Reforma executorilor judecătorești privați !!! Un succes important al Guvernului AIE.

Pîna nu demult executarea hotărîrilor judecătorești din RM erau puse în sarcina Ministerului Justiției prin intermediul Departamentului de Executare și al Oficiilor de executare teritoriale.  Acest sistem s-a dovedit a fi unul ineficient datorită lipsei independenței cu adevarat a executorilor judecătorești și lipsa stimulării acestora. Ineficiența sa materializat prin tergiversarea executării hotărîrilor judecătorești și imixtiunea politicului în unele proceduri de executare cu rezonanță, de asemenea RM a fost condamnată de nenumarate ori la CEDO pentru neexecutarea hotărîrilor judecătorești.

Implentarea unei noi reforme fie prin metoda adoptării amendamentelor noi sau cea a redactării totale nu m-ai putea să aștepte deoarece neexecutarea actului de justiție compromitea autoritatea judecătorească. De aceea s-a ajuns la concluzia ca aceasta profesie să fie liberalizată după modelul altor state.

Odată cu intrarea în vigoare a noi legi  privind Executorii judecătorești privați în toamna anului trecut  executorii judecatorești au devenit persoanele care îndeplinesc o activitate de interes public, fiind investiți de către stat cu competențe de executare a hotărîrilor judecătorești. Executorul judecatoresc desfășoară o activitate liberală care nu constituie activitate de profit, iar principalul scop de investire în functie a acestora este executarea hotărîrilor judecătorești.

Executorii judecătorești au nevoie de licență din partea Ministerului Justiției ca să activeze, de asemenea ei sunt împărțiți teritorial în 3 camere ( Nord, Centru, Sud).

Trebuie de relatat că executorii judecătorești privați în prezent afirmă că pînă la finele anului 2011 90% din hotărîrile neexecutate la moment vor fi executate. Deci reforma lucrează foarte bine… pot să afirm aceasta deoarece am avut ocazia timp de o perioadă să văd cum se lucrează din interior în cadrul unui Birou Asociat de Executori Judecătorești Privați.

O chestiune cel puțin inadmisibilă din partea mea ar fi aceea că creditorii sunt inpuși să avanseze cheltuiele de executare lucru ce nu mi se pare normal, nu văd aici cum statul îmi garantează drepturile mele constituționale. Se primește un lucru interesant, am titlul de executare la mînă, legea este de partea mea, însă ca să am parte de dreptate trebuie să apelez la un executor judecătoresc care îmi va cere avans ca să se apuce de lucru. De asemnea în cazul cînd în procesul executării vaf i nevoie de care-va utilaje, tehnică specială, hamali, toate acestea executorul le va cere de la creditor, urmînd mai apoi ca cheltuiele să fie puse pe seama debitorului. Iar dacă la urmă debitorul nu dispune de mijloace financiare să acopere creanța, cheltuielile de executare ale executorului judecătoresc vor fi revendicate în mod prioritar. Oricum creditorul iese păgubaș….

În lege este stipulat că activitatea de executor nu este cu titlu de profit, acest mit trebuie de spulberat deoarece acesta și este scopul principal al executorilor de a obține cîte mai multe titluri de executare pentru a putea obține profit din onorariul ce se stabilește de comun acord cu creditorul.

De asemenea se observă o luptă acerbă dintre executorii judecătorești pentru titlurile de executare. Și acest lucru este înțeles deoarece activitatea de executor judecătoresc presupune unele cheltuieli  de întreținere a oficiului, personalului etc.

Pe parcursul activității executorilor judecătorești aceștia din urmă se conturează ca două castă (prima casta- notarilor ) la moment cu adevarat liberalizată și care nu pot fi influențați de nimeni. Calitatea activității executorilor judecătorești a devenit net superioară celei anterioare, deoarece un renume bun în prezent va însemna totul pentru un executor. Sperăm că odată cu aceste schimbări se va reduce considerabil si condamnările la CEDO astfel vor fi economisite și surse importante și din bugetul de stat.

Posturi similare:

Sursa
2011-06-14 00:01:47Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
09:09:21Activități Advent Calendar 2022. Ce vom face anul acesta —» Sunt MAMĂ!
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники