Comuniştii se pregătesc de alegeri anticipate…

Pentru CAPITALA

Bilanţul alegerilor pentru Primăria capitalei a încins spiritele în tabăra comuniştilor îndoliați, dar decişi să anuleze cu orice preţ victoria liberalului Dorin Chirtoacă. Aceştia vor să pună presiune pe autorităţile aflate la guvernare, ameninţând cu boicotarea şedinţelor Parlamentului, dacă nu vor fi invalidate rezultatele scrutinului victorios pentru „nou-vechiul” primar de Chişinău.

La altă reacţie din partea comuniştilor nimeni nu se aştepta, deoarece „boicotul” a devenit instrumentul uzual, practicat de aceştia pentru a se opune cu diferite ocazii forţelor liberal-democrate. La fel, nu cred că cineva va accepta să organizeze alegeri noi, doar pentru a satisface orgoliile rănite ale PCRM-ului. Presupun că nici înşişi comuniştii nu-şi doresc un scrutin repetat, mai ales că au cheltuit prea mult în al doilea tur, pentru a nu risca cu o rundă apriori pierdută. Spun „apriori” pentru că PCRM-ul nu va reuşi să-l depăşească pe candidatul liberal. Pe lângă suburbiile anticomuniste, sprijinul AIE-2, susţinătorii lui Chirtoacă au recurs la „şiretlicuri electorale” pe care comuniştii nu sunt capabili să le elimine în timpul ce urmează. Fiind deposedaţi de pârghiile necesare pentru a truca, modela sau influenţa cursul alegerilor, PCRM-ul alege calea confruntării cu cei din AIE-2.  De aceea, chiar dacă nu poate redefini tabelul de marcaj al alegerilor locale, opoziţia comunistă ameninţă cu abandonarea şedinţelor din Legislativ pentru a prelungi criza politică în jurul nealegerii preşedintelui ţării, provocând astfel anticipatele.  Capitala a fost pierdută de Igor Dodon, dar diferenţa mică ce l-a despărţit de scorul obţinut de Chirtoacă, îi face pe comunişti neîncrezători vizavi de corectitudinea alegerilor. Opiniile observatorilor europeni nu constituie argumente plauzibile pentru ei şi electoratul lor. Şi aici critica recentă adusă de Rusia la adresa observatorilor şi calitatea alegerilor din Moldova vine să susţină suspiciunile comuniştilor faţă de gradul de cumsecădenie a actualei guvernări. Sprijinul din exterior este vital pentru PCRM-ul izolat şi marginalizat, indiferent de faptul că Moscova s-a dezonorat formulând asemenea obiecţii deplasate şi fundamentate pe date eronate. Circumstanţele pe care le forţează comuniştii sunt periculoase pe termen lung, deoarece pun la bătaie credibilitatea instituţiilor statale, catalogate drept ustensile în mâinile „falsificatorilor” scrutinului electoral. Următorul în lista „acuzaţilor” inoculată opiniei publice de către comunişti este Dorin Chirtoacă, cel care, din punctul lor de vedere, ar fi mai degrabă „primarul suburbiilor” decât al oraşului şi municipiului Chişinău. Ultimatumul pus de comunişti loveşte nemijlocit şi în „tutorii” externi ai actualei guvernări care, din perspectiva comuniştilor, întreţin guvernarea liberal-democrată a cărei legitimitate şi legalitate pare tot mai problematică şi diluată.  Este evidentă încercarea comuniştilor de a acutiza criza politică din ţară, cuprinzând tot mai multe instituţii, cu ancorarea adiţională a Primăriei capitalei. Paralizia pe care vor să o genereze comuniștii trebuie şi poate fi anticipată doar de actuala conducere, prin dezminţirea acuzaţiilor de fraudare, dar nicidecum  prin neglijarea sau muşamalizarea lor.
Filed under: moldova, PCRM

Sursa
2011-06-23 08:08:22Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă