Experienta Casa Soarelui

Cand auzi sau vezi – Casa Soarelui, iti imaginezi ca e vorba de un loc spatios, senin, vreun studiou de arta, unde copiii invata sa deseneze sau un loc in care isi incearca talentele mici actoricesti pe o scena improvizata. Micuti, cu gaturile intinse, privind curios spre o profesoara plina de entuziasmul unei banci de facultate proaspat absolvita.
Eu am cunoscut o altfel de Casa a Soarelui. In Bucuresti, sector 3, aproape de Piata Trapezului este un Centru “Casa Soarelui”, in care traiesc, invata si-si intind gaturile dupa profesoara, sau ingrijitoare, vreo 15 copii.
Am aflat de ei de la prietenii nostri, care impart mici bucurii pe la copiii cuminti, care nu stiu inca sigur daca exista Dumnezeu, dreptate sau destin prescris in astre.
Auzim de copii defavorizati, de copii abandonati, de copii bolnavi de SIDA, de lipsa aparaturii necesare, de lipsa personalului specializat. Auzim la televizor, in reportaje facute “ca la carte”, cu o muzica de fundal de ti se pune un nod in gat iar degetele apasa pe butoanele telecomenzii mai repede spre un canal cu dive si masini de lux … Ii vedem la colturi de strada si nu mai stim sa facem diferenta intre un copil speriat si unul pus sa munceasca.
Ii vedem si batem in lemn: ptiu ptiu, bine ca ne-a ferit Dumnezeu de asa o soarta. Si revenim la calculele noastre pentru luna viitoare si mai deschidem o data frigiderul sa ne asiguram ca nu lipseste nimic acolo.
Nu toti, intr-adevar. Exista fundatii si asociatii, exista donatori anonimi, exista preoti cu har … Dar, oare cati fac un lucru bun dezinteresat, din suflet, cu bucurie ca pot aduce un zambet, o masa, o haina, o carte?
Eu m-am convins – ca sa ajuti pe cineva, trebuie sa ai credinta. Trebuie sa ai inima deschisa. Trebuie sa lasi “al tau”‘ul tau un pic la o parte si sa privesti cu ochii sufletului in sufletul altor oameni. Este o experienta care te copleseste.
Am strans, impreuna cu alti prieteni bani si ne-am dus sa le renovam camera de zi. Copiii sunt plecati in vacanta si vroiam sa-i astepte o surpriza. Camera varuita, lambriul schimbat, canapea noua, fotoliu, 2 scaune, o bicicleta, un stepper, o combina muzicala. Si abtibilduri pe pereti si un glob mare cu oglinzi.
Munca de o zi, pentru 2 oameni, dar s-au oferit un pic mai multi voluntari. Vreo 23. Oameni diferiti care s-au gandit ca intr-o zi de sambata ar putea face si altceva decat ce fac de obicei. A fost o experienta la care participam si in acelasi timp o priveam dintr-o parte. Pe peretele holului erau poze cu copiii si ingrijitoarele, reguli de “parinte” (daca vezi ca copilul tau cauta un idol, devino un exemplu pentru el), 2 ingrijitoare emotionate ca a venit cineva la ei sa faca ceva. Am petrecut o zi vesela, cu oameni calzi, cu multa energie pozitiva, cu lectii noi de viata, cu concluzii care nu au pret. La sfarsit, cand am vazut camera gata amenajata, am fost atat de fericita ca i-am cunoscut, printr-o conjunctura norocoasa, pe toti acei oameni si ca am ocazia sa particip cu ei la asa sarbatori ale sufletului. E atat de sanatos sa faci ceva impreuna cu alti oameni.
Repet: chiar nu este greu. Am ras toata ziua. Cand auzi de copii bolnavi si abandonati, tinzi sa iei o grimasa din aia de “of of mai mai”. Dar sunt oameni. Omuleti mici care creeaza. Care invata, viseaza si fac pasi mici printr-o viata de om. Asa cum pot ei. Asta e lumea lor – o Casa a Soarelui.
Am scris despre experienta asta, pentru ca stiu oameni care vor sa faca ceva, dar nu stiu cum. Si nu au incredere ca ce fac ei este ce trebuie. Orice e binevenit. Si o vorba buna, de la poarta centrului poate aduce un zambet.
Multumesc celor care au donat bani, multumesc celor care au alergat si au cumparat tot de ce aveam nevoie. Multumesc celor care au dat cu trafaletul, carpa, shpakelul, matura, mopul. Multumesc ca exista oameni fara prejudecati care stiu sa traiasca frumos si-i primesc alaturi de ei si pe cei mai “lost” :) un pic.Sursa
2011-06-25 23:04:30Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
19:38:56Cu gunoiul pînă-n grindă, dar cu tricolor în tindă —» Curaj.TV | Media alternativă
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu