Replicarea coaliţiei liberal-democrate în teritoriu este compromisă din cauza defectelor cronice ale AIE-2

Alegerile locale au trasat tendinţe clare de creştere pentru PLDM şi PDM. Aceste formaţiuni nu au ezitat să-şi etaleze superioritatea politică faţă de comunişti, iar indirect şi faţă de liberalii pulverizaţi şi prost reprezentanţi în teritoriu. Repoziţionarea la nivel local permite liberal-democraţilor să-şi consolideze dominaţia în Alianţă, având ponderea majoră în amenajarea şi controlarea pulsului opiniei publice la nivel naţional.

Deşi avem o guvernare sub formă de “triumvirat”, cu excepţia capitalei, ţara este clar separată în verde şi roşu. Astfel, nordul şi sud-estul aparţine comuniştilor, iar în raioanele din centru s-au instalat comod liberal-democraţii. Două forţe sunt în ochiul publicului, în timp ce altele două caută să stabilească combinaţii pentru a echilibra forţele în cadrul Alianţei, ţinându-i în şah pe liberal-democraţi. În ciuda faptului că după alegerile locale, Filat a refuzat categoric orice alianţe cu comuniştii, anterior au existat ipostaze când PLDM-ul s-a arătat dispus să negocieze cu PCRM-ul. Prin urmare, atunci când parteneriatul cu PL-PDM va deveni insuportabil pentru Filat, comuniştii vor fi unicii cu care ei vor putea rearanja ecuaţiile politice.

Cu toate acestea, Filat, Lupu şi Ghimpu a pus umăr la umăr pentru a replica AIE-2 pe plan naţional, acţionând în afara şi împotriva “legitimităţilor” politicii moldoveneşti, la moment dominată de grupuri oligarhice concurente şi belicoase. Iniţiativa de a extinde Alianţa celor trei forţe în teritoriu este însă din start prost centrată, deoarece scopul acesteia trebuie să fie gestionarea în comun a treburilor autorităţilor publice locale, dar nu “coalizarea” pentru marginalizarea şi distrugerea comuniştilor. Acest aspect prezintă punctul vulnerabil al actualei conduceri, care se vede integră doar atunci când simte pericolul din partea PCRM, în realitate având lideri cu o atitudine dispreţuitoare unii faţă de alţii.

Altă dominantă periculoasă în coaliţia liberal-democrată constă în efectele confruntărilor ascunse şi frontale. Acestea sunt cauzate de încercarea lui Filat de a-şi asuma plenar responsabilitatea pentru actul guvernării, luând decizii în afara AIE-2 şi practicând eliminarea “corpurilor străine şi disfuncţionale” din sistemul la curăţirea căruia lucrează asiduu echipa PLDM. Acţiunile întreprinse de premier deranjează PDM-ul închiritat de Plahotniuc, precum şi PL-ul lui Ghimpu, deoarece presimt tendinţa de monopolizare a puterii de către liberal-democraţi.

După cum am menţionat ceva mai sus, doar comuniştii pot mobiliza forţele liberal-democrate, iar integrarea europeană reprezintă de cele mai multe ori o „momeală” clasică pentru electoratul pro-european, care inconştient creditează necondiţionat cu încredere o Alianţă “anti-PCRM”, dar nicidecum nu una “pentru Integrare Europeană”.

Din acest unghi de vedere, răspândirea principiilor de funcţionare a AIE-2 la nivel local este o idee falimentară, având la bază şi deficienţele politice, devenite cronice, omise de la bun început în Acordul de constituire şi funcţionare a AIE-2 (vezi articolul: “Acordul de constituire al AIE-2 – un document fragil şi “anchilozat”“). Odată ce documentul de bază al coaliţiei conţine o serie de neajunsuri serioase se îngustează terenul pentru stabilirea unor regulamente funcţionale de “coalizare” eficientă în teritoriu. Mai degrabă procesul demarat va viza asigurarea unor parametri vitali pentru o simplă “coabitare” a reprezentanţilor celor trei formaţiuni, în cadrul unui “organism fictiv (AIE-2)”, cicatricizat de numeroase divergenţe între diferite grupări economice, sub acoperirea unor forţe politice dependente şi coruptibile.

Bineînţeles, eliminarea definitivă a comuniştilor este un scop nobil în viziunea unor segmente largi de electorat. Totuşi, tolerarea unor scheme de repartiţie a sferelor de influenţă, suplimentate cu manipularea zilnică a opiniei publice prin “agenţi mediatici” subordonaţi, atrofiază procesul de democratizare şi europenizare promis alegătorilor în schimbul “anacronismului comunist”.


Filed under: AIE-2

Sursa
2011-06-22 18:01:53Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
09:09:21Activități Advent Calendar 2022. Ce vom face anul acesta —» Sunt MAMĂ!
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники