CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII FEMEIE ÎN ISLAM ?

http://lumea-islamica.blogspot.com/

"Tot mai multe şi mai multe fete din ţara noastră cad pradă islamului. Văzând tot mai des fete acoperite în stradă, mă întreb câte din ele ştiu cu adevărat ce înseamnă să fii femeie în islam? Astăzi vom privi la acest subiect.O treaptă mai jos decât bărbatul
228. Muierile divorţate trebuie să aştepte trei menstruaţii şi nu le este îngăduit să ascundă ce a făcut Allah în pântecele lor, dacã ele cred în Allah şi în Ziua de Apoi. Iar bărbaţii lor sunt mai îndreptățiți să le aducă înapoi în acest răstimp, dacă vor împăcarea. Ele au drepturi egale cu obligaţiile lor, după cuviinţă. Dar bărbaţii au o treaptă peste ele. Şi Allah este Atotputernic, Înţelept.
Musulmanii încearcă de multe ori să ne arate din versetul acesta că “soţiile au drepturi egale cu obligaţiile lor, după cuviinţă”, încercând să spună că ele au drepturi egale cu soţii lor. Totuși, dacă citeşti mai atent această expresie, înţelegi că femeia are drepturi egale cu obligaţiunile ei. Adică câte obligaţiuni, atâtea şi drepturi, nici mai mult nici mai puţin. Dar, bărbatul este cu o treaptă peste soţia sa. Adică el, are mai multe drepturi decât obligaţiuni. Aceasta atitudine faţă de femeie se simte foarte mult în lumea musulmană. De cele mai multe ori, sărmanele femei, sunt folosite numai pentru a face copii, mâncare şi curat în casă, în rest, ea nu trebuie să se mai amestece în alte treburi. Femeile românce sau moldovence, căsătorite cu musulmani, de multe ori neagă acest adevăr. Dar, înainte ca să mă convingă că nu am dreptate, să cerceteze sursele despre viaţa femeilor în Asia, acolo unde Islamul stă la baza societăţii şi apoi să argumenteze dacă nu este aşa.Şi Biblia ne învaţă că bărbatul este capul femeii(1Corinteni 11:3-4), dar aceasta se referă la rolul lor în căsătorie şi nu la valoare. Cu privire la valoarea femeii şi a bărbatului, Biblia ne învaţă că ambii au fost creaţi după chipul şi asemănarea Lui Dumnezeu (Genesa 1:16-17) şi ambii vor avea parte de viaţa veşnică (1Petru3:7). Faptul că bărbatul este capul femeii în căsătorie, aceasta nu-i dă dreptul să o trateze inferior, ci dimpotrivă, are responsabilitatea de a o iubi şi a o îngriji cu drag. Bărbatul ca şi cap, are mai mlte responsabilităţi decât femeia, şi asta aduce o şi mai mare grijă din partea sa pentru soţie şi a întregii familii. Cu părere de rău, Islamul nu poate oferi aşa ceva. Femeia în Islam, esteBătută fără motiv-când bărbatul doreşte
Pe acelea de a căror neascultare vă temeţi, povăţuiţi-le(mustraţi-le), părăsiţi-le în paturi şi loviţi-le! Dar dacă ele [revin şi] ascultă de voi, atunci nu mai căutaţi pricină îîmpotriva lor. Allah este Cel mai Înalt, Măreţ.(Sura 4:34b)
Orice faptă a soţiei care îl face pe soţ să se teamă de neascultarea ei, îi dă tot dreptul să o mustre, să o lipsească de relaţia intimă şi apoi să o bată. Soţul o poate părăsi în pat pe soţie în orice moment şi aceasta nu îl va face să sufere prea mult, deoarece el are dreptul să aibă mai multe soţii. Soţul poate avea mai multe soţii, însă soţia nu are dreptul să aibă mai mulţi bărbaţi. Dacă soţul şi soţia ar fi fost egali înaintea Lui Dumnezeu, aşa cum pretind musulmanii, atunci ar fi trebuit şi soţia să aibă dreptul să aibă 4 bărbaţi, ceea ce este categoric exclus.În caz de preacurvie – închisă în casă până la moarte
15. Îîmpotriva acelora care preacurvesc dintre muierile voastre(15), chemaţi să facă mărturie patru dintre voi. Iar de au mărturisit, atunci ţineţi-le îînchise în case până la moarte sau Allah va porunci pentru ele altă cale.(Sura 4:17)
Nu vreau să îndreptăţesc fapta preacurviei. Dar vreau să atrag atenţia la un detaliu. Pedeapsa acestei femei se bazează pe mărturia a 4 bărbaţi care sunt chemaţi să facă mărturie. Mai departe, de la femeie nu se cere nici un răspuns de apărare, ci totul depinde de cei 4 bărbaţi. Care nu se spune că au fost martori, ci doar trebuie chemaţi ca să facă mărturie. Şi dacă soţul tare îşi doreşte acest lucru, atunci fii sigur că nu-i va fi greu să găsească pe acei 4 ca să depună mărturii mincinoase. Ca rezultat, casa femeii devine închisoarea ei. Va trebui să stea închisă în casa sa, până la moarte. Dar apare o întrebare logică aici: “ Cu cine a preacurvit femeia aceasta? Unde este bărbatul care a preacurvit cu ea?” Despre bărbat, Mohamed nu spune nimic, pentru că vezi tu, “bărbatul este cu o treaptă peste femeie”. Lui i se poate, soţiei nu…"
REFUTARE:

M-a surprins faptul ca ati scris "Văzând tot mai des fete acoperite în stradă". Acoperirea capului este obligatoriu si in Biblie:

“6. Căci dacă o femeie nu-şi pune văl pe cap, atunci să se şi tundă.Iar dacă este lucru de ruşine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-şi pună văl."
(Prima epistola catre Corinteni a Aspotolului Pavel Capitolul 11)

De ce o femeie crestina care isi acopera capul este considerata credincioasa, iar o femeie musulmana care face acelasi lucru este considerata supusa si fara nici un drept?

Legat de versetul 228. Ati tras concluzia ca barbatul are mai multe drepturi decat
obligatii. Nu este adevarat. Barbatul in Islam este complet responsabil financiar
de sotia si familia sa. El are responsabilitatea intretinerii familiei, iar daca femeia lucreaza el nu are dreptul sa ii ceara bani, sau daca ea mosteneste sau primeste bani din partea familiei la fel el nu are dreptul asupra acelor bani. Treapta peste femei se refera la acest lucru si nu la faptul ca barbatii sunt mai importanti decat femeile in Islam.

Femeia musulmana a primit drepturi de acum 1400 de ani, drepturi pe care femeia crestina le-a primit acum 100 de ani, dupa cum urmeaza:

In domeniul drepturilor economice, trebuie sa ne amintim ca in Europa până în secolul al 19-lea, femeile nu au avut nici un drept asupra proprietatii lor. Dupa casatorie, fie acea proprietate era transferata sotului, fie femeia nu putea sa renunţe la respectiva proprietate fara permisiunea soţului ei. Am dreptate pana aici?


In Marea Britanie, probabil prima ţara care le-a dat femeilor unele drepturi de proprietate, legile care au fost adoptate în 1860 sunt cunoscute sub numele de "Actul de proprietate al femeilor casatorite."

Cu mai mult de 1300 de ani mai devreme, acest drept a fost stabilit în mod clar legea islamică.

“Nu ravniti la ceea ce Allah a daruit [cu harul Sau] unora dintre voi mai mult decât altora. Barbatii vor avea parte de ceea ce au agonisit si femeile vor avea parte de ceea ce au agonisit. Deci rugati-va lui Allah pentru harul Sau, caci Allah pe toate le stie”.
[Traducerea sensurilor din Coran 04:32]
In al doilea rand, nu există nici o restricţie în legea islamică care spune că o femeie nu poate lucra sau au o profesie, că locul ei este numai in casa.
De fapt, prin definiţie, într-o societate cu adevărat islamica, trebuie să existe medici femei, asistente medicale, profesoare, care pot invata si ocupa de femei

In al treilea rand, atunci când vine vorba de securitate financiară, legea islamica este mai inclinata în multe privinţe catre femeie.
Acestea sunt cateva exemple:

In timpul perioadei de logodna, o femeie trebuie sa fie de partea de primire de cadouri.

La momentul casatoriei, zestrea este datoria soţului si nu a familia miresei. El trebuie sa platească pentru cadoul viitoarei sotii (mahar ).

“Si oferiti femeilor zestrea de buna-voie, iar daca ele se lipsesc -nesilite - de ceva, atunci voi cheltuiti-o dupa cum doriti, cu placere!”
[Traducerea sensurilor din Coran 4;4]
Coranul l-a numit un cadou, şi este dreptul exclusiv al femeii. Ea nu trebuie să-l cheltuiasca in casa, ea nu trebuie să-l dea la tatăl ei sau oricine altcineva.

Femeia are drept de mostenire al parintilor si al sotului ei.

“ Barbatilor le revine o parte din ceea ce au lasat in urma parintii si rudele; asemenea le revine si femeilor o parte din ceea ce au lasat în urma parintii si rudele,
de va fi putin ori mult; o parte anumita [li se cuvine]."
(Traducerea Sensurilor din Coran 4:7)
Intreţinerea financiara a unei femei casatorite este responsabilitatea soţului ei, chiar dacă ea este mai bogata decat el.
Ea nu trebuie sa-şi cheltuiasca din bani.

In cazul divorţului exista anumite garanţii în perioada de aşteptare şi chiar mai incolo pentru sprijinul unei femei.

Daca vaduva sau femeie divortata are copii, are dreptul la sprijin financiar pentru copii.

“Mamele [divortate] ii alapteaza pe copiii lor doi ani incheiati, pentru cei care voiesc sa se implineasca timpul alaptarii. Iar tatalui îi revine datoria de a le asigura intretinerea si imbracamintea dupa cuviinta, caci nici unui suflet nu i se impune decat atat cat ii sta in putinta. Nici mama nu poate fi pagubita în ceea ce-l priveste pe copilul ei, nici tatal in ceea ce-l priveste pe copilul lui. Asemenea si pentru mostenitor.
Daca amandoi [parintii] se invoiesc la intarcare, dupa ce se sfatuiesc, nu vor avea pacat. Iar daca voiti sa luati doica pentru copiii vostri, nu veti avea nici un pacat,
daca platiti ceea ce aveti de dat, dupa cuviinta. Si sa fiti cu frica de Allah si sa stiti ca Allah este Cel care Vede [Basir] ceea ce faceti”
[Traducerea sensurilor din Coran 2:233]
In conformitate cu Coranul, barbaţii si femeile au acelasi suflet, nu exista nici o superioritate in sens spiritual intre barbaţi şi femei.

“O, voi, oameni! Fiti cu frica de Domnul vostru care v-a facut dintr-o singura fiinta si a facut din aceasta si pe perechea ei si care a raspandit din cele doua [fiinte] multi barbati si femei! Fiti cu frica de Allah în numele caruia va conjurati [unii pe altii] si [fiti cu frica de ruperea] legaturilor de rudenie, caci Allah este Veghetor peste voi [Raqib]!”
[Traducerea sensurilor din Coran 04:01]
“El este Cel care v-a creat dintr-un singur suflet si din el a facut-o si pe perechea lui, langa care el sa poata gasi liniste. si cand el s-a împreunat cu ea, a purtat ea o sarcinã usoara si putea umbla cu ea. Dar când s-a simtit mai grea, au strigat ei amandoi [rugându-se] catre Allah, Domnul lor: "De ne vei darui un [copil] bun, vom fi noi dintre cei multumitori!".
[Traducerea sensurilor din Coran 7:189]
“Facatorul cerurilor si al pamantului. El a facut pentru voi soate din voi insiva si [a facut] dobitoacele perechi. Prin aceasta va inmulteste. Nu este nimic asemenea cu El. El este Cel care Aude Totul si Cel care Vede Totul [As-Sami', Al-Basir].”
[Traducerea sensurilor din Coran 42:11]
“Iar cand il voi face si voi sufla în el din duhul Meu, voi sa cadeti dinaintea lui, prosternandu-va!”.
[Traducerea sensurilor din Coran 15:29]
“ Apoi l-a plasmuit pe el si a suflat in el duhul Sau si v-a dat voua auzul, ochii si inimile. Insa voi îi aduceti atat de putin multumire!”
[Traducerea sensurilor din Coran 32:9]
Duhul Sau aici nu înseamnă, în sensul întrupare, dar este vorba de natura pură, spirituală cu care Dumnezeu l-a inzestrat sau a inzestrat-o .

Coranul indică din nou faptul că una din poziţiile cele mai de onoare al omului, este faptul că Dumnezeu l-a creat pe om, iar ambele sexe sunt reprezentatii Lui pe pamant. Există multe referinţe în Coran care reafirmă acest lucru.

ADAM si EVA

Nicăieri în Coran nu găsim nici o urmă de vina a Evei pentru prima greseala sau pentru ca a mancat din pomul interzis, nicăieri, chiar dacă Coranul vorbeste despre Adam, Eva, şi pomul interzis, dar povestea este complet diferita si este narată în 7:19-27:

19. Iar tu, o, Adam! Salasluieste tu impreuna cu soata ta în Rai! Mancati voi ori de unde voiti, insa nu va apropiati de acest pom, caci altfel veti fi dintre cei nelegiuiti!"

20. Dar Seitan i-a ispitit, voind sa le arate goliciunile care le fusesera ascunse, zicand: “Domnul vostru nu v-a oprit de la acest pom decât pentru ca voi sa nu deveniti ingeri si ss nu fiti nemuritori!”

21. Si el s-a juruit lor: "Eu sunt pentru voi un bun sfatuitor!"

22. Asadar, el i-a inselat prin amagire. Si cand ei au gustat din acel pom, li s-au descoperit goliciunile lor si au inceput sa-si puna peste ele frunze din Gradina. Si Domnul lor i-a chemat [zicându-le]: "Oare nu v-am oprit Eu de la acest pom si nu v-am spus Eu ca Seitan va este voua dusman marturisit?"

23. Si au raspuns ei: "Doamne, am fost nedrepti cu sufletele noastre si daca nu ne ierti si nu Te induri de noi, vom fi printre cei pierduti".

24. Le-a spus [Allah]: "Coborati! Va veti fi dusmani unul altuia(in sensul ca oamenii vor fi
dusmanii lui Iblis si el le va fi dusman lor) si pe pamant veti avea salas si placere pana la un timp!"

25. Apoi [a mai] grait: "Pe el veti trai, pe el veti muri si din el veti fi voi scosi!"(38).

26. O, fii ai lui Adam!Noi v-am dat voua straie care sa va acopere goliciunile, ca si podoabe. Dar vesmantul smereniei, acesta este cel mai bun! Acesta este [unul] dintre semnele lui Allah;poate ca ei isi vor aminti!

27. O, fii ai lui Adam! Sa nu va amageasca Seitan, asa cum i-a scos pe parintii vostri din Rai, dezbracandu-i de vesmintele lor, ca sa le arate goliciunile lor! El va vede - el si ostenii lui - în vreme ce voi nu-I vedeti! Noi i-am pus pe seitani aliati pentru aceia care nu cred,

Coranul vorbeşte despre faptul ca ambii au facut acest lucru, ambii au descoperit consecinţele neascultării lor, ambii au cautat iertare şi ambii sunt iertati.

Nicăieri în Coran nu ni se spune ca femeia trebuie sa fie ea cea vinovata pentru caderea omului. In plus, în cazul în care Coranul vorbeste despre suferinţa femeii în perioada de sarcina şi de naştere, nicaieri nu este conectata cu conceptul de pacat originar, deoarece in Islam nu exista conceptul de pacat originar.

Suferinţa nu este prezentata ca un motiv pentru a le reaminti femeilor de caderea omului, ci ca un moti pentru a iubi şi adora femeia sau mama.
În Coran, în special in 31:14, 46:15

“14. Noi l-am povatuit pe om [sa faca bine] parintilor sai, mama lui l-a purtat,[suportand pentru el] slabiciune dupa slabiciune, iar intarcarea lui a fost dupa doi ani, [asadar]: “Adu multumire Mie si parintilor tai, caci la Mine este întoarcerea!
[Traducerea sensurilor din Coran 31:14]
“Noi i-am poruncit omului sa le arate bunatate parinrilor sai. Mama sa l-a purtat cu dureri si l-a nascut cu dureri. Purtarea lui si [pana la] intarcarea lui sunt treizeci de luni. Iar când ajunge in plina putere si împlineste patruzeci de ani, zice el: “Doamne, ajuta-ma pe mine ca sa-ti aduc multumire pentru binefacerea Ta, cu care Te-ai indurat de mine si de parintii mei, si sa implinesc o fapta buna care sa-ti placa! si fa ca urmasii mei sa fie oameni buni [evlaviosi]! Eu ma întorc la Tine, caindu-ma, si eu sunt dintre cei supusi!”
[Traducerea sensurilor din Coran 46:15]
Dumnezeu a poruncit foarte clar asupra omenirii sa se poarte bine cu parinţii şi menţionează:

“…mama lui l-a purtat,[suportand pentru el] slabiciune dupa slabiciune…”

Coranul elimina din nou orice idee de superioritate.

În ceea ce priveşte datoriile morale, spirituale, acte de adorare, cerinţele pentru barbaţi şi femei sunt aceleaşi, cu excepţia unor cazuri cand femeile au anumite concesii datorita naturii lor feminine sau datorita sanatatii lor sau a copiilor lor.

Coranul în mod explicit, în special in versetele, 3:195, 4:124, a specificat că oricine face fapte bune, şi este un credincios, indiferent ca este barbat sau femeie va avea o rasplata mare.

“ Domnul lor le-a raspuns: “Eu nu las sa se piarda nici o fapta plinita de vreunul dintre voi, barbat sau muiere, deopotriva unul cu altul! Iar pe cei care au pribegit, care au fost alungati din caminele lor, care au fost prigoniti pe calea Mea, care au luptat si au fost omorati voi sa-i ispasesc de faptele lor rele si sa-i fac sa intre în Gradini pe sub care curg paraie, drept rasplata din partea lui Allah”. La Allah se afla buna rasplata!”
[Traducerea sensurilor din Coran 3:195]
“Oricine face fapte bune, barbat sau femeie – credincios fiind( -aceia vor intra in Rai si nu vor fi nedreptatiti nici cat un punct”.
[Traducerea sensurilor din Coran 4:124]
“Musulmanilor si musulmancelor, dreptcredinciosilor si dreptcredincioaselor, celor supusi si celor supuse, celor iubitori de adevar si celor iubitoare de adevar, celor statornici si celor statornice, celor smeriti si celor smerite, celor ce dau milostenii si acelora [dintre femei] care dau milostenii, celor care postesc si acelora [dintre femei] care postesc, celor care îsi pazesc castitatea lor si acelora [dintre femei] care si-o pazesc, celor care-L pomenesc pe Allah mereu si acelora [dintre femei] care-L pomenesc, Allah le-a pregatit iertare si rasplata mare”
[Traducerea sensurilor din Coran 33:35]
Ce spune Biblia despre femeie?

"7. Căci bărbatul nu trebuie să-şi acopere capul, fiind chip şi slavă a lui Dumnezeu, iar femeia este slava bărbatului.

8. Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat.

9. Şi pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.

10. De aceea şi femeia este datoare să aibă (semn de) supunere asupra capului ei, pentru îngeri. “
(Prima epistola catre Corinteni a Aspotolului Pavel Capitolul 11)
Daca femeia si barbatul au aceasi valoare de ce aceste versete?

Despre bataie. Acolo sunt enumerati niste pasi pe care un barbat este sfatutit sa ii urmeze anterior divortului. Pasul nr 1, sa nu vorbeasca cu ea, 2 sa nu aibe relatii intime cu ea, 3 sa o loveasca, dar aceasta lovitura stim din sunnah profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) ca este comparata cu o lovitura de miswaq (un betisor mic pentru curatarea dintilor) nu este bataia la care va ganditi.

Despre poligamie. Aceasta este prezenta si in VT. Crestinismul are profeti care au auvt mai multe sotii. Sa inteleg ca acestia au gresit in fata lui Dumnezeu pentru asta?
Nu toti barbatii isi pot lua mai multe sotii, dupa cum am scris mai sus barbatul este responsabil financiar de familia sa, in concluzie daca nu isi permite sa intretina singur 2 case, el nu isi poate lua a 2-a sotie.

Despre preacurvie. Acel verset este unul abrogat. Pedeapsa pentru preacurvie este delapidarea pentru un barbat sau o femeie casatorita si 100 de lovituri de bici pentru un barbat sau o femeie necasatorita.

Adulterul este un motiv pentru care uciderea unei persoane este permisa, dar adulterul nu poate fi ucis decat daca se indeplinesc doua conditii:

1. El trebuie sa fie casatorit.
Invatatii au explicat ce inseamna acest lucru; Zakariya al-Ansaari (Allah sa aibe mila de el) a spus in Asn’l-Mataalib (4/128): “Persoana casatorita, indifferent ca este o femeie sau un barbat, este un adult aflat in toate capacitatiile mintale, care a avut inainte (de adulter) un contact sexual in cadrul unei casatorii legale.”

Sheikh Ibn ‘Utaymeen (Allah sa aibe mila de el) a spus in al-Sharh al-Zaad (6/120): Exista cinci conditii pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a fi numita casatorita anterior:
“1-relatii intime
2-intr-o casatorie legala
3- este un adult
4-este lucid, in toate capacitatiile mintale
5- este liber ( nu este un sclav)”

A doua conditie reprezinta dovezile prin care o persoana se face vinovata de adulter si anume marturia a 4 martori care au vazut respectivul act desfasurandu-se, sau marturia personala a celui care comite adulter, fara ca acesta sa fie fortat.

Daca se dovedeste vinovat, nu este permis pentru oameni sa puna in aplicare aceasta pedeapsa. Pedeapsa trebuie aplicata de conducatorul respective regiuni, deoarece daca oamenii ar aplica aceasta pedeapsa rezultatul ar fi haos.

Ibn Huflih al-Hanbali (Allah sa aibe mila de el) a spus in al-Furoo’ (6/53): “Este haram (interzis) pentru o persoana sa aplice o astfel de pedeapsa cu exceptia conducatorului”, iar asupra acestui fapt s-au pus de acord toti invatatii musulmani.

Daca persoana nu este casatorita atunci Profetul (sallalahu aleihi wa salam) a spus: “Pedeapsa pentru o fecioara sau fecior care intretine relatii pre-maritale este 100 de lovituri de bici si exilul pentru 1 an.” Relatat de Muslim.

De asemenea exista o preconceptie ca doar femeile ar trebui pedepsite pentru aceasta crima, dar si barbatul trebuie sa suporte aceeasi consecinta pentru fapta sa.
Profetul (salla Allahu alaihi wa sallam) si-a intors spatele lui Maa’iz (Allah sa fie multumit de el) dupa ce acesta a comis adulter si l-a ignorant pana cand acesta si-a marturisit fapta de mai multe ori, abia apoi profetul a aplicat pedeapsa.
Din acest hadith stim ca profetul (sallalahu aleihi wa salam) a aplicat aceasta pedeapsa si unui barbat, nu doar unei femei.

Sursa
2011-06-15 06:50:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi