Reforma executorilor judecătorești privați !!! Un ,,succes” important al Guvernului AIE.

Pîna nu demult executarea hotărîrilor judecătorești din RM erau puse în sarcina Ministerului Justiției prin intermediul Departamentului de Executare și al Oficiilor de executare teritoriale.  Acest sistem s-a dovedit a fi unul ineficient datorită lipsei independenței cu adevarat a executorilor judecătorești și lipsa stimulării acestora. Ineficiența sa materializat prin tergiversarea executării hotărîrilor judecătorești și imixtiunea politicului în unele proceduri de executare cu rezonanță, de asemenea RM a fost condamnată de nenumarate ori la CEDO pentru neexecutarea hotărîrilor judecătorești.

Implentarea unei noi reforme fie prin metoda adoptării amendamentelor noi sau cea a redactării totale nu m-ai putea să aștepte deoarece neexecutarea actului de justiție compromitea autoritatea judecătorească. De aceea s-a ajuns la concluzia ca aceasta profesie să fie liberalizată după modelul altor state.

Odată cu intrarea în vigoare a noi legi  privind Executorii judecătorești privați în toamna anului trecut  executorii judecatorești au devenit persoanele care îndeplinesc o activitate de interes public, fiind investiți de către stat cu competențe de executare a hotărîrilor judecătorești. Executorul judecatoresc desfășoară o activitate liberală care nu constituie activitate de profit, iar principalul scop de investire în functie a acestora este executarea hotărîrilor judecătorești.

Executorii judecătorești au nevoie de licență din partea Ministerului Justiției ca să activeze, de asemenea ei sunt împărțiți teritorial în 3 camere ( Nord, Centru, Sud).

Trebuie de relatat că executorii judecătorești privați în prezent afirmă că pînă la finele anului 2011 90% din hotărîrile neexecutate la moment vor fi executate. Deci reforma lucrează foarte bine… pot să afirm aceasta deoarece am avut ocazia timp de o perioadă să văd cum se lucrează din interior în cadrul unui Birou Asociat de Executori Judecătorești Privați.

O chestiune cel puțin inadmisibilă din partea mea ar fi aceea că creditorii sunt inpuși să avanseze cheltuiele de executare lucru ce nu mi se pare normal, nu văd aici cum statul îmi garantează drepturile mele constituționale. Se primește un lucru interesant, am titlul de executare la mînă, legea este de partea mea, însă ca să am parte de dreptate trebuie să apelez la un executor judecătoresc care îmi va cere avans ca să se apuce de lucru. De asemnea în cazul cînd în procesul executării vaf i nevoie de care-va utilaje, tehnică specială, hamali, toate acestea executorul le va cere de la creditor, urmînd mai apoi ca cheltuiele să fie puse pe seama debitorului. Iar dacă la urmă debitorul nu dispune de mijloace financiare să acopere creanța, cheltuielile de executare ale executorului judecătoresc vor fi revendicate în mod prioritar. Oricum creditorul iese păgubaș….

În lege este stipulat că activitatea de executor nu este cu titlu de profit, acest mit trebuie de spulberat deoarece acesta și este scopul principal al executorilor de a obține cîte mai multe titluri de executare pentru a putea obține profit din onorariul ce se stabilește de comun acord cu creditorul.

De asemenea se observă o luptă acerbă dintre executorii judecătorești pentru titlurile de executare. Și acest lucru este înțeles deoarece activitatea de executor judecătoresc presupune unele cheltuieli  de întreținere a oficiului, personalului etc.

Pe parcursul activității executorilor judecătorești aceștia din urmă se conturează ca două castă (prima casta- notarilor ) la moment cu adevarat liberalizată și care nu pot fi influențați de nimeni. Calitatea activității executorilor judecătorești a devenit net superioară celei anterioare, deoarece un renume bun în prezent va însemna totul pentru un executor. Sperăm că odată cu aceste schimbări se va reduce considerabil si condamnările la CEDO astfel vor fi economisite și surse importante și din bugetul de stat.

Posturi similare:

Sursa
2011-06-14 00:01:47Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
07:38:16Micile și marile bucurii ale lunii noiembrie 2022 —» Sunt MAMĂ!
11:56:54Город Днепр за один день —» Бессарабские хроники
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
11:56:5394 de ani de la nașterea poetului Ion Druță, (1928) —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:55:55„Traficul de fiinţe umane – fenomen actual al societăţii, provocări şi tendinţe” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani