Hai la vot. Alegem: UE – Chirtoaca sau CSI – Dodon
Duminica vom alege Primarul de Chisinau, dar si primari in alte localitati unde nu s-a reusit in primul tur.
E salutabil faptul ca liderii AIE, Ghimpu, Filat si Lupu si-au unit eforturile pentru a se sustine reciproc acolo unde este nevoie sa cistige candidatii la primarii trecuti in turul doi.
In Chisinau alegerea primarului s-a transformat in lupta geopolitica pe axa, Vest – Chirtoaca sau Est – Dodon.
Rusia s-a implicat deschis in scrutin de partea comunistilor si a lui Dodon, caci intelege ca victoria in Chisinau, inseamna de fapt o victorie viitoare si in restul Moldovei.
Chisinaul incepind din 1989 a devenit un oras important din punct de vedere geopolitic, mai intii in fosta URSS, unde miscarile democratice si de eliberare nationala au pornit de la periferii, din Chisinau, Talin, Riga, Vilnius, Tbilisi, si treptat au cuprins toate fostele republici unionale , inclusiv Ucraina si Belarus, si au culminat prin caderea imperiului URSS.
La 4 februarie 1990, eu, impreuna cu alti activisti a miscarilor democratice din periferiile urss, din tarile baltice si georgia in special, am participat la Moskova la primul mare miting al opozitiei ruse, la care au participat in jur de 200 mii de oameni. I-am ajutat pe rusii democrati atunci cu unele idei, inclusiv le-am sugerat ideea ca URSS e un imperiu care trebuie sa dispara, ceea ce lor le vinea greu sa accepte la acea perioada.
Boris Eltin, care pe urma a devenit Presedintele Rusiei, pentru prima data a participat la un miting anticomunist, impreuna cu Primarul de atunci al Moskovei Gavriil Popov, iar undeva in coloana de manifestanti la o mica distanta ieram doi moldoveni, eu cu Stelian. Noi intelegeam atunci ca, pentru ca sa cada imperiul, trebuie sa ajutam miscarile democratice din Rusia.
Miscarea democratica din Chisinau a avut o importanta deosebita si pentru eliberarea Romaniei de sub regimul lui Ceausescu.
Ca sa combata pilonul libertatii si anticomunismului din Chisinau, s-au depus eforturi uriase, astfel se explica si crearea focarelor separatiste din transnistria si gagauzia, si cumpararea unor fosti politicieni unionisti si proromani cu trecerea in tabara comunista , si blocada economica si a produselor alimentare moldovenesti pe piata ruseasca si multe altele.
Chisinaul nu a fost cucerit de comunisti pe timpul lui Voronin cit a fost stapinul tarii, de ce exista riscul sa cada acum?
Explicatii ar fi mai multe, s-a spus deja ca oamenii au fost dezamagiti de certurile interminabile din AIE, de cresterea preturilor, lipsa reformelor etc. Insa acum cind exista un Consiliu Municipal cu 26 de comunisti majoritari, daca mai vine si un Primar comunist, Chisinaul risca sa devina un al doilea Tiraspol, o fortareata comunista, antieuropeana si antinationala, cu toate riscurile posibile. Si la alegerile locale ca si la cele parlamentare votam politic, alegem de fapt vectorul de dezvoltare a tarii.
Iata de ce cetatenii cu drept de vot trebuie sa se prezinte masiv la 19 iunie si sa voteze responsabil, pentru a pastra imaginea Chisinaului de oras democratic si european.
Eu voi vota pentru Primarul, Dorin Chirtoaca.
P.S.
Ma intreaba lumea de ce nu mai apar la Publikatv. Va raspund sincer, s-a suparat pe mine personal un lider AIE, nu-i place ca l-am criticat de citeva ori pe el si partidul sau. Sunt omul pamintului, masina personala nu am, merg cu troleul si microbuzul, comunic cu toata lumea care ma abordeaza. Am descoperit in aceste zile ca am mai multi simpatizanti, multi nu-i cunosteam, unii m-au intrebat de ce nu convoc o conferinta de presa sa spun adevarul despre cutare si cutare, am avut chiar si propunerea de a picheta Publikatv. Am refuzat insa deocamdata toate demersurile, la urma urmei Publikatv este o televiziune particulara, si in linii mari noii proprietari sunt liberi sa decida politica editoriala si invitatii postului. Dar o concluzie trista se desprinde. Din pacate chiar daca la putere au ajuns “ai nostri”, (pe care i-am sustinut si eu deschis si dezinteresat sa vina la putere, inclusiv si cu activitatea din cadrul Forumului Civic Pro Europa), nu s-au schimbat naravurile, si in Moldova noastra iubita exista cenzura politica. Asa e de cind e lumea, romanticii fac revolutiile, pragmaticii se folosesc de roade. Unii politicieni, nu s-au invatat inca sa manince civilizat, orice voce independenta si critica ii supara, vor sa fie laudati orice ar face.
Apropo, pe timpul comunistilor si a lui Voronin, ieram interzis la NIT, M-1, Eurotv, si alte televiziuni procomuniste de atunci, insa nu ieram suparat pe comunisti, caci ieram adversarul lor declarat politic. Dar despre aceste fenomene urit mirositoare , voi scrie mai detaliat alta data.
Filed under: Uncategorized

Sursa
2011-06-17 23:53:35