”Perlele” BAC-ului 2011
Avem un sistem de învățământ putred și ineficient. A demonstrat-o încă o dată perlele elevilor, ce susțin BAC-ul și examenele de absolvire pentru gimnazii, din anul astă.
Îi înțeleg perfect pe profesori, frustrarea, supărarea și indignarea lor, atunci când aud un elev, care a terminat gimnaziu și care tocmai a susținut proba la limba și literatura română, și care întrebat de către jurnaliști care sunt operele cunoscute ale lui Ion Druță, spune tare și măreț : ”Somnoroase păsărele și alt poezii!!!”.
Personal, urmărind această știre am trăit o adevărată decepție și șoc – acești copii urmează să intre mâine, poimâine la facultate, cu bagajul astă de cunoștințe???? Ce fel de studenți vor fi dânșii, dacă ei elementar nu cunosc – operele unuia din cei mai mari prozatori ai Moldovei? Cu ce fel de pregătire, școala îi transmite colegiilor și universităților? Oare cei de la Ministerul Educației nu-și pun anumite întrebări, și nu înțeleg oare că de fapt asemenea perle, arată calitatea sistemului educațional?
A două perlă măreață, pe care mi-a fost dat s-o văd și s-o aud a fost impotența școlerilor, proaspeți ieșiți de la examenul susținut la limba străină, de a formula 2-3 propoziții simple pentru a răspunde la întrebările jurnaliștilor. Înțeleg că emoțiile au fost mari, dar răspunsul de genul: ”Am un vocabular prea scund pentru a putea formula o fraza sau mai bine vorbesc în limba de stat”, m-au lăsat perplexă. Cum se poate ca după 12 ANI DE CARTE și de ros pantalonii, nici măcar să nu poți formula o fraza simplă în engleză sau franceză?
Acum îi înțeleg perfect și pe lectorii universitari, care se plâng că pregătirea tinerilor studenți lasă mult de dorit, iar bagajul de cunoștințe trage la cântar mai puțin decât ar trebui.
Cu regret, nu doar eu, ci și mulți alții, sunt de acord cu faptul că sistemul nostru de învățământ este orientat spre rezultat și cantitate, și nu spre calitate. Decât să raportezi că ai repetenți, mai bine îi tragi după ceilalți. Oare există vreo statistică oficială privind persoanele repetente în RM? .
În Franța spre exemplu, selectarea elevilor și studenților e atât de riguroasă și bine pusă la punct, încât ajung cu diplome doar CEI MAI BUNI!
Școlile îi dau în primire universităților, ca mai apoi universitățile să scoată pe bandă rulantă specialiști cu diplome în buzunar, mai mult mediocri, și din păcate mai puțin cu adevărat buni și capabili.
Încotro, Moldova? Spre ce mergem, cu un astfel de sistem educațional?

Sursa
2011-06-12 13:32:24