Poate Dumnezeu face orice? Este El prezent oriunde? Iubește El păcătoșii?
Doctrinele noastre sunt formate din clișee. Așa cum spuneam într-un articol precedent, sunt multe lucruri pe care noi le credem dar care nu sunt neapărat biblice.
În acest articol voi face câteva afirmații mai tari dar nu încerc să le fac doar de dragul afirmațiilor ci pentru a ne stimula să gândim corect despre Cel căruia ne închinăm.
Dumnezeu NU POATE face orice. Putem găsi o sumedenie de versete care par să afirme că Dumnezeu totuși poate face orice (Geneza 18:14; Apocalipsa 1:8). Însă textele acestea trebuie înțelese în contextul lor. Într-un sens Dumnezeu poate face orice.
Deși se subînțelege este necesar să afirm că Dumnezeu nu poate face orice. Dumneze nu poate face nimic din ceea ce este contrar naturii Sale, spre exemplu (Evrei 6:18; Iacov 1:13; 2 Tim. 2:13). Altfel Dumnezeu s-ar nega pe Sine.
Dumnezeu nu poate să vrea și să facă nimic care I-ar nega caracterul. Dumnezeu nu poate face absolut orice, ci numai ceea ce este consecvent cu caracterul Său. Dumnezeu nu poate face ceva care este contrar planurilor și promisiunilor Sale.
Concluzie: Dumnezeu nu poate face orice. Atotputernicia lui Dumnezeu nu înseamnă că El poate face contrar planurilor, promisiunilor sau caracterului Său.
Dumnezeu urăște păcatul și păcătoșii. Ideea că „Dumnezeu urăște păcatul dar iubește păcătoșii” este unul dintre cele mai populare clișee dar e un clișeu nebiblic. Ea nu a fost spusă de Duhul Sfânt.
Eu nu spun că Dumnezeu nu iubește păcătoșii ci doar că Dumnezeu, în același timp, așa cum știe doar El să o facă, urăște păcătoșii. Deși ura Lui nu e ca a noastră Biblia spune că El urăște oameni (Psalmul 5:5) și nu doar păcatele lor.
Dacă ar fi să fim consecvenți – Dumnezeu ar trebui să pedepsească doar păcatele oamenilor nu și pe ei fiindcă supărarea Lui este împotriva păcatelor nu împotriva oamenilor. Până ca cineva să explice că versetele ca Ps. 5:5 nu înseamnă ceea ce spun foarte clar, să renunțăm la acest clișeu.
Dumnezeu urăște tot ce îi este opus Lui și nu doar păcatul îi este opus ci și păcătosul. Fiindcă omul primește favoruri de la Dumnezeu asta nu înseamnă că Dumnezeu nu-l urăște.
Din dorința de a accentua cu claritate faptul că „Dumnezeu este dragoste” unii măcelăresc versetele care arată că Dumnezeu urăște oameni. Aceste categorii de versete trebuie împăcate. Nu trebuie să desființăm una dintre categorii. Mai multe explicații despre această ură față de oameni aici.
Concluzie: Dumnezeu urăște păcatul și păcătoșii dar nu dorește moartea păcătoșilor. Punct (Aici o delicatesă; de la Washer alta sau aici de la Tim Conway).
Dumnezeu ESTE în iad. Afirm și cred că Dumnezeu este în IAD. Nu-mi amintesc ca cineva să-mi fi spus lucrul ăsta vreodată. Cred că am auzit această idee pentru prima dată la Paul Washer. Mi s-a părut ciudată deși nu o puteam contesta. Mai apoi am văzut că în unele teologii sistematice se menționează acest lucru.
Dacă nu credeți acest lucru înseamnă că nu credeți în omniprezența lui Dumnezeu. Înseamnă și că iadul este un loc independent de Dumnezeu în univers. Înseamnă să negați că Dumnezeu susține toate lucrurile, inclusiv iadul.
Nimeni nu va scăpa niciodată de Dumnezeu. Problema nu este dacă vrei să scapi de Dumnezeu ci care atribute ale lui Dumnezeu vrei ca să fie manifestate față de tine.
Dumnezeu este prezent în fiecare punct din spațiu, univers și în tot ceea ce există așa că El este și în iad (nu cred în panteism). Dumnezeu va fi prezent în iad ca să pedepsească prin mânia și dreptatea Lui pe păcătoși.
Dumnezeu nu este mai prezent într-un loc decât într-altul. Dumnezeu nu este mai prezent în cer decât în iad. Uneori credem acest lucru fiindcă asociem cu Dumnezeu în special anumite atribute care ne plac (dragostea, bunătatea, etc).
Anumite atribute divine sunt evidente în anumite locuri, cu anumiți oameni în diferite circumstanțe și pentru anumite scopuri așa că Dumnezeu ESTE în iad.
Filed under: contradicții, doctrine

Sursa
2011-06-20 09:29:34