(INTERVIU) După 19 iunie: ”A fi moldovean înseamnă a fi nimeni, o cârpă!”

Invitații acestei ediții sunt Ion Ungureanu, fost ministru al Culturii și Cultelor, şi dramaturgul și publicistul Constantin Cheianu. Tema pe care o dezbatem este „Alegerile locale din 19 iunie – vot pragmatic, etnic  sau geopolitic?”

La alegerile din 19 iunie am fost la un pas de Marea Rușine Națională

Constantin Cheianu spune că la alegerile de pe 5 și 19 iunie a văzut „două Chișinăuri diferite”. „Eram obișnuiți cu scorul lui Dorin Chirtoacă din 2007 și stăteam relaxați, dar surpriza cea mare a fost susținerea pe care a avut-o Igor Dodon, chiar dacă Dorin Chirtoacă a luat cu mai multe mii față de acum patru ani”.

Ion Ungureanu: „Este un examen la care am picat pentru că s-au consolidat rândurile opozanților. După un an și jumătate după Marea Adunare Națională am spus că Marea Adunare Națională se va încheia cu o mare rușine națională. Acum am fost la un pas de asta. Democrații au făcut de atunci gafă după gafă. Ceea ce ne va împiedica este rânza moldoveanului, așa cum spunea Mircea Druc. Uitați-vă și acum. Cum să-i oprești dom-le? Cum se întâlnesc de dimineață în AIE, cum începe cearta. Chirtoacă este exponentul aceluiași ideal pe care îl am și eu. Partidul meu este interesul național. Suntem educați de parcă am fi crescut la un orfelinat, nu avem istorie, familie suntem niște mașini biologice. Iată la ce am fost supuși. Păcatele ne aparțin în primul rând nouă. Trebuie să recunoaștem că suntem un teritoriu ocupat la propriu și la figurat. Acum este o aiureală în minți și asta mă doare. La noi rusul începe să fie confundat cu comunistul. E ca și cum neamțul ar fi confundat cu fascistul”.


Deranjați de europenismul și „unionismul” lui Chirtoacă

Constantin Cheianu: „Ne aflăm în fața unor fenomene noi care se întâmplă în capitală, asta în timp ce în republică încă se mai menține un echilibru. Acolo AIE a ieșit, totuși, cu primarii în față”. Dramaturgul spune că admite că unul dintre motivele care a contat pentru electorat ar fi „niște factori de ordin economic sau presiunea prețurilor care și-au juca rolul”, dar el găsește una dintre explicațiile votului și în felul cum s-a manifestat Dorin Chirtoacă în acești an de mandat ca politician. „Un politician cu viziuni unioniste. Exemplu: instalarea pietrei comemorative din centrul Chișinăului în memoria victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist. Or, el a manifestat la acest capitol o poziție politică și civică foarte clară. În mare măsură votul politic a fost deasupra celui administrativ. Românofobii au fost iritați de gesturile de solidarizare ale lui Chirtoacă cu Bucureștiul și cu România. În plus, Dorin Chirtoacă reprezintă tendința pro-europeană, în condițiile unei Europe bântuită de greve și de criză. Astfel, a dobândit niște culori mai puțin atractive. Este cazul să analizăm tendințele electoratului exprimate în actualul scrutin și să ne gândim cum să le contracarăm”.

Ion Ungureanu: „Actuala clasă politică trebuie să înțeleagă că lumea nu începe cu ei. Noi am făcut greșeli enorme. Nu am știut ce ne așteaptă. De la comuniști trebuie să învățăm că lumea nu trebuie supărată pe perioade lungi. De la săraci nu trebuie să iei. Greșeala lui Dorin Chirtoacă la Primărie a fost decizia legată de majorarea tarifelor în transportul public. Nu putea să îmbogățească caznaua prin această metodă. Aici a fost greșeala cea mare. Pe primul plan trebuie pus omul. De aici trebuie să o pornim și atunci vom avea un câștig enorm”.

„Vorbitorii de limbă rusă s-au simțit amenințați de tot ce înseamnă fenomenul Dorin Chirtoacă”

Constantin Cheianu: „Pe 19 iunie nu a fost lupta între comunism și anticomunism. Au mai rămas foarte puțini nostalgici. Cred că alegătorii sunt conștienți că la putere sunt capitaliști, fie că se numesc comuniști, democrați etc. S-a pornit de la criteriul etnic și geopolitic. Mai bine de 90% dintre vorbitorii de limbă rusă s-au simțit amenințați de tot ce înseamnă fenomenul Dorin Chirtoacă. Totodată acest electorat este orientat spre Est și nu spre Europa unde duc toate acțiunile liberalului. O arată sondajele. În acești ultimi ani a mai contat și confruntarea dintre Europa și Rusia, care, de când este Putin la putere, face eforturi nebune pentru a se repoziționa ca altă dată. Noi suntem la răscruce. S-au mobilizat din teama că vor avea de suferit și vor resimți niște frustrări și amenințări, o mișcare a RM pe drumul pe care s-au mișcat Țările Baltice. Or, pentru noi acest exemplu e unul bun, iar pentru vorbitorii de rusă unul destul de prost. Pe ei acest model îi sperie”.

Ion Ungureanu: „Le-am dat opțiunea zero, toți care erau aici s-au bucurat de cetățenie, nu ca în Țările Baltice și tot ni se urcă în cap. O fac pentru că noi singuri ne ștergem picioarele de propriile valori. Dacă nu ne respectăm noi, cum o pot face străinii?”

Constantin Cheianu: „Acum a crescut o generație nouă care a făcut 7 aprilie, dar și una vorbitoare de rusă pentru care 7 aprilie ar fi fost pe 19 iunie dacă ar fi câștigat Igor Dodon. Am impresia că în Chișinău au venit la vot și foarte mulți tineri vorbitori de limbă rusă care s-au format și au crescut în acești 20 de ani de independență și care au crescut ca niște oponenți ai acestui stat. Tineri care încep să se declare mai moldoveni decât noi, cei despre care spun că suntem unioniști. Și ei dobândesc un suport neașteptat din partea unor compatrioți care gândesc la fel”.

„Nu au contat raționamentele economice, ci ura pe care au avut-o dintotdeauna”

Ion Ungureanu spune că în RM băștinașii „nu își caută de treabă, ci doar zădără spiritele”. „Înainte de a pune piatra comemorativă în centrul Chișinăului trebuie să intrăm în NATO, în UE etc. Or, noi ce facem, întâi o punem și îi zădărâm, după care spunem că vrem pe drumul european. Avem atâția microbi care au năvălit asupra noastră, că nici nu știi cu ce să începi să te tratezi. Asta în timp ce Rusia își revine și face mușchi puternici. Am ajuns să avem trecută frica în sistemul nostru ereditar dar cel mai mult a influențat propaganda”.

Constantin Cheianu spune că există și o lașitate a alegătorului „care știe că nu votează pentru cineva bun (vezi cazul cu un consilier criminal comunist în CMC), dar care totuși preferă să dea votul, scrâșnind din dinți, comuniștilor”. „Fac asta pentru că au o reacție viscerală față de tot ce e românesc și orientare europeană. Pe 5 și 19 iunie nu au contat raționamentele economice sau etnice, ci ura pe care au avut-o dintotdeauna. Polarizarea produsă în această campanie ne-a întors în anii 90.” punctează intervievatul.

Ori ești un nimeni, călcat de oricine, ori ești cineva și lumea va ține cont de tine

Ion Ungureanu: „Rușii ne-au dat o lecție. Au spus că a fi rus înseamnă a fi ceva. Moldovenii au dat dovadă: a fi moldovean e nimeni. E a fi o masă biologică fără națiune, fără trecut și demnitate. A fi moldvean înseamnă a nu exista”.

Constantin Cheianu este mai pragmatic: „Omului dacă îi spui așa ceva îl pornești și mai tare împotrivă”.

Ion Ungureanu rămâne ferm: „Cecenul are sentimentul că e cecen, letonul că e leton, rusul că e rus, toți au, dar numai noi nu! Cecenii sunt respectați de către ruși pentru că s-au răsculat ca și David contra lui Goliat și, poftim, acum rușii le construiesc cea mai mare moschee din lume, bagă bani enormi acolo. Pe noi însă nu ne respectă nimeni și de aceea își șterg picioarele. De aceea planul Kozak etc. etc.”

Constantin Cheianu: „Riscăm să perpetuăm această stare de frustrare”.

Ion Ungureanu: ”E o chestie de spirit. Chiar e o obligație a noastră, a tuturor, să ne trezim. Ori ești un nimeni, călcat de oricine, ori ești cineva și lumea va ține cont de tine”.

Constantin Cheianu: „Acestea sunt elemente ale unei abilități politice. Nu e bine să începi cu pietre când nu ai intrat în NATO. E nevoie de abilitate și inteligență știind cu cine ai de a face”.

„Nu îl merităm pe Dorin Chirtoacă și nici pe Dodon, ci pe Smirnov!”

Ion Ungureanu: „Rușii se simt la noi acasă ruși și noi ne simțim străini aici. Noi suntem în continuare sovietici, iar rușii au redevenit ruși. Noi nu îl merităm pe Dorin Chirtoacă. Avem o pată de rușine pe conștiință pentru că nu l-am ales din primul tur. Și nici pe Dodon nu îl merităm, așa cum e el. Noi îl merităm pe Smirnov de la Tiraspol. Ceea ce fac rușii de la Chișinău, care ies la noi în casă cu drapelele roșii, e o palmă la adresa poporului rus. Trebuie să nu ne temem să spunem lucrurilor pe nume: noi nu mărșăluim la Moscova, voi de ce o faceți la noi în țară și vă bateți joc de noi?”

Constantin Cheianu: „Pe terenul politicului trebuie de acționat un pic altfel”.

Ion Ungureanu drept argument aduce exemplul Ucrainei unde, spune domnia sa, „satele care se declară românești nu sunt rusificate sau ucrainizate, iar cele care se declară moldovenești dispar unul după altul”.

„A fi moldovean înseamnă a fi nimeni, a fi o cârpă!”

Asta spune, revoltat, Ion Ungureanu și continuă: „Înseamnă că nu ai o istorie, un trecut, nimic! A fi român înseamnă că îl ai pe Ștefan cel Mare, pe Mihai Viteazu, pe Mihai Eminescu pe toți. Noi suntem un popor fără memorie. Noi nu suntem popor, ci o strânsură și trebuie să îi spui moldoveanului ca să înțeleagă. Și Voronin și Dodon spun că Chirtoacă vrea să ne facă gubernie românească, județ românesc, asta în condițiile în care RM e ocupată de trupe rusești și este parte a bisericii ruse! Asta se spune în fața unor oameni surzi, proști și chiori. O vină o poartă și elitele. Noi în loc să luminăm poporul în acești 20 de ani numai ne ciondănim.

Cum spunea Lucian Blaga: „Niciun popor nu este atât de decăzut și de neîmplinit ca să nu îți jertfești viața din moment ce îi aparții”. Deci, eu fac parte din acest popor și de aceea vorbesc cu atâta durere. M-am săturat să îl văd atât de înjosit, atât de bleg și de aplecat. Vreau să îl văd demn și frumos”.

Constantin Cheianu: „Din nefericire, după 90, când parcă pornisem la fel ca și balticii, se pare că am mimat chestiile de suprafață. Asta în timp ce în interior nu era nicio temelie serioasă. Or, pe noi orgoliile și rânza, cum spuneați, ne-au doborât. Asta s-a întâmplat cu intelectualii. Politicienii au fost niște inși lipsiți de cultură”.

Ion Ungureanu: „Noi mai avem și cuiul lui Pepelea, cu Transnistria, pe care Țările Baltice nu l-au avut”.

Constantin Cheianu continuă: „În plus, Țările Baltice au existat ca entități integre, pe când noi am existat ca o bucată ruptă dintr-un întreg, deci, cum putea un popor nefericit și lovit de atâtea vicisitudini ale istoriei să își clădească o entitate?”

„Comuniștii sunt de beton armat și pe zi ce trece sunt tot mai de nezdruncinat în poziția lor de ură față de tot ce e românesc. Și asta e susţinut de Moscova”

O spune Ion Ungureanu citând din Tolstoi care spunea: „Noi îi iubim pe oameni pentru binele pe care l-am făcut și îi urâm pentru răul pe care l-am făcut”. Și atunci am găsit răspunsul, spune fostul ministru al Culturii și Cultelor  – Rușii urăsc România pentru răul pricinuit poporului român pentru că ei au furat o bună poarte din moșia lui Ștefan cel Mare. Ei nu ne pot iubi pentru că se simt cu musca pe căciulă. România niciodată nu s-a ridicat contra Rusiei decât cu o singură excepție, când Stalin s-a băgat cu comunismul lui și a luat Basarabia. Basarabenii și românii nu îi urăsc pe ruși pentru că nu noi le-am făcut rău lor, ci ei nouă. Concluzia: dacă Dumnezeu ne dă prostia asta, este ca să ne trezim odată pentru totdeauna. Alogenilor, rușilor, nu întindeți coarda prea tare. Voi aveți unde vă duce, noi de aici nu vom pleca niciodată pentru că e moșia noastră sfântă!”

Constantin Cheianu conchide: „Evenimentele care i se întâmplă unui popor e pentru ca să îl facă mai înțelept și mai perspicace”

Audiţie plăcută!

MAI APROAPE DE EUROPA, o emisiune realizată pentru ARENA FM


Sursa
2011-06-23 09:48:40Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:22Un nou atelier: Europass, Canva —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
18:23:50Mărul otrăvit al lui Cristoiu —» Nicolae Federiuc
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
14:14:53DE CE MOR CA PROȘTII UCRAINENII?! —» Sergiu Mocanu
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
06:39:45DIN POEZIA RUSĂ ȘI CEA UCRAINEANĂ —» Leo Butnaru