Obținerea cetățeniei române. Ghid practic
Indiferent de rezultatul alegerilor cetățenii moldoveni vor să obțină într-un număr foarte mare cetățenie română. Motive sînt multe: cei mai mulți se simt români, unii sînt profitori, alții vor să fugă din țară dacă cîștigă Dodon sau să sărbătorească în Europa victoria lui Chirtoacă.
Actele necesarePînă în 2009 procedura era una anevoiasă și dura ani buni. Din vara lui 2009 s-au făcut modificări în legislație care au reglementat mai bine modul de obținere a cetățeniei pentru foștii cetățeni români. Adică noi, nepoții bunicilor născuți în Basarabia anilor 1918-1940. Din 2009 sînt alte reguli care îți permit ca de la începerea procedurii de depunere a documentelor pînă să ai pașaport sau buletin românesc în mînă să treacă 8-9 luni. Totul pe cale legală.
Actele se depun personal la Consulatele României din Bălți, Cahul și Chișinău sau la centrele deschise în Iași, Suceava, Timișoara, Galați, Cluj și București. Documentele pentru cetățenie să află aici. Vei depune copii xerox după actele cerute iar cazierele(din România și Republica Moldova) declarațiile notariale și cererea completată le lași în original. Aceste documente sînt verificate în termen de maxim 5 luni de la data depunerii, după care președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie publică un ordin prin care confirmă că meriți cetățenia. Ordinul este publicat pe site-l autorității și ți se trimite o scrisoare acasă.
Programarea pentru jurămîntOdată ce ai intrat în posesia ordinului (fie de pe internet, fie scrisoarea prin poștă) în termen de 3 luni trebuie să mergi cu ordinul, copie xerox după buletin(cu fișa de însoțire) și fotografii tip pașaport să te programezi pentru a depune jurămîntul. Programarea aceasta se face la București sau la Oficiile Consulare din Bălți, Cahul și Chișinău de pe teritoriul Republicii Moldova. Din experineță programările se fac în prima parte a zile: între orele 8 și 12. Eu am fost programat să depun jurămîntul peste 2 săptămâni.
JurămîntulZiua cea mare. Cu o copie după buletin sau pașaport și fițuica pe care scrie data și ora la care ești programat te prezinți la unul din oficiile consulare sau la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București. În a doua parte a zilei alături de alte cîteva zeci de persoane depui jurămîntul de credință față de România. Devii în mod oficial cetățean român fără acte în regulă. Consulul te felicită și-ți dă un certificat galben. Cu acest certificat urmează să-ți obții restul documentelor: certificat de naștere cu CNP, buletin și pașaport românesc.
va urma.
Sursa
2011-06-17 10:30:45