Chestiunea transnistreană în audierile Comisiei Helsinki din Congresul american

O reuniune sub genericul „Perspectivele dezgheţării conflictului îngheţat din Moldova”. În Comisia Helsinki pentru drepturile omului din Congresul Statelor Unite au avut loc audieri publice, marţi, pe tema problemei transnistrene înaintea aşteptatelor convorbiri de la Moscova în formatul 5+2 pe 21 iunie. Printre cei prezenţi la conferinţa de la Washington s-a aflat şi ambasadorul moldovean, Igor Munteanu, alături de câţiva experţi în problema conflictului transnistrean.
Ambasadorul moldovean a îndemnat Statele Unite să acorde mai multă atenţie rezolvării conflictului transnistrean în contactele cu Rusia.
La conferinţa din Comisia Helsinki întitulată „Perspectivele dezgheţării conflictului îngheţat din Moldova”, ambasadorul Igor Munteanu a spus că strategia preşedintelui Barack Obama privind resetarea relaţiei cu Rusia a îmbunătăţit atmosfera şi oferă un cadru prielnic ca Washingtonul să ceară mai insistent Moscovei să-şi retragă trupele din regiunea transnistreană.
De faţă la audierile de la Washington, juristul Lyndon Allin, care a lucrat timp de doi ani la ambasada Statelor Unite de la Chişinău într-un proiect al organizaţiei americane IREX, a spus că, alături de sprijinul militar şi politic, Transnistria se bucură de sprijinul economic al Rusiei prin subvenţii directe pentru sistemul de pensii transnistrean şi prin furnizarea gazelor pe datorie. Juristul american a spus că ajutoarele ruseşti contrazic poziţia oficială a Rusiei privind recunoaşterea integrităţii teritoriale a Moldovei.
Allin a citat estimări ale economiştilor locali care spun că economia transnistreană se poate prăbuşi în câteva luni fără sprijin rusesc şi a recomandat Statelor Unite să anuleze amendamentul Jackson-Vanick care poate întări schimburile economice moldo-americane şi face mai atractivă pentru transnistreni reintegrarea.
La audierile organizate de Comisia Helsinki a Congresului american, analistul Vladimir Socor de la Jamestown Foundation a îndemnat Statele Unite să revină activ la negocierile pe tema Transnistriei cu ocazia convorbirilor aşteptate la Moscova peste mai puţin de o săptămână.
El a criticat Germania pentru iniţiativa de a implica Rusia într-un mecanism de securitate european. Vladimir Socor a spus că biletul de intrare al Rusiei în acest mecanism ar fi dovada unei atitudini constructive la rezolvarea problemei transnistrene. El suspectează, însă, Germania că ar accepta readucerea în discuţie a planului rus de federalizare a Moldovei, care ar acorda Tiraspolului un cuvânt de spus în politica externă a Chişinăului. Vladimir Socor a spus că Germania şi-a asumat un rol de frunte, chiar dacă nu este parte directă la negocieri, în condiţiile în care Uniunea Europeană, observatoare în formatul 5+2 împreună cu Statele Unite, nu are o poziţie comună.
Analistul a spus că din cauza rolului slab al Uniunii Europene este timpul ca Statele Unite să-şi abandoneze scaunul din spate, pe care îl ocupă de câţiva ani şi să treacă din nou în scaunul din faţă, pe care l-a avut la negocieri.
Audierile de la Washington au avut loc la câteva zile de la vizita senatorului republican John McCain în Moldova.
Sursa: europalibera.org via Timpul.md
Sursa
2011-06-15 12:22:00