Fertilizarea in vitro un păcat sau o soluţie?
Fertilizarea in vitro a creat multe discuţii aprinse. Poate şi pe bună dreptate având în vedere că pentru un copil sunt ucişi alţii doi. Acest lucru la menţionat şi medicul Veceaslav Moşin. Vă propun să citiţi un interviu realizat cu Veceslav Moşin, directorul Centrului Naţional de Sănătate a reproducerii şi Genetica Medicală.
Radu Blendarencu Câte fertilizări in vitro au vut loc în Moldova până acum?
Veaceslav Mosin: Din anul 1996 până acum au avut loc 3600 si s-au nascut 1300 de copii
R.B.Care a fost cel mai fericit caz?
V.M. Cu bucurie putem spune că cel mai fericit caz este al unei moldovence stabilte in SUA, care acolo a încercat de 4 sa facă FIV dar nu a reuşit, însă venind la noi a reuşit din prima şi ea are acum doi copii minunaţi. Apoiun alt caz este al unei femei din Grecia care a încercat de 7 ori în grecia,şi nua reuşit nimic. A apelat la noi şi a reuşit să rămână gravidă şi să ducă sarcina cu bine până la capăt. La centrul nostru aplează cetăţeni din mai multe ţări precum Israel, Grecia, SUA, însă cei mai mulţi sunt din România.
R.B.Care este cel mai nefericit caz?
V.M. Cele mai nefericite cazuri se întâmplă de obicei la persoanele care trec de30 de ani, şi după 40 de ani. Am avut un caz când chiar ieri ofemeie din Republica Moldova a încercat de două ori FIV, însă după 18 săptămâni a pierdut sarcina. Am depistat că problema consta în calitatea spermei barbatului ei. Această femeie a mai încercat înainte şi la centrele similare din Kiev şi Tel Aviv,dar nu poate nici decum să aibă copii. La noi ca şi în restul lumii procentajul este de 50 la 50 de reuşită.Consider că este un procentaj bun având în vedere că sunt clinici unde ei îţi spun că îţi garantează doar 40 la sută din reuşită.
R.B…. cum rămâne cu cei 50 la sută care nu se nasc?
V.M. Ştiţi aici m-am referit că femeile pierd sarcina pe parcurs.Însă de obicei se fertilizează câte 2 copii, în doar 10 la suta, câte trei copii, şi atunci cu acordul părinţilor unul din aceşti copii trebuie omişi. Dar vă spun sunt foarte puţine cazurile când părinţii recurg la omiterea celui de al treilea copil
R.B.Câţi embrioni se află acum la păstrare?
V.M. Nu avem embrioni la păstrare din cauza legislaţiei în acest sens.
R.B. Câte centre de acest fel sunt în Moldova?
V.M. În afară de centrul pe care eu îlconduc s-a mai deschis unul anul trecut în sectorul Ciocana al capitalei,condus de doctorul Friptu Valentin. Centru se numeşte New Med Life.Vreau să mai adaug că deşi biserica este reticienta în această privinţă, dar acest lucru se practica in toata lumea. În Europa anula se fac peste 500 mii de fertilizări in vitro.Iar în SUA peste 250 mii. De la începutul practicării fetilizării in vitro în lume s-au născut 4 milioane de copii .Nu este o raritate. Acest lucru se întimplă şi în cele mai religioase ţări din lume. Am constatat că 40 la suta din barbaţi au probleme cu fertilitatea, deşi aparent sunt sănătoşi, calitatea spermei lasă de dorit şi nu pot avea copii, iar unica salvare este fertilizarea in vitro,pentru că nu putem să ne jucăm cu dorinţă cuplurilor de a avea copii.
R.B. Dacă aţi menţionat despre copii, cum este evoluţia lor? Cum se dezvoltă aceştia?
V.M. Depinde de situaţie. Dacă sunt născuţi după vârsta de30, 40 de ani, atunci sunt unele probleme, de fapt ca şi la cuplurile care aduc pe lume copii pe cale naturală. În rest nu este nici o problemă în acest sens. Copii cresc şi se dezvoltă foarte bine.

Sursa
2011-06-10 13:31:07