Agonia Nokia este resimţită dureros de întreaga Finlandă

In prima parte a anilor 1990 Nokia a devenit unul dintre cei mai mari producători de telefoane mobile din lume, ceea ce a scos Finlanda din ob­s­curitatea Războiului Rece, a transformat sta­tul nordic într-un centru european al teh­no­lo­giei şi a ajutat la triplarea economiei fin­lan­de­ze între 1993 şi 2008, scrie The Wall Street Jour­nal.

Acum, Finlanda resimte durerile Nokia. Recent, compania a avertizat că sunt şanse mari ca divizia de telefoane mobile să nu înregistreze profit în actualul trimestru, acesta fiind cel mai recent anunţ dintr-o serie care subliniază slăbiciunile companiei, a cărei poziţie pe piaţa smartphone-urilor se erodează rapid.

Nokia a fost prinsă pe picior greşit în 2007 când iPhone-urile create de Apple au redefinit telefoanele mobile ca gadget-uri asemănătoare computerelor personale, cu display-uri tactile şi programe avansate. De atunci, compania finlandeză, în continuare cel mai mare producător de telefoane mobile în funcţie de volumul livrat, şi-a pierdut 75% din valoarea de piaţă, în condiţiile în care se chinuie să ţină pasul cu Apple şi Google, producătorul sistemului de operare Android, poate un rival mult mai periculos.

Pentru Finlanda, problema este că Nokia a pătruns în aproape toate sectoarele economiei. Compania rămâne, de departe, cea mai mare companie locală, contribuind cu 14% la exporturi şi cu 1,6% la Produsul Intern Brut în 2009, faţă de 4% în 2000.

În Finlanda, “Nokia a fost şi este un jucător excepţional de mare – o raţă grasă într-un iaz mic -, iar această situaţie poate fi ca un cuţit cu două tăişuri”, a afirmat Risto Siilasmaa, membru în board-ul companiei.

Suferinţele producătorului de telefoane sunt resimţite adinc: exporturile de servicii ale Finlandei s-au redus cu 7% anul trecut. În 2009, taxele plătite de Nokia au scăzut la 100 de milioane de euro, sumă mică dacă este comparată cu cea de 1,3 miliarde de euro plătită în 2007.

Prin urmare, oraşele finlandeze va trebui să se adapteze. În Salo, la 95 de kilometri nord de sediul central al Nokia, oficialii spun că au fost nevoiţi să renunţe la anumite servicii din sănătate şi programe recreaţionale.

În faţa agoniei celui mai mare angajator privat finlandez, cu 20.000 de angajaţi anul trecut, guvernul încearcă cu disperare să iniţieze noi proiecte tehnologice, dar lipsa de finanţare şi aversiunea tipică a finlandezilor pentru risc au frânat o parte din eforturi. Nokia, înfiinţată în 1865 ca producător de hârtie, şi-a extins operaţiunile la cauciuc şi apoi la cabluri electrice, fundaţia operaţiunilor cu telefoane mobile.

Colapsul în 1991 al Uniunii Sovietice, prin­ci­palul partener comercial al Finlandei, a îm­pins statul nordic într-o recesiune severă. Un an mai târziu, actualul preşedinte al Nokia – pe atunci director executiv – Jorma Ollila a decis să orien­teze operaţiunile companiei către teleco­mu­nicaţii. Această schimbare strategică de direcţie a adus companiei dominaţia globală pe piaţa telefoanelor mobile, ceea ce a contribuit la creşterea economiei Finlandei. Cu toate acestea, finlandezii încă mai umblă în cizmele produse în trecut de Nokia. Unii finlandezi se plâng că Finlanda s-a bazat prea mult timp pe o singură companie de tehnologie, nereuşind să profite de impulsul dat de Nokia pentru a construi o economie tehnologică mai diversificată. Deşi Nokia furnizează miliarde de dolari anual în Finlanda unor terţi pentru cercetare şi dezvoltare, furnizorii finlandezi s-au îndreptat în marea lor majoritate tot către companie, în loc să încerce să pătrundă pe alte pieţe.

“Ecosistemul Nokia iese prea mult în evidenţă. Ar trebui să existe o piaţă pentru ceva diferit”, spune Teemu Polo, fost analist software al Nokia. După ce a plecat de la companie, el a început propria afacere prin care face aplicaţii pentru platforma Android. Polo subliniază că exemplul lui, de a lucra pentru un rival al Nokia, este o raritate în Finlanda.

Mulţi se tem că Nokia, chiar dacă îşi va reveni, se va concentra pe America de Nord. Ca o confirmare a acestor temeri, Stephen Elop, CEO al producătorului de telefoane, după preluarea funcţiei în toamna anului trecut a decis că trebuie renunţat la sistemul de operare produs de Nokia în favoarea platformelor Windows oferite de Microsoft. Elop este un fost director al companiei americane şi primul director general străin al Nokia. Strategia lui va duce la eliminarea a 7.000 de locuri de muncă asigurate la nivel global de compania finlandeză.

Nokia ajută la finanţarea a sute de subcontractori de tehnologie finlandezi, politică despre care Elop spune că este prea costi­sitoare.

“Relaţia dintre Nokia şi finlandezi şi chiar cu Finlanda este foarte specială şi probabil unică în lume. Credem cu tărie că cel mai bun lucru pentru Finlanda este o Nokia sănătoasă”, spune Elop.

Finlanda se poate mândri cu o serie de realizări remarcabile în domeniul tehnologiei, deşi eclipsate de gigantul Nokia, printre care Rovio Mobile, producătorul jocului pentru smartphone-uri Angry Birds.

Jocul constă în distrugerea unor structuri construite de porci prin catapultarea mai multor modele de păsări cu aspect furios. Aparent, porcii au furat ouăle păsărilor. De la debutul pe iPhone în 2009, franciza Angry Birds a acumulat peste 200 de milioane de download-uri.


Sursa
2011-06-10 10:32:51
Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural