Cum e cu slujirea la doi domni?

       Candidatul comunist la primăria Capitalei Republicii Moldova, Igor Dodon, este susţinut de unii preoţi din Protopopiatul Chişinău. Cei mai mulţi însă dintre preoţii din Moldova şi Chişinău, insistă cu tărie ca Biserica să nu se implice în politică sau, cel puţin, să nu susţină candidaţi comunişti. Mitropolia Moldovei nu a precizat clar dacă a încuviinţat această acţiune a preoţilor de la Mănăstirea Ciuflea sau nu.  

 

  

Ziarul de GardăDodon crede că este «dorinţa Domnului» venirea sa la Primărie

 

La o întrevedere «sinceră şi creştinească», dar şi cu uşile închise, candidatul la funcţia de primar de Chişinău, Igor Dodon, a vorbit cu preoţii despre «acţiunile necesare pentru întărirea şi susţinerea în continuare a Bisericii Ortodoxe». El şi-a asumat angajamentul să susţină Biserica şi Ortodoxia, devenind primar al Chişinău, dar a evitat să spună ce angajamente faţă de el şi-au luat preoţii.

În rezultatul unei decizii semnate de către protopopul de Chişinău, părintele Zosima Toia, lui Igor Dodon, în calitate de candidat la funcţia de primar, i-a fost expediată o scrisoare în care sunt prezentate 10 solicitări, descrise de Dodon drept «acţiuni necesare pentru întărirea şi susţinerea în continuare a Bisericii Ortodoxe din Chişinău».

 

  

Marţi, la Mănăstirea Ciuflea din Chişinău, Igor Dodon s-a întâlnit cu preoţii din municipiu. După ce a fost rostită o rugăciune, la care a asistat doar Dodon şi jurnaliştii, acesta a fost prezentat de către protoiereul-mitrofor al mănăstirii, Teodor Roşca, drept candidatul pe care «îl doare inima şi sufletul de ce se întâmplă cu Biserica noastră». Timp de aproximativ o oră, într-unul dintre lăcaşele mănăstirii, în care accesul era interzis altor persoane, politicianul a discutat cu preoţii despre cele 10 puncte din scrisoare. «Pentru mine personal, Biserica este unul dintre pilonii statalităţii R.Moldova şi credinţa noastră ortodoxă este un lucru extrem de important şi ca un creştin adevărat, am fost tot timpul alături de Biserică, ca ctitor la mai multe lăcaşe sfinte. Astăzi am discutat aceste propuneri, aceste solicitări, le-am examinat acuma împreună cu părinţii. Am găsit un numitor comun, care în caz dacă, însă noi sperăm că va fi totul conform dorinţei domnului pe data de 19 iunie. Cred că sunt nişte propuneri şi solicitări bine venite», a spus Dodon despre solicitările preoţilor, printre care se numără consultarea cu comunitatea ortodoxă din municipiu în chestiunile care pot atinge într-un fel sau altul buna desfăşurare a vieţii creştineşti în municipiu; instituirea funcţiei de consilier al primarului general în probleme de cult şi morală obştească; coordonarea sărbătorilor de nivel municipal şi naţional, care ar trebui consultate cu comunitatea ortodoxă.

Preotul Roşca consideră că Biserica are dreptul să se implice în viaţa politică, doar că întâlnirea cu Dodon nu o consideră o acţiune politică. «Trebuie să ne doară sufletul cine este în fruntea capitalei, să fie oameni creştini, cu frică de Dumnezeu, care iubesc biserica, ajută biserica şi urmează acele fapte demne de urmat pe care le-au săvârşit înaintaşii noştri», a declarat Teodor Roşca, care, deşi a spus că acele întrebări trimise lui Dodon sunt pentru ambii candidaţi la funcţia de primar, nu a putut răspunde dacă Chirtoacă cunoaşte despre aceste solicitări şi de ce s-au întâlnit doar cu Dodon. «Toate întrebările la protopop», a adăugat Roşca.

Conform unor surse, Dodon a venit cu cadouri la întâlnirea cu preoţii, şi anume straie preoţeşti. Acesta a evitat să răspundă direct dacă a dăruit sau nu straie preoţilor, dar nici nu a infirmat sau confirmat, ci doar a spus că «nu am venit astăzi cu cadouri încoace, sincer». El a lăsat, însă, să se înţeleagă că a făcut donaţii bisericiilor în timpul campaniei electorale. «Sunt ctitor la mai multe biserici şi mănăstiri. Lucrul acesta mi-a fost caracteristic indiferent de campania electorală. Nu venim cu cadouri electorale şi nu am făcut acest lucru, dar o facem ca şi creştini, atunci când o facem», a specificat Dodon.

 Sursa


Sursa
2011-06-15 00:15:09Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
14:59:30Программа «Кишинев читает книгу» в библиотеке им. И. Мангера —» BiblioCity
14:54:25SCRIITORUL ȘI ZODIA —» Leo Butnaru
13:53:11«Будущее за молодежью» —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:18:20Programul Naţional LecturaCentral, ediţia a V-a, 2022. Campania ,,Septembrie – nici o zi fără lectură” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:10:48De ce Maia Sandu are nevoie (permanentă) de Alaiba?! —» Sergiu Mocanu
11:13:19Ce diferențe există între Baptiști și Martorii lui Iehova? —» Moldova Creștină
10:28:03POEME DIN „HYPERION” / număr aniversar - 40 de ani de la apariție —» Leo Butnaru
10:22:43UN POET AL SUPRAREALISMULUI SÂRBESC —» Leo Butnaru
08:06:51O familie din Zaporojie cu doi copii minori împușcată pe loc. Genocidul continuă... —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:34:05DISECȚIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:00:11Nu uita să te rogi | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină