Lupta cu blaturile esentiala in cresterea valorii campionatului intern

FMF, Mafia pariurilor, Mafia Blaturilor, coruptie in fotbal, atitudine, Coruptie in sport,Interesant articol au scris cei de la PROSPORT legat de autoritatile Sud-Coreene care vor sa lupte cu Mafia pariurilor. Sefii forului Sud-Coreean fotbalistic impreuna cu Guvernul sunt decisi de a lupta cu acest fenomen, astfel ca au lansat o actiune care este un pas in micsorarea acestui fenomen, nu si lichidarea lui.

Ce pas au facut sud-coreenii?

Concret, fiecare persoană care va da informaţii reale despre «blaturi» va fi recompensată cu o sumă cuprinsă între 9.000 şi 90.000 de dolari, în funcţie de importanţa denunţului.

În plus, luna trecută un jucător profesionist a fost găsit decedat în camera sa de hotel. S-a demonstrat ulterior că moartea sa a avut legătură cu mafia pariurilor.

In RM la ucideri nu s-a ajuns, insa cu amenintari deja am avut in sezonul precedent.  Iar amenintarea arbitrilor presupun ca e doar virful ghetarului.

Asa cum si in restul domeniilor de activitate, Coruptia e unul din principalele fenomene care ne tine departe de calificare in Champions League,  prin simplul motiv ca soarta campionatului nu se decide pe teren, dar in cabinete. Nu are cum sa creasca valoarea campionatului in astfel de conditii si din pacate asteptarile noastre legat de evolutiile echipelor moldovene in competitiile europene sunt mult prea roz. Iar dintr-un campionat valoric slab pornesc un sir de probleme, care nu ne permit sa atingem unele obiective pe  termen lung, cum ar fi o calificare la un campionat european sau mondial.

Intr-o tara plina de cumatri, care au atitudine doar pentru buzunarul lor si acoperirea rudeniei, e greu sa ai performanta. Probabil avem asteptari mai mari din fotbal, sau in genere din sport, fiindca la unele capitole suntem pe ultimul loc in Europa pe o jumate de secol inainte (dar totusi stam mai bine ca in Mozambic. :) ), insa in fotbal sansele sunt mai mari de a avea evolutii bune, de a bate chiar si pe tarile cu traditie si istorie in fotbal si de a prinde gustul bucuriei si mindriei.

De fapt, Sud-Coreenii au inceput aceasta actiune de lupta contra mafiei pariurilor fiindca sunt luati sub monitorizare de catre FIFA. Daca autoritatile locale nu pot face, atunci vor face cele internationale. Nu am informatie despre monitorizarie facuta si pentru Moldova. Desi FMF, prin Pavel Ciobanu a promis publicarea acestor informatii. Poate inca anchetele nu s-au finalizat, insa prin pesimismul anilor precedenti am impresia ca nici nu se va mai auzi despre asta.

E timpul FMF sa aiba atitudine in lupta cu blaturile. Pentru ca pe linga faptul ca poporul este lipsit de spectacolul european, insasi FMF este lipsita de un proft gros din evolutiile bune ale echipelor in competitiile europene. Daca FIFA a semnat contract de colaborare cu Interpol, FMF ar fi bine sa inceapa o colaborare cu CCCEC sau cu MAI. Iar actiunea facuta de Sud-Coreeni se poate de organizat si in RM, mai ales ca industria fotbalistica nu e atit de mare la noi in tara, deci avind ATITUDINE poti sa curati fotbalul si sa ai progresul scontat. Iar un prim pas ar fi organizarea unor astfel de initiative.

Desi la noi nu se iubesc TURNATORII, in esenta sensul cuvintului este intors pe dos. Adica:

TURNĂTÓR ~i m. 1) Muncitor specializat în operații de turnare a metalelor. 2) fam. depr. Persoană care denunță; pârâtor; delator; denunțător. /a turna + suf. ~tor

La noi TURNATORI se socot persoanele care pot sa spuna cine sunt organizatorii de blaturi, cine participa la organizarea meciurilor pentru pariuri,  insa TURNATORII sunt cei ce tradeaza intregul popor prin organizarea unor astfel de smecherii, slabind campionatul, lasind fara performanata o tara intreaga, tradind obiectivele afisate si umplindus-i doar buzunarul lor. IATA SENSUL CUVINTULUI TRADATOR!

Si daca tot multe sunt legat de prietenie, este greu evident sa baci la racoare un prieten sau sa-i patezi reputatia, sau sa-i administrezi o amenda.  In asa situatii e de preferat aceste persoane sa se retraga. Dar din pacate din nou ajungem la ATITUDINE!

Insa, daca noi nu vom face curat in ograda noastra, vor veni cei de la FIFA si UEFA sa ne faca. Iar asta duce dupa sine si consecinte mai grave.

 


Sursa
2011-06-18 12:19:44Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:17:39Păpușa Motanka. Psihoterapie la Biblioteca din Ungheni —» BPR Ungheni's Blog
09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
15:23:37Daniel: A young man of integrity —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:22Un nou atelier: Europass, Canva —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
18:23:50Mărul otrăvit al lui Cristoiu —» Nicolae Federiuc
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
14:14:53DE CE MOR CA PROȘTII UCRAINENII?! —» Sergiu Mocanu