunile/sau inacţiunile funcţionarilor care administrează patrimoniul Chişinăului vechi – care contravin Regimului urbanistic de protecţie al monumentului de pe str. Vlaicu Pârcălab, 71 şi a zonei istorice a mun. Chişinău (ce are statut de zona protejată de importanţă naţională acordată prin Hotărârea Guvernului nr. 978 din 02.09.2004).

 

CEREM:

-          retragerea dreptului de posesiune pentru SRL „Leopress”, dat fiind faptul că e vinovat de degradarea monumentului (art. 54, Legea privind ocrotirea monumentelor);

-          SRL „Leopress”, să readucă monumentul la starea iniţială, conform legislaţiei (Legea monumentelor, art 53);

-          să se aprobe amendamentele la Legea monumentelor, pentru a preveni dispariţia Chişinăului istoric (sau a elabora o lege în domeniu);

-          să se completeze Registrul monumentelor mun. Chişinău, aşa cum prevăd normele adoptate de administraţia locală (odată la 3 ani);

-          Puterea centrala să adopte politici clare privind protecţia patrimoniului cultural al mun. Chişinău şi al R. Moldova.

Vrem sa vedem faţa administraţiei locale, care nu are dreptul să dea în folosinţa sau posesiune monumentele de istorie şi arhitectura, decât DOAR cu condiţia de a fi restaurate, adică protejate şi puse în valoare pentru toţi cetăţenii. Vrem să vedem în faţă administraţia “Leopress”.

Iată ce vom face, în această dimineaţă, pentru aceasta:

09:00 – 09:30 Venim să luăm pietrele de la ruinele monumentului de pe Pârcălab, 71. Acum primul sediu al Poştei Moldovei este simbolul demnităţii cetăţenilor Chişinăului. „Poştaşii Chişinăului” vor merge până la capăt pentru ca monumentul de arhitectură să fie restabilit şi pentru ca să stopeze demolarea şi urâţirea clădirilor din patrimoniul naţional.  „Îngropăm” afacerea „Leopress”. Vom aprinde o lumânare pentru tot ce ţine de “Leopress” şi vom insista până când nu va fi restabilit sediul primei Poşte Centrale!


09:30 – 09:45 Dialog cu Primarul Dorin Chirtoacă. Vom transmite pietre din edificiul monumentului distrus către Primărie – să nu uite nimeni că noi vrem să ne simţim acasă în oraţul nostru! Vom stabili ziua şi ora în care se va defăşura o dezbatere publică cu patronii „Leopress”, Primăria Chişinău şi Inspecţia de Stat în Construcţii.

Mulţumesc Corinei Rezneac şi Anei Condrat pentru contribuţiile la acest text.


Sursa
2011-06-27 01:25:37Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă