Privesc.eu – o televiziune low-cost si o afacere profitabila

Vitalie Esanu (foto), antreprenor din Republica Moldova, fondatorul proiectului Privesc.eu si managerul companiei Evisoft, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca televiziunea la cost redus este un model de business nou, care ofera content video gratuit, insa organizatorii care solicita transmiterea evenimentului sunt nevoiti sa plateasca.“Si asta pentru ca, daca avem mai multe live-uri, echipa Privesc.eu ramane la cei care au platit pentru asta”, a precizat fondatorul business-ului.Contentul video low cost a fost lansat in urma doi ani, in Republica Moldova, din dorinta unor tineri de a arata “obiectiv”, ce se intampla la fata locului. Dupa doi ani de la punerea in practica a acestei idei, business-ul a intrat si in Romania, prin semnarea recenta a unui parteneriat cu Hotnews si ComunicateDePresa.ro.In toata aceasta perioada, site-ul de transmisiuni video in direct, privesc.eu a generat  venituri de zeci de mii de euro, cu o investitie de 35.000 de euro.
Vitalie Esanu povesteste ca inainte de Revolutia din Moldova, din aprilie 2009, mass-media manipulau oamenii, prin impachetarea informatiei video. Astfel ca, dupa evenimentele din aprilie 2009, cativa tineri au inceput sa transmita live, din pasiune, fara a modifica continutul, aratand cum se desfasurau lucrurile. Si asta pentru ca “transparenta este noua obiectivitate a media”, dupa cum sustine Esanu. Continutul era transmis in direct, pe un blog construit pe platforma WordPress.In prezent, privesc.eu transmite live, prin tehnologia 3G,  fara comentarii,  exista insa un chat unde cei care filmeaza intra in interactiune cu utilizatorii.
Managerul Evisoft a mai spus ca, dupa ce proiectul a crescut, clientii erau jurnalistii care nu mai mergeau la conferinte, ci urmareau transmisiunile in direct, facute pe site, oar mai apoi politicienii, care urmareau declaratiile de presa ale altor politicieni.
In prezent, initiatorii proiectului pun acum la dispozitia site-urilor un widget gratuit care poate fi utilizat de catre orice site, pentru preluarea filmarilor facute in direct.
In Republica Moldova, aplicatia este utilizata de peste 150 de site-uri, printre care si cele ale televiziunilor ProTv sau Publika. “Filmam tot ce vedeam, iar televiziunile luat content video de la noi”, a adaugat Esanu. In doi ani de la lansarea proiectului, echipa site-ului a transmis aproximativ 3.600 de evenimente in direct.Deplasarea unei echipe de televiziune pentru transmiterea live a unui eveniment poate genera uneori costuri de pana la cateva mii de euro. Televiziunea low-cost testeaza insa continutul oferit gratuit, filmat de un singur operator. Managerul Evisoft a spus ca business-ul este un concept tv foarte ieftin, la care lucreaza 7 operatori, respectiv 4 in Moldova si 3 in Romania, putand transmite live, concomitent, mai multe evenimente. In plus, acestea sunt disponibile permanent, prin stocarea lor in arhiva platformei online.Vitalie Esanu a  precizat ca in Republica Moldova, proiectul a atins limita utilizatorilor, dar in Romania, piata este destul de mare.
In aprilie 2011, proiectul a intrat si pe piata din Romania, iar in prezent, Esanu poarta negocieri cu reprezentantii mai multor site-uri, tintind platforme precum protv.ro, ziare.com sau chiar cele ale trustului Intact. Si asta dupa ce platforma a semnat recent parteneriatele cu Hotnews si comunicatedepresa.ro, care au adoptat widgetul de transmisiune in direct.Referitor la evenimentele filmate pentru piata din Romania, managerul Evisoft spune ca inca nu stie ce domeniu are mai mult succes in Romania. “In Republica Moldova merge politica, in Romania, poate merge mai bine sportul”, a precizat Esanu.Astfel, privesc.eu acopera evenimentele pe care televiziunile traditionale nu-si permit sa le acopere.
Pe parcursul a doi ani, Esanu a investit in proiect aproximativ 35.000 de euro, estimand un profit de alte cateva zeci de mii de euro. Acesta a afirmat insa ca  “nu suntem axati pe profit, ci pe extindere si dezvoltare”. Fondatorul proiectului a mai spus ca numai campania electorala pentru alegerile locale din Republica Moldova a atras venituri de 10.000 de euro.Sursa: DailyBusiness.ro

Sursa
2011-06-10 20:49:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
09:09:21Activități Advent Calendar 2022. Ce vom face anul acesta —» Sunt MAMĂ!
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru