Sindicatele din sectorul serviciilor publice cer un şir de schimbări în proiectul noii legi privind
Sindicaliştii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu salarizarea insuficientă a funcţionarilor din serviciul public şi tergiversarea definitivării proiectului de lege privind sistemul de salarizare a acestei categorii de angajaţi.
Despre situaţia salariaţilor din acest domeniu s-a discutat joi, 23 iunie curent, în cadrul Adunării activului sindical al Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice „SINDASP", prilejuită de marcarea Zilei ONU pentru Serviciile Publice. Evenimentul întrunit circa 400 de sindicalişti de ramură din toată ţara.
Participanţii la întâlnire, funcţionari publici şi persoane de deservire tehnică a administraţiilor publice centrale şi locale, s-au arătat nemulţumiţi că de aproape doi ani sunt în aşteptarea unei legi noi de salarizare, timp în care nu s-au produs creşteri de salarii, fiind puşi într-o situaţie şi mai neprielnică. Şi asta pentru că venitul salarial a fost diminuat ca rezultat al micşorării mărimii ajutorului material. Mai mult decât atât, spun ei, salariile pe care le ridică astăzi se devalorizează de la o zi la alta din cauza creşterii în continuu a preţurilor la mărfuri şi servicii.
Sindicatele au fost asigurate în repetate rânduri că legea nouă cu privire la salarizarea funcţionarilor publici va prevedea schimbări substanţiale în ceea ce ţine de condiţiile de salarizare. Astfel, s-a dat de înţeles că va avea loc o creştere a salariilor pentru această categorie de salariaţi bugetari. Cu toate acestea, conţinutul proiectului de lege denotă că pentru o bună parte din funcţionarii publici aşteptările sunt practic zadarnice, au constatat cu regret cei prezenţi.
Prezent la eveniment, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a subliniat că de mult este nevoie de o reformă în domeniul salarizării în serviciul public, deoarece de calitatea muncii serviciului public şi de calitatea documentelor de politici generate de către acesta depinde tot ce se întâmplă în ţară", a accentuat el.
Lazăr a menţionat că la proiectul Legii privind salarizarea funcţionarilor publici se lucrează de mai muţi ani, iar sindicatele sunt chemate să se implice activ la definitivarea lui.
La finele adunării, participanţii au adoptat o Declaraţie, prin care cer Guvernului un şir de schimbări în proiectul de lege privind sistemul de salarizare . Astfel, sindicaliştii insistă asupra indexării veniturilor salariale ale funcţionarilor publici şi a lucrătorilor din serviciul public pentru anii 2009 - 2011. Totodată, ei cer instituirea unui grup de negocieri colective, format din reprezentanţi ai Federaţiei SINDASP şi reprezentanţi ai Guvernului, pentru înaintarea propunerilor de îmbunătăţire a condiţiilor de salarizare; revederea condiţiilor de salarizare a categoriilor de salariaţi bugetari din instituţiile sociale şi adoptarea pachetului social pentru funcţionarii publici.
Federaţia Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice „SINDASP" numără în componenţa sa 35 mii membri, angajaţi din sectorul serviciilor publice. Federaţia este membru al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Sursa
2011-06-24 09:51:34