Traian Basescu in Londra.

Recunosc, nu sunt tipul de persoana care arde de nerabdare sa faca o poza cu politicieni mai mult sau mai putin dubiosi si sa fie obsedata de un tricou semnat de cutarica om politic. In ciuda acestui fapt, sunt anumiti oameni politici, dar si din alte domenii, pe care chiar vreau sa-i cunosc, nu neaparat pentru ca ii consider nu stiu ce fel de celebritati, ci pentru ca vreau sa-i aud, sa vad cum gandesc. Vreau sa ma impresioneze, sa ma deceptioneze sau sa ma lase rece. Mai trebuie sa recunosc ca o mare parte din ce spun politicienii sunt replici bine gandite si formulate ca sa abureasca publicul. Dar dincolo de vorbe siropoase, poti descoperi si o alta latura a lor, care ascunde subtilitati interesante ale celor care le pronunta.

Pe Traian Basescu chiar am vrut sa-l cunosc. Aveam pareri impartite pina atunci si unele dubii alimentate de diverse ipoteze care circulau prin presa. Vroiam sa-l cunosc pe acest om mai intai decat pe acest sef de stat. Eu continui sa fiu unul dintre acele putine persoane care mai cred ca poti descoperi multe despre moralul unui politician prin a-l cunoaste mai inati pe omul din spatele politicianului. Cand am aflat ca Basescu va tine un discurs in Londra, mi-am propus sa merg cu orice pret. Stiam ca va fi un discurs bine gandit, analizat si aprobat de o echipa de experti politici in prealabil, dar partea care nu putea fi redactata din timp era sectiunea in care dnul Basescu raspundea la intrebari  adresate de public. Aceasta era partea care ma interesa pe mine.

Aici puteti vedea dicursul in engleza:

http://www.youtube.com/watch?v=u2746wFKuZc

Discursul in romana:

http://www.youtube.com/watch?v=ObFVHqIPaxQ

As dori sa subliniez cateva lucruri:

1. Mi-a placut foarte mult faptul ca nu a facut nici un fel de fite si nu a venit acolo cu niste aere de presedinte de stat sau atitudine superioara. Cred ca unii politieni de la noi ar avea mult de invatat de la dnul Basescu in aceasta privinta. Desi putea sa ceara ca flashul aparatelor de fotografiat sa fie interzis, totusi el s-a abtinut, desi pe tot parcursul discursului il dureau ochii de atatea blitzuri care nu se mai opreau. A fost foarte relaxat, cu picoarele pe pamant si a glumit, distrugind un pic tensiunea dintre el si public.

2. Mi-a placut ca a fost foarte realist atunci cand raspundea la intrebari. Nu a avut o tactica de respingere si dezaprobare a oricarei critici aduse la adresa lui, a politicii partidului sau sau a tarii pe care o conduce. A recunoscut ca sunt anumite aspecte la care Romania mai are mult de lucrat, anumite greseli pe care le-au facut in trecut si anumite domenii care necesita o alta abordare si reforme majore. Totusi, a adus exemple reale, elocvente si statistici care demonstrau ce s-a intreprins pina acum sau la moment pentru a imbunatari acele aspecte. Primul pas in a corecta ceva e sa recunosti ca exista o problema reala, ceea ce politicienii nostri de multe ori nu o fac. Ei s-au obisnuit sa umfle statistici, sa dea o senzatie de perfectiune in tot ceea ce fac si sa nu lase loc pentru posibile greseli pe care ei le comit, dar nu le recunosc.

3. "Convingerea mea este ca un om politic nu trebuie sa cultive cliseele si nici sa se lase sedus de spiritul Utopiei. Societatile sunt alcatuite din indivizi care trebuie sa fie responsabili pentru propria lor soarta"- aceasta fraza rostita de dnul Basescu mi s-a parut cea mai potrivita si pentru situatia actuala a Moldovei. Oamenii din Moldova s-au obisnuit cu spiritul utopian al comunismului si avantajele aparente si superficiale pe care le aducea " egalitatea" in societate. E timpul sa intelegem  ca nimeni nu e obligat sa ne asigure bunastarea, pur si simplu istoria a demonstrat contrariul. Nu putem fi egali, din simplul fapt ca firea omului contrazice conceptul de egalitate. Unii vor dori mereu sa fie mai egali ca altii, iar altii pur si simplu vor fi prea orbi sa observe asta. E timpul ca basarabenii sa inteleaga ca totul sta in mainele lor, si bunastarea lor depinde de fiecare actiune pe care o intreprind: votarea, atitudinea la locul de munca, activismul in societate sau efortul depus pentru a schimba ce nu le place. Acum, mai mult ca oricand, mitul utopiei comuniste a pierdut si putina credibilitate pe care o avea, e timpul ca si moldovenii sa inteleaga asta.

Sursa
2011-06-26 15:45:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
11:56:54Город Днепр за один день —» Бессарабские хроники
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz