Poate e necesar crearea Selectionatelor B, C, D de fotbal a Moldovei?

Poate e necesar pentru Selectionata B, C, D de fotbal a Moldovei?Problema ca nu avem jucatori pentru Nationala devine cronica pentru noi. Si dam vina pe orice putem, pe ce avem si ce nu avem. Asa e, mai mult nu avem decit avem, dar nici nu exploram la maximum din ce avem.

Nu stiu citi din voi cunosc, dar selectionatele multor tari dezvoltate joaca mai multe meciuri amicale ale selectionatelor concomitent. Adica au si selectionata B, C, sau D. Adica joaca cu jucatori de a doua, a treia sau a patra selectionata pe linga selectionata de baza, cu jucatori care sunt rezerva echipei Nationale, sunt potentiali jucatori. Uite asa testeaza jucatorii, se pregatesc, obtin exeperienta si cunostintele necesare, nu doar in meciuri oficiale pentru prima echipa. In schimb la momentul potrivit au din ce sa aleaga, au un lot largit.

Ori asa masura pentru noi e vitala. Pe mine ma doare de fiecare data cind spunem ca nu avem jucatori pe anumite pozitii. E si adevarat, dar e si mai adevarat ca de multe ori altii nici nu primesc sansa sa demonstreze. Iar o evolutie buna pentru Nationala poate fi obtinuta in timp, nu din start. E ca o investitie de lunga durata. Caci factorul psihologic isi joaca rolul decisiv aici.

Propun sa avem Selectionata B,  precum si o  Selectionata formata din jucatorii stranieri care nu sunt convocati pentru lotul de baza, dar sa joace un amical cu o tara ca Kazahstan ca exemplu, o alta Selectionata formata din jucatorii campionatului intern care sa joace cu alte selectionate, exemplu Azerbadjan, posibilitati de manevra sunt, ori sa joace cu echipe de club din Ucraina, Rusia, Romania, etc. Atit peste hotare, cit si invitind sa joace la Vadul lui Voda.

In plus, o astfel de masura ar fi si o publicitate pentru jucatorii nostri, jucind peste hotare sa-si manifeste calitatile si sa creasca in valoare.

Evident ca din start, o astfel de abordare nu va da roadele mult dorite, dar intr-o predioada mai indelungata de la 2 ani, rezultate vor fi pe observate. Desigur nu ne putem compara cu echipele ce au traditii in fotbal, dar sa scoatem maximum din situatia asta, se ne adaptam putem.

Ce obtinem din organizarea mai multor selectionate:

  1. Vizionarea unui numar mare de jucatori si oferirea lor in viitor sansei pentru prima selectionata, daca demonstreaza prin jocul prestat.
  2. Un stimul psihologic pentru acesti jucatori.
  3. Largirea lotului de jucatori si cunoasterea lor mai de aproape. Totusi e o diferenta uriasa dintre cum se manifesta un jucator la un club si cum o face dupa selectionata.
  4. Mai multe selectionate, mai multa cunoastere reciproca a jucatorilor, mai multe amicale, mai multa experienta la nivel international.
  5. Stabilirea unor noi contacte de colaborare cu alte federatii, cluburi de peste hotare, sau activizarea celor existente.

Punctele minus pe care trebuie sa le evidentiem:

  1. Cresc substantial cheltuielile pentru Nationala pentru transportarea jucatorilor, cazarea lor, achitarea unei diurne, in special peste hotare, sau poti sa organizezi la Vadul lui Voda economisinddestul.
  2. Organizarea unor amicale cu adversari de talie mijlocie si mare. In fond, avem sansa sa organizam partide amicale cu tarile fostului lagar socialist, cu echipe din campionatele Ucrainei, Romaniei si Rusiei, ce in fond tot e un lucru bun. La echipe mai mari, avem probleme, nu vor sa joace amicale cu tari ca Moldova.
  3. Depunerea unei munci triple fata de cea actuala. Dar performantele ce pot fi obtinute acopera tot.

Desigur, avem si acum asa ceva, o data pe an, cind joaca selectionata stranierilor din DN si jucatorilor locali din DN, dar e atit de putin.

O astfel de masura pentru noi e foarte vitala, altfel nu prea avem pe ce in viitor sa ridicam valoarea lotului Nationalei Moldovei. Se mai adauga probleme tot mai mari care vor aparea cu jucatorii din Campionatul Rusiei, legat de cetatenie, ori din practica anterioara, multi jucatori refuza cetatenia Moldovei temporar.

Avem sau nu jucatori de valoare in campionatul intern? E o intrebare la care nu putem sa dam un raspuns exact. Dar e cert una, ca daca ne dorim mai multi jucatori pentru Nationala, FMF trebuie sa-si asume cresterea lor prin organizarea mai multor selectionate, antrenarea lor in mai multe amicaluri internationale. Iar aici nu ma refer la selectionatele de juniori, care sunt actualmente. E vorba de selectionate de seniori.

Autor: Gradinaru Eugen

 

 


Sursa
2011-06-13 16:03:11Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:41Cumpără adevărul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină