Moldnews dezinformează şi încearcă să deturneze acţiunea noastră civică

Astăzi, portalul Moldnews a publicat un material în care, pe lângă faptul că este mincinos, mai face şi insinuări aberante, de natură să destabilizeze situaţia deja tensionată.

Să explic la ce mă refer.

MDNews: În Chişinău, în urma apelului lansat de simpatizanţii PL de a-l susţine pe Dorin Chirtoacă, au sosit un număr mare de studenţi români. Echipa noastră de filmare a filmat un grup impunător de studenţi veniţi din România la ULIM. Conform datelor obţinute, aceştia au venit în urma unor schimburi şi urmează să dea examene de admitere. Nici unul dintre reprezentanţii universităţii nu se aflau în acel loc pentru a clarifica situaţia.

În primul rând, apelul lansat de mine şi de o serie de colegi de ai mei, studenţi cetăţeni moldoveni şi ei, n-are nimic în comun cu programele de exchange sau cu un oricare alt tip de asemenea chestiuni. Nu îmi dau seama care e legătura logică dintre cele două lucruri. În al doilea rând, nici eu, nici ceilalţi colegi de ai mei, nu au făcut nici un apel public pentru a îndemna la vot în favoarea lui Dorin Chirtoacă. Altceva este că atât eu, cât şi cei mai mulţi dintre colegii de ai mei îl susţinem pe candidatul AIE şi îl vom vota. Mi se pare şi firesc, că doar ştim pe ce lume trăim. Dar modul în care vor înţelege ceilalţi să opteze pentru schimbare, democratizare şi europenizare, îi priveşte numai pe ei.

MDNEws: Amintim că anterior, consultantul Comisiei parlamentare pentru cultură, cercetare educaţie, tineret, sport şi masss-media, Tudor Cojocaru,  a distribuit pe net un apel către studenţi din România, în care-i îndemna să vină la Chişinău pentru a-l susţine pe Dorin Chirtoacă.

Din nou, se reiterează aceeaşi minciună, dar reformulată. Cert este că nu se aduc nici un fel de probe cum că apelul nostru a fost altceva decât un apel civic, la participare. De fapt, în ultima perioadă am publicat mai multe articole prin care condamnam lenea civică şi în care le aminteam tinerilor de morala vechii vorbe americăneşti, If you don’t vote, then you have to shut up. Cine are ochi de văzut, să vadă. Cine are minte de-nţeles, să-nţeleagă.

Alte câteva remarci. Materialul a fost scris în rusă. Presupun că se adresează anume vorbitorilor de rusă care, tind să-şi dea votul pentru comunişti. Este un stereotip chestia asta, dar până acum a fost foarte apropiat de realitate. Conform cercetărilor, votul etnic este un fenomen real în RM, chiar dacă unul contra-productiv şi care în general încetineşte democratizarea. Aşadar, autorii articolului probabil că mizează pe faptul că rusofonii se vor speria de români şi vor da buzna la votare. Evident, mulţi dintre rusofoni sunt de fapt etnici români, dar alienarea Muntenilor, Ciobenilor şi Petreşcilor noştri nu mai miră pe nimeni.

Articolul mai face şi asocieri false între nişte cetăţeni români care chipurile ar fi „năvălit” pe porţile ULIMului şi studenţii cetăţeni moldoveni din România, care sunt la fel de moldoveni ca şi cei pe care mizează autorii articolului să-i sperie. Despre calitatea şi relevanţa filmuleţului filmat de pe telefonul mobil şi de pe sub posteriorul unor domni şi doamne nici nu merită să dau detalii. Le puteţi admira şi fără mine.

Observăm că materialul se înscrie într-o serie orchestrată de sperietori, de natură să sugereze cetăţenilor moldoveni că ar exista un „pericol românesc”, ocupaţie ingrată şi dăunătoare tuturor moldovenilor, de altfel.

Una peste alta, le sunt recunoscător autorilor pentru că au redat din nou criteriile de acces la bordul autocarelor şi pentru că au publicat link-ul către anunţul nostru. Good job! (chiar dacă sunteţi nişte mincinoşi laşi)

Apropo, aici aveţi link-ul. Mai aveţi timp pentru a vă trece pe listă.Sursa
2011-06-14 23:36:35Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:23:50Mărul otrăvit al lui Cristoiu —» Nicolae Federiuc
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
11:56:54Город Днепр за один день —» Бессарабские хроники
11:05:27Erotic massage Bucharest Romania —» Virtual Chişinău
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru