Sindicatele din sectorul serviciilor publice cer un şir de schimbări în proiectul noii legi privind

Sindicaliştii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu salarizarea insuficientă a funcţionarilor din serviciul public şi tergiversarea definitivării proiectului de lege privind sistemul de salarizare a acestei categorii de angajaţi.

Despre situaţia salariaţilor din acest domeniu s-a discutat  joi, 23 iunie curent, în cadrul Adunării activului sindical al Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice „SINDASP", prilejuită de marcarea Zilei ONU pentru Serviciile Publice. Evenimentul întrunit circa 400 de sindicalişti de ramură din toată ţara.

Participanţii la întâlnire, funcţionari publici şi persoane de deservire tehnică a administraţiilor publice centrale şi locale, s-au arătat nemulţumiţi că de aproape doi ani sunt în aşteptarea unei legi noi de salarizare, timp în care nu s-au produs creşteri de salarii, fiind puşi într-o situaţie şi mai neprielnică. Şi asta pentru că venitul salarial a fost diminuat ca rezultat al micşorării mărimii ajutorului material. Mai mult decât atât, spun ei, salariile pe care le ridică astăzi se devalorizează de la o zi la alta din cauza creşterii în continuu a preţurilor la mărfuri şi servicii.

Sindicatele au fost asigurate în repetate rânduri că legea nouă cu privire la salarizarea funcţionarilor publici va prevedea schimbări substanţiale în ceea ce ţine de condiţiile de salarizare. Astfel, s-a dat de înţeles că va avea loc o creştere a salariilor pentru această categorie de salariaţi bugetari. Cu toate acestea, conţinutul proiectului de lege denotă că pentru o bună parte din funcţionarii publici aşteptările sunt practic zadarnice, au constatat cu regret cei prezenţi.

Prezent la eveniment, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a subliniat că de mult este nevoie de o reformă în domeniul salarizării în serviciul public, deoarece de calitatea muncii serviciului public şi de calitatea documentelor de politici generate de către acesta depinde tot ce se întâmplă în ţară", a accentuat el.

Lazăr a menţionat că la proiectul Legii privind salarizarea funcţionarilor publici se lucrează de mai muţi ani, iar sindicatele sunt chemate să se implice activ la definitivarea lui.

La finele adunării, participanţii au adoptat o Declaraţie, prin care cer Guvernului un şir de schimbări în proiectul de lege privind sistemul de salarizare . Astfel, sindicaliştii insistă asupra indexării veniturilor salariale ale funcţionarilor publici şi a lucrătorilor din serviciul public pentru anii 2009 - 2011. Totodată, ei cer instituirea unui grup de negocieri colective, format din reprezentanţi ai Federaţiei SINDASP şi reprezentanţi ai Guvernului, pentru înaintarea propunerilor de  îmbunătăţire a condiţiilor de salarizare; revederea condiţiilor de salarizare a categoriilor de salariaţi  bugetari din instituţiile sociale şi adoptarea  pachetului social pentru funcţionarii publici.

Federaţia Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice „SINDASP" numără în componenţa sa 35 mii membri, angajaţi din sectorul serviciilor publice.      Federaţia este membru al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).


Sursa
2011-06-24 09:51:34Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:17:39Păpușa Motanka. Psihoterapie la Biblioteca din Ungheni —» BPR Ungheni's Blog
09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
15:23:37Daniel: A young man of integrity —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:22Un nou atelier: Europass, Canva —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
18:23:50Mărul otrăvit al lui Cristoiu —» Nicolae Federiuc
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
14:14:53DE CE MOR CA PROȘTII UCRAINENII?! —» Sergiu Mocanu