Like la… delicatesa moldovenească

Articol punktat în Revista Punkt: Nr. 34, 2011

Un cuplu din Israel și-au numit fetița “Like”, inspirați de butonul „like” de pe facebook. Sugestiv? Eu zic că da. O scanare de suprafață a titlurilor de la Eurovision relevă fixația poporului pentru popularitate și succes. „Vreau să fiu popular”. „Am visat”. „Sunt norocos”. „O nouă zi”. Sugestiv. Oamenii vor să fie populari, să fie laikuiți, să aibă succes. Popularitatea sporește vânzările. O persoană populară este o persoană conectată. Ușile se deschid pentru noi oportunități tentante. Ca și oamenii marfa se vrea populară. Ideea mărfii nu este să stea pe raft. Prețul este secundar atunci când moda dictează tonul. Cozile care se formează atunci când Apple lansează pe piață un nou produs (scump!) sunt dovada netăgăduită a faptului că popularitatea contează.

În căutarea brandului pierdut

Idei năstrușnice vin în cap la frunzăritul revistei Первое, второе, третье – apendicele gastronomic al legendarului Вокруг света. Au ei o rubrică tare simpatică în care prezintă măruntaiele unei valize. Valiza nu e ca toate valizele. Adică, nu tu colțuni, nu tu periuță de dinți, nici măcar o cravată de zăranie. În schimb, găsești în ea, tot felul de lucruri bune: oțet norvegian de zmeură, vin englezesc de ghimbir, mezeluri letone din căprioară ș.a.m.d. În total 14.5 kg de bunătățuri din cele trei țări nordice. Toate-s frumos ambalate, toate-s etichetate pe gust, toate-s autentice și toate au un loc bine determinat pe mapamondul gastronomic. Stai așa, mă gândesc, și dacă nimerea Moldova noastră pe hartă, noi cu ce ne-am fi fălit?!

Pe bune. Ce se califică pentru titlul Delicatesă Moldovenească? Chiar sunt curios să știu. Și nu doar să știu. Vreau un stand la aeroportul din Chișinău unde astfel de delicatese să se afle în vânzare, ambalate frumos, astfel încât accidentalii turiști occidentali să nu rămână doar cu amintirea drumurilor găunoase. Am căzut pe gânduri. Ce este la noi și nu e în altă parte? Care sunt produsele de care mi se făcea dor atunci când eram departe de țară? Mi-au venit în minte următoarele:

  • Dulceața de nuci verzi (o las să mi se strecoareprintre receptorii gustativi, fără să comentez nebunia de gust);
  • Caşul de oi (în special caşul, deşi brânza tare, diferită decea bulgărească, merită şi ea atenţie);
  • Ceaiul din crenguţe de vişin (sakura neaoșă, cugust de copilărie; taică-miu mi-a preparat pentru prima dată ocană mare de ceai, gustul căruia este inconfundabil).

La cele de mai sus aș mai adăuga și mămăliga. Poate fi vândută ca semifabricate cu toate accesoriile: jumări, smântână, brânză de oi – un gen de bento moldovenesc?! În cele din urmă, fructele uscate şi vinul pot ţine companie acestor delicatese. Pentru toate astea trebuie gândită o marcă comercială deosebită. Să fie şi cu scutiri fiscale dacă e nevoie. Dar să aibă calitatea garantată. Gândeşte-te la şprotul de Riga. Cutiile astea negre cu litere aurite te fac să crezi că nu e vorba de sardeluţe, ci de ditamai comoară din marea baltică! Chihlimbar, nu şagă. Deci ai prins ideea.

Amu avem şi cu ce. Şi?

Un lucru pe care îl are Apple și nu-l are Delicatesa Moldovenească este popularitatea. Din păcate, cozile în Republica Moldova se formează mai des la consulate și agenții prestatoare de servicii, decât la mărfuri moldovenești de calitate. Dar asta e altă bubă. Un produs moldovenesc penetrează cu scârț piețele externe de desfacere atâta timp cât imaginea țării nu conferă credibilitate produsului. Pe de altă parte, nici țara nu-și poate valida brandul, atâta timp cât acesta nu este fondat pe produse de succes. Cerc vicios nu alta!

Ca să rupem cercul este prea puțin să ieșim pe piață cu produse individuale. Avem nevoie de efectul de masă. Nu vindem dulceață de nucă sau mămăligă, ci vindem Delicatesa Moldovenească. Adică și dulceață, și mămăligă. Și orice altceva care se califică pentru titlul de Produs Moldovenesc de Calitate. Toate laolaltă și fiecare individual vor fi potrivite într-un simpatic coșuleț de nuiele și vor fi legate cu panglică tricoloră. Iar accidentalul occidental își va potrivi ochelarii și va citi cu luare aminte: „Crede-mă. Sunt exact ceea ce cauți.”

 


Sursa
2011-06-16 13:25:59



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:13:00DIN POEZIA LUMII —» Leo Butnaru
05:51:00CAI ROZI, CAI VERZI —» Leo Butnaru
21:31:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:26:21Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:19:23Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:50:00ZORI DE CARTE NOUĂ —» Leo Butnaru
16:55:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:11:16Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:42:00Fantome —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:39:05Spumantul-surpriză cu marea medalie de aur —» Fine Wine
23:20:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:35:28Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:48:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:01:10Jurnal de 40 —» Efrosnatalita’s Blog
16:37:04Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:10:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:47:22Spectacol în aer liber la Amfiteatrul din Ciocana in final de stagiune —» Curaj.TV | Media alternativă
08:29:55Cultura Iei: Moștenirea și Simbolistica Costumului Popular —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
20:50:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:21:42Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:57:00Iulie 2025 – evenimente karmice, violențe, schimbări majore —» codul omega
17:52:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:32:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:01:00DIN YES-EURI —» Leo Butnaru