Astăzi este ziua de naştere a d-lui Gheorghe Muşet

La 24 iunie  d-ul Gheorghe Muşet, doctorul habilitat în medicină, omul cu cea mai mare experienţă în vindecarea bolilor dermato-venerologice din Moldova, împlineşte 72 de ani.

Academicianul Gh. Muşet s-a născut în anul 1939 în familia ţăranilor Vasile şi Maria Muşet din Sângereii-Vechi, fiind cel mai mic copil născut după fraţii Mihai şi Petru. Fiind la şcoală a fost pasionat de chimie, matematică şi botanică. După absolvirea şcolii medii din localitate a depus actele la Institutul de Medicină din Chişinău unde din cele patru examene de admitere, doar la limba rusă a primit nota 4 (echivalează cu 8 acum) pe când la chimie, fizică şi limba franceză a luat nota maximă. Anii de studenţie au fost dedicaţi în întregime învăţăturii, fiind pasionat de însuşirea artei medicinii. Şi acum d-ul Muşet vorbeşte cu încântare de anii studenţiei spunând că învăţarea tainelor medicinii îl făcea fericit şi aproape toate examenele le-a dat pe nota maximă primind bursa de eminent.

La absolvire a primit îndreptare să lucreze ca şi specialist raional în dermato-venerologie la Sângereii-Vechi, dar în acei doi ani a apucat să lucreze şi medic infecţionist şi la salvare. Cu mult respect îşi aminteşte acum de specialiştii înalt calificaţi din localitatea natală de la care iar a învăţat mult. Admir spiritul deosebit de ucenic pe care acest om l-a păstrat în atitudine toată viaţa.

Tot în acea perioadă a mers la o pregătire oferită medicilor unde a cunoscut-o pe farmacista Vera, originară din Hânceşti, dar care şi-a făcut studiile la Zaporojie, pentru că la acea perioadă la Institutul de Medicină din Chişinău nu era deschisă încă această facultate. După două săptămâni de când a cunoscut-o, d-ul Muşet a cerut-o în căsătorie pe Vera. Ea a acceptat şi împreună au trăit fericiţi timp de 38 de ani, până când d-na Vera a plecat în lumea celor drepţi. Toate lucrurile le-au făcut împreună şi vecinii îi admirau văzându-i împreună făcând toate lucrurile. Dumnezeu le-a dăruit pe Mihai, care a învăţat tot medicină şi, acum fiind Doctor în urologie, locuieşte şi activează în Montreal, Canada.

De la Sângerei, d-ul Muşet a venit la Chisinău ca să-şi facă studiile de doctorat care pe atunci se numea „aspirantură” urmând în continuare aprofundarea în dermato-venerologie. După un an de studii cu frecvenţă la zi i-a fost încredinţată poziţia de asistent universitar şi astfel a început activitatea pedagogică la Universitatea de Medicină. Doctorul îşi aminteşte cu admiraţie despre studenţii buni pe care i-a avut şi care erau pasionaţi de medicină. „Nici odată nu m-am situat într-o poziţie mai sus de studenţi” , zice omagiatul, „ci i-am învăţat pe studenţi şi am zidit relaţii în urma cărora am rămas prieteni buni până acum iar unii şi au ales specialitatea mea în medicină pentru că le-am fost dascăl”

În anul 1970 şi-a susţinut teza de doctorat la Chişinău, după lungi şi profunde cercetări asupra unei boli misterioase numită „Psoriazis”. A reuşit să urmărească şi să stabilească anumite aspecte ale mecanismelor patogene provocate de enzimele lizo-somale şi de tulburările sistemului nervos vegetativ. Această boală este destul de răspândită şi aproape în fiecare a treia familie este cineva bolnav, aceasta alcătuind 1% din totalul populaţiei. Cel mai des boala se manifestă prin efecte cosmetice, dar în cazurile mai grave afectează articulaţiile.

Cercetările asupra cauzelor şi metodelor de tratament ale acestei boli au continuat şi în anul 1987 d-ul Gheorghe Muşet a susţinut teza de Doctor Habilitat la Instiutul Central de Dermato-Venerologie din Moscova. Materialele preţioase ce conţin rezultatele cercetărilor au fost solicitate de învăţaţii din 16 ţări dintre care Japonia, SUA şi altele.

Din anul 1990 până acum a îndeplinit funcţia de Profesor Universitar şi Şef al Clinicii Dermato-Venerologice din localitatea Codru. De asemenea îndeplineşte funcţia de specialist principal netitular în probleme de dermato-venerologie la Ministerul Sănătăţii şi preşedinte al Societţii Medicilor Dermato-Venerologi din Moldova care întruneşte 130 specialşti. A fost onrat cu titlul de „Om Emerit”, „Veteran al muncii”, Cetăţean de onoare al oraşului Sngerei, Membru de onoare a Societăţii Române de Dermato-Venerologie.

Doctorul Habilitat Gh. Muşet a reuşit până în prezent să pregătească 5 doctori în medicină, 1 doctor habilitat în medicină şi acum conduce lucrările altor 3 doctoranţi.

Când l-am întrebat pe d-ul Muşet ce consideră a fi cea mai mare realizare a vieţii lui, mi-a spus că a primit satisfacţie de la munca pe care a făcut-o pentru oameni. Uşa i-a fost şi i-a rămas deschisă pentru oricine. Acum îşi doreşte sănătate de la Dumnezeu şi să poată sluji oamenilor în continuare cum a făcut-o până în prezent.

Ascultând istoria acestui om deosebit, m-am gândit că este un frumos exemplu ce se cere de împărtăşit cu toţi cititorii pentru a fi urmat. Dumnezeu să-l binecuvânteze cu ani lungi, sănătate şi fericire.


Sursa
2011-06-25 06:21:26Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
11:56:54Город Днепр за один день —» Бессарабские хроники
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz