Comisia Europeana aloca 3 milioane de euro in asistenta umanitara pentru Moldova
Sursa: Comisia Europeana, 13/09/07In urma secetei severe din Moldova, in special din raioanele din sudul republicii, Comisia Europeana a decis sa ofere asistenta umanitara pentru cei mai afectati fermieri si locuitori ai zonelor rurale din tara ca masura de remediu pe termen scurt. Fondurile vor acoperi distributia alimentara. Asistenta financiara vine din departamentul ECHO al Comisiei (Departamentul pentru Ajutorul Umanitar al Comisiei Europene), responsabilul careia e comisarul belgian Louis Michel. Pe termen mediu si lung, Comisia planifica sa ajute Moldova cu suport bugetar suplimentar din partea Directoratului General Relatii Externe sub conducerea comisarei austriece Benita Ferrero-Waldner. Circa 40 milioane de euro vor fi alocati pentru bugetul de stat al Moldovei in urmatoarele 6 luni.
Moldova, deja una din cele mai sarace tari a Europei, a fost victima a secetei severe care a afectat 80% din teritoriul tarii, in special in raioanele din sudul tarii. Impactul asupra recoltei a fost serios si gospodariile cele mai vulnerabile, care depind de recolta gradinilor proprii pentru alimentare, sunt pericol. Majoritatea micilor fermieri de asemenea au pierdut "economiile" lor reprezentate in animale care au pierit in urma lipsei apei.
Decizia de a aloca 3 milioane de euro pentru a distribui alimente micilor fermieri si agricultori din sudul tarii si pentru a suporta animalele care au supravietuit prin oferirea hranei pentru bovine, porcine, ovine, caprine si pasari domestice.
Asistenta umanitara, implementata prin intermediul Programului pentru Dezvoltare a Natiunilor Unite (PNUD), va fi oferita la peste 15 mii de gospodarii afectate.
Comisia va continua sa monitorizeze situatia secetei din Moldova.
Pe termen mediu, Comisia planifica sa accelereze distribuirea suportului macro-financiar pentru Moldova. Aceasta va permite sa acopere necesitatile financiare externe imediate si deficitul bugetului R. Moldova. Impreuna cu suportul bugetar planificat in intermediul Programului pentru Securitatea Alimentara si Suportul pentru Reforma Asistentei Sociale finantat de Instrumentul Politicii Vecinatatii Europene (ENPI) Comisia Europeana va contribui circa 40 milioane de euro direct pentru Bugetul de Stat al R. Moldova in viitoarele 6 luni, daca Moldova va respecta conditiile decise in comun cu Comisia.
Pe termen lung, Comisia este determinata sa continue sa utilizeze Suportul Bugetar pentru a majora predictibilitatea resurselor financiare facute disponibile guvernului. Suportul reformelor, inclusiv din sectorul agro-alimentar va fi dezvaluit in Programul de Actiuni Nationale 2008 a ENPI.
Sursa
2007-09-13 19:05:00