Reforma executorilor judecătorești privați !!! Un succes important al Guvernului AIE.

Pîna nu demult executarea hotărîrilor judecătorești din RM erau puse în sarcina Ministerului Justiției prin intermediul Departamentului de Executare și al Oficiilor de executare teritoriale.  Acest sistem s-a dovedit a fi unul ineficient datorită lipsei independenței cu adevarat a executorilor judecătorești și lipsa stimulării acestora. Ineficiența sa materializat prin tergiversarea executării hotărîrilor judecătorești și imixtiunea politicului în unele proceduri de executare cu rezonanță, de asemenea RM a fost condamnată de nenumarate ori la CEDO pentru neexecutarea hotărîrilor judecătorești.

Implentarea unei noi reforme fie prin metoda adoptării amendamentelor noi sau cea a redactării totale nu m-ai putea să aștepte deoarece neexecutarea actului de justiție compromitea autoritatea judecătorească. De aceea s-a ajuns la concluzia ca aceasta profesie să fie liberalizată după modelul altor state.

Odată cu intrarea în vigoare a noi legi  privind Executorii judecătorești privați în toamna anului trecut  executorii judecatorești au devenit persoanele care îndeplinesc o activitate de interes public, fiind investiți de către stat cu competențe de executare a hotărîrilor judecătorești. Executorul judecatoresc desfășoară o activitate liberală care nu constituie activitate de profit, iar principalul scop de investire în functie a acestora este executarea hotărîrilor judecătorești.

Executorii judecătorești au nevoie de licență din partea Ministerului Justiției ca să activeze, de asemenea ei sunt împărțiți teritorial în 3 camere ( Nord, Centru, Sud).

Trebuie de relatat că executorii judecătorești privați în prezent afirmă că pînă la finele anului 2011 90% din hotărîrile neexecutate la moment vor fi executate. Deci reforma lucrează foarte bine… pot să afirm aceasta deoarece am avut ocazia timp de o perioadă să văd cum se lucrează din interior în cadrul unui Birou Asociat de Executori Judecătorești Privați.

O chestiune cel puțin inadmisibilă din partea mea ar fi aceea că creditorii sunt inpuși să avanseze cheltuiele de executare lucru ce nu mi se pare normal, nu văd aici cum statul îmi garantează drepturile mele constituționale. Se primește un lucru interesant, am titlul de executare la mînă, legea este de partea mea, însă ca să am parte de dreptate trebuie să apelez la un executor judecătoresc care îmi va cere avans ca să se apuce de lucru. De asemnea în cazul cînd în procesul executării vaf i nevoie de care-va utilaje, tehnică specială, hamali, toate acestea executorul le va cere de la creditor, urmînd mai apoi ca cheltuiele să fie puse pe seama debitorului. Iar dacă la urmă debitorul nu dispune de mijloace financiare să acopere creanța, cheltuielile de executare ale executorului judecătoresc vor fi revendicate în mod prioritar. Oricum creditorul iese păgubaș….

În lege este stipulat că activitatea de executor nu este cu titlu de profit, acest mit trebuie de spulberat deoarece acesta și este scopul principal al executorilor de a obține cîte mai multe titluri de executare pentru a putea obține profit din onorariul ce se stabilește de comun acord cu creditorul.

De asemenea se observă o luptă acerbă dintre executorii judecătorești pentru titlurile de executare. Și acest lucru este înțeles deoarece activitatea de executor judecătoresc presupune unele cheltuieli  de întreținere a oficiului, personalului etc.

Pe parcursul activității executorilor judecătorești aceștia din urmă se conturează ca două castă (prima casta- notarilor ) la moment cu adevarat liberalizată și care nu pot fi influențați de nimeni. Calitatea activității executorilor judecătorești a devenit net superioară celei anterioare, deoarece un renume bun în prezent va însemna totul pentru un executor. Sperăm că odată cu aceste schimbări se va reduce considerabil si condamnările la CEDO astfel vor fi economisite și surse importante și din bugetul de stat.

Posturi similare:

Sursa
2011-06-14 00:01:47



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

01:25:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:38:25Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:35:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:30:58Primarii care i-au ajutat pe romi. Deportarea romilor în Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:54:11Ștefan Iamandi: mii de surse media au publicat informații de la Congresul OIV din Moldova —» Fine Wine
06:01:00ÎN AȘTEPTARE 4/11 —» Leo Butnaru
05:44:00Amintiri —» Andrei LANGA. Blogul personal
03:44:24Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:22:04Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:59:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:19:16Eminesciana, 2025 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
16:03:07Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:40:3510 motive pentru a te înscrie la Summer English Academy (5-12 iulie) —» Moldova Creștină
05:09:00ACOLO UNDE ZIUA SE NUMEȘTE ODOR —» Leo Butnaru
03:14:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:24:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:44:11Mafia lemnului atacă și pe litoral —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:38Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:18:003 DIN 11 —» Leo Butnaru
17:04:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:04:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:29:40Guest post: top 5 spumante recomandate de stagiara Fine Wine  —» Fine Wine
05:13:00EU, PERSONAJUL —» Leo Butnaru
00:49:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки