Victoria lui Chirtoacă prelungeşte viaţa AIE-2…

Victoria la limită a candidatului liberal, Dorin Chirtoacă, le strică comuniştilor planurilor de revanşare, şi totodată aduce un suflu nou în interiorul Alianţei de guvernare. Spre deosebire de povestea cu referendumul, pentru Chirtoacă au lucrat toate partidele din AIE-2. Tinerii liberali, democraţi şi cei liberal-democraţi au făcut împreună agitaţie pentru edilul capitalei, mobilizând în special electoratul tânăr. Un ajutor suplimentar l-a avut şi procentele lui Godea, Buliga şi cele ale altor candidaţi care l-au sprijinit în turul doi pe liberalul Chirtoacă. Nu trebuie să scoatem din calcul şi „valurile de scandaluri” care l-au scos din echilibru pe comunistul Igor Dodon. Punctul culminant a fost demonizarea acestuia prin transferarea imaginii pretinsului ucigaş şi violator elucidată în cazul consilierului comunist, Tofan.

Toate aceste elemente au creat o groapă în care Dodon a căzut spre fericirea unei bune părţi a societăţii civile şi a instituţiilor media, care indirect, subtil, dar sigur au lobat pentru liberali. Spre deosebire de armata de susţinători “pro-Chirtoacă”, Dodon s-a putut bucura doar de susţinerea NIT-ului propagandist, dar necredibil, a postului TV pro-Kremlin “Pervii Kanal” infiltrat în spaţiul mediatic local prin postul lui Plahotniuc – “PrimeTV” şi a altor agenţi mediatici mai puţin influenţi din ţară. Deşi, acesta face parte din generaţia tânără a PCRM-ului, mai multe posturi TV au încercat să-l asocieze cu ororile regimului stalinist, prezentând pe parcursul “zilei tăcerii electorale” filme documentare despre “holodomor” sau foametea organizată, deportări şi alte crime împotriva umanităţii comise de puterea sovietică la care PCRM face mereu referire.

Au fost observate şi fraude electorale. Anumite voci spun că în cadrul unor instituţii universitare “studenţii” au fost reţinuţi intenţionat în municipiu pentru a vota pe 19 iunie. De asemenea, există supoziţii că a fost facilitată participarea electoratului studios din teritoriu prin acordarea de vize de reşedinţă în capitală înainte de scrutin. Aceste informaţii, lansate de comunişti, nu au fost deocamdată confirmate, dar ele vor constitui o “resursă” pentru activitatea propagandistică a comuniştilor, creând anumite lacune de legitimitate împotriva lui Chirtoacă.

Cu toate acestea, nimeni nu va schimba scorul alegerilor. Contextul este favorabil pentru perpetuarea liberalilor în structurile de administrare ale municipiului. Dar această situaţie comportă riscul “unei săbii cu dublu tăiş”. Or, consolidarea unei forţe politice de la guvernare dezechilibrează Alianţa şi generează concurenţă acerbă şi distructivă pentru preluarea controlului la diferite niveluri şi în diferite instituţii statale. De aceea, reuşita lui Chirtoacă trebuie examinată şi prin prisma eventualelor provocări pentru stabilitatea AIE-2. Odată ce liberalii se plasează şi în CMC deasupra celorlalte două formaţiuni “pro-europene” putem anticipa o rivalitate dintre PL plus PDM şi PLDM, ducând la posibile apropieri ale liberal-democraţilor de comunişti.

În fine,  AIE-2 a trecut cu succes un test de maturitate, în viziunea electoratului anti-comunist şi totodată pro-european. De asemenea, acest rezultat se va observa şi la nivel de retorică din partea europenilor, care au investit resurse substanţiale pentru a uşura supravieţuirea actualei guvernări, pregătind terenul inclusiv pentru victoria obţinută de Chirtoacă. Totuşi, faptul că diferenţa de scor este foarte mică (peste 1%) denotă o prezenţă puternică a comuniştilor în capitală, iar înaintarea lui Dodon trebuie să fie un semnal pentru cei din cadrul Alianţei. De acum înainte lui Chirtoacă îi va fi greu să invoce motive anti-comuniste. Dacă lucrurile în capitală vor păstra mersul curent, credibilitatea lui Chirtoacă nu va putea fi construită pe opoziţia cu PCRM. Iar eventualele certuri dintre el şi premierul Filat sau alte relaţii conflictuale de acest gen vor deturna ceea ce cu atâta sârguinţă şi optimism au clădit alegătorii prezenţi duminică, 19 iunie, la urnele de vot.


Filed under: Alegeri generale 2011 (Chișinău)

Sursa
2011-06-20 09:11:44Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi