mancare de vacanta
Azi m-am trezit la 17.00 ca nu am niciun plan pentru seara. (s-ar putea sa fi uitat eu ceva ca e JOI totusi
) Asa ca m-am dus la piata si am luat fructe si legume de sezon. In frigider am pus la racit spuma de capsuni. Fac pastari cu ceapa si usturoi, dovlecei marinati si varza calita (kapustneac).
Pentru dovlecei marinati – mersi Alfinuta. Va recomand o reteta usoara, cu aroma de umbra de vara – http://alfinuta.blogspot.com/2009/08/dovlecei-marinati.html
Pastarile le fac simple, desi de obicei le faceam cu cartofi noi. Dar acum sunt suparata pe cartofii noi pentru ca nu absolut niciun gust si mai si ingrasa … Pastarile se spala, se rup capetele, se fierb in apa cu sare. Se caleste ceapa, atat uscata, cat si ceapa verde, cu tot cu cozi, se adauga sare, piper si usturoi si patrunjel tocat si este un fel minunat de mancare de vara. Cel mai simplu. Si este bun si rece, si ca garnitura si pur si simplu, mancat in fata monitorului .
Si de cateva zile tot poftesc varza calita. A aparut varza noua, aromata. Atat de buna pentru sanatate si atat de gustoasa, in salata, cu marar si alte legume, in ciorba, cu alte legume sau calita.
In alte dati – faceam un fel de “sarmale lenese” din varza noua. cu orez, carne tocata si legume. Acum o sa fac un traditional kapustneac – cu morcov nou, ceapa, rosii de gradina, sare si piper. Cu patrunjel proaspat tocat deasupra.
Si desertul – mmmm – nu mai pot sa astept . Spuma de capsuni.
Aveti nevoie juma de kg de capsuni, 3 albusuri de ou, vreo 6-8 linguri de zahar si zeama de la o lamaie. Se bat bine de tot albusurile, adaugandu-se zaharul, treptat. Separat se mixeaza capsunile, dar nu foarte tare, ca iese suc. Se adauga lamaie peste ele, ca sa dea o aroma acrisoara, racoritoare. Se toarna, atent, peste albusurile de ou, se mesteca atent cu lopatica de lemn – cred ca ati vazut la emisiunile de gatit cum . Se baga la frigider si se asteapta. Intre timp – verificati mailurile, vorbiti cu cineva pe skype, faceti marinata pentru dovlecei – orice, numai sa nu scoateti desertul prea devreme din frigider
. Daca sunteti inalta si slaba ca trestia sau faceti spuma pentru copii, puteti adauga smantana – iese un fel de inghetata de casa
.

Sursa
2011-06-09 20:47:06