152640 cazuri COVID-19 în Moldova
6726 – cazuri active
142669 – cazuri vindecate
3245 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 17 ianuarie 2021 ora 01:22


De ce există diferite denumiri pentru bisericile creştine evanghelice şi cum este corect să ne identificăm?

Întrebare:

Mă frământa un lucru: de ce așa de multe denumiri sunt la bisericile creștine evanghelice, cineva se numește baptist, cineva se numește evanghelic, cineva se numește ortodox evanghelic. Spuneți-mi va rog cine da toate denumirile acestea. Vad ca oamenii foarte agresiv reacționează la denumiri. Cum ar trebui sa ne identificam mai corect?

Am scris anterior mai multe articole în care abordat diferite aspecte ale acestei întrebări:

Motivele sunt multe şi diferite pentru care există mai multe denumiri ale bisericilor evanghelice. Iniţial creştinii s-au numit ucenici ai Domnului Isus şi pentru prima dată au început să fie numiţi creştini în Antiohia. Despre aceasta ne relatează cartea Faptele Apostolilor. Apoi, Biserica întreagă se numea catolică şi partea răsăriteană a început să se identifice ca şi ortodoxă (drept slăvitoare) în contrast cu ereziile care au apărut la acea perioadă. Cu părere de rău, multele tradiţii şi învăţături omeneşti au afectat cu trecerea secolelor atât Biserica din răsărit cât şi cea din apus şi rezultatul a fost ceva total diferit de învăţătura creştină lăsată de Domnul Isus Hristos. Totdeauna au existat tendinţe şi încercări de întoarcere la învăţătura simplă şi curată a Domnului Isus aşa cum o găsim pe paginile Noului Testament şi astfel au apărut noi confesiuni.

Cele mai multe confesiuni au apărut din pricina diferenţelor doctrinare. Baptiştii nu recunosc botezul pruncilor ci doar al persoanelor care au crezut din toată inima în Domnul Isus Hristos şi au întrat în Noul Legământ cu El prin naşterea din nou, aşa cum găsim scris în Noul Testament. Creştinii după Evanghelie au o formă diferite de administrare şi de slujire în adunare iar când spuneţi ortodocşi-evanghelici, chiar nici nu ştiu la ce vă referiţi. Poate îmi daţi mai multe informaţii în acest sens.

Zilele acestea mi-a cerut sfatul un bărbat al cărui soţie a aderat la o confesiune care mi se pare mai degrabă a fi o erezie din moment ce consideră că toate confesiunile existente din lume nu sunt Biserica şi aceasta din pricina denumirilor şi diferenţelor confesionale pe care le poartă. Dar i-am spus acelui bărbat, că din moment ce soţia lui se poartă aşa şi nu se mai identifică cu nici una din denominaţiile existente, ea şi adepţii acelei erezii au lansat o alta denumire pentru că oamenii trebuie cumva să-i identifice.

Cum trebuie să ne identificăm noi?  Trebuie să le vorbim oamenilor mesajul Evangheliei şi să-l trăim înaintea lor. Iar atunci când suntem întrebaţi din ce confesiune facem parte, să le spunem şi să le spunem şi despre confesiunea noastră şi ce o face diferită de alte confesiuni dacă suntem întrebaţi. 

Faptul că oamenii reacţionează agresiv nu este lucru nou. Ei au reacţionat aşa încă atunci când nici nu existau confesiuni, când Biserica doar luase naştere. Domnul Isus ne-a avertizat în acest sens şi a spus:

Dacă vă urăşte lumea, ştiţi că pe Mine M-a urât înaintea voastră. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru că nu sunteţi din lume şi pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăşte lumea. Aduceţi-vă aminte de vorba pe care v-am spus-o: „Robul nu este mai mare decât stăpânul său.” Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi. Dar vă vor face toate aceste lucruri pentru Numele Meu, pentru că ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis. (Ioan 15:18-21)

Dar îmi vei spune poate că Domnul Isus  a vorbit despre lume, adică despre necredincioşi, pe când evanghelicii experimentează ură din partea unor reprezentanţi a altor confesiuni creştine majoritare. Chiar zilele acestea a venit o persoană pe site şi comentează foarte urât, foarte arogant dar “trâmbiţează” că este ortodox şi că toţi ceilalţi sunt eretici şi sectanţi. Când alţii au încercat să-l confrunte şi să-i ceară argumente din Biblie la ceea ce spune, s-a arătat că nu cunoaşte nimic din Sfintele Scripturi şi nici nu doreşte să cunoască. Totuşi, continue să-i numească pe cei ce sunt din altă confesiune decât a lui că sunt “bolnavi psihic”, “sectari”, şi “oameni cu IQ-ul mic”. Am impresia că dacă i-ar vorbi însuşi Domnul Isus tot aşa ar fi gata să-L numească din moment ce nu-i pasă de nimic ce scrie în Sfintele Scripturi şi nu vrea să se socotească cu ele.

Pentru mine este foarte important să fiu un adevărat ucenic al lui Isus Hristos. Aceasta este chemarea noastră a tuturor. Fiind pastor al Bisericii Baptiste “Bunăvestirea” din Chişinău doresc cel mai mult că oamenii să recunoască în mine un ucenic al lui Hristos şi tot aşa să fie văzuţi toţi creştinii cărora le predic Evanghelia şi pe care i-am condus la pocăinţă. De aceea mă rog să-mi dea Domnul multă dragoste pentru toţi ucenicii lui Hristos (indiferent din ce confesiune fac ei parte) ca să pot fi şi eu astfel cunoscut de oameni ca ucenic, aşa cum a spus Mântuitorul la cina cea de taină:

Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.” (Ioan 13:34-35)

Să ne iubim unii pe alţii ca să cunoască toţi că suntem ucenicii lui Hristos. Aşa să ne ajute bunul Dumnezeu!


Sursa
2011-06-09 07:00:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:01:38„Casa mea a fost Biblioteca” —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
19:22:00Despre cazul SA Gemeni, Poroșenko și alți granguri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:40:02Sfântul Cuvios Octavian de Volterra —» VIAŢA DE FAMILIE
16:28:30New Theme: Twenty Twenty One —» costica
16:03:56Bariere scumpe și aberante la serele din parc —» Curaj.TV | Media alternativă
15:53:53Atenție, chiar și poliția e fără mască la piață! —» Curaj.TV | Media alternativă
15:48:51Poliția locală din Tg Jiu favorizează evazioniștii din piață? —» Curaj.TV | Media alternativă
11:51:13Geană le-a dat frisoane celor cu coșciuge și icoane —» Curaj.TV | Media alternativă
11:01:02Promovarea unei slugi loiale și umilința unui întreg sistem de drept —» Curaj.TV | Media alternativă
10:29:01Acuză poliția de la Geoagiu de maltratare —» Curaj.TV | Media alternativă
08:55:37Blogul de Biblioteconomie și Știința Informării (după 10 ani) —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
20:11:00Despre Trump și limitele libertății de exprimare #Live —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:43Cum a îngropat Romsilva controlul demarat după o investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
16:00:12”Aroganță” periculoasă a poliției locale —» Curaj.TV | Media alternativă
15:47:49Moldova Curată: lista moldovenilor curați & Igor Șarov —» Gheorghe Erizanu
12:53:01BiblioLeader —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
12:30:40EDUCAȚIA DEONTOLOGICĂ A PERSONALULUI DE SPECIALITATE DIN BIBLIOTECI —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:40:29Politica externă “cu ochii închiși” a Moldovei? —» Dionis Cenuşa
09:25:57“Terorism” moldovenesc în SUA. Atacul asupra Capitoliului —» Cojocari Vitalie
00:38:01bloody —» turn up the silence
20:57:27PALESTINE HAS BECOME THE FIRST COUNTRY IN THE MIDDLE EAST TO REGISTER SPUTNIK V VACCINE —» ajna-blogging-press
17:53:05Iubiri trecute —» Frinturi din suflet de femeie
14:07:21Noul an: importanța trăirii în lumina veșniciei —» Moldova Creștină
14:00:23De ce nu sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților și Dragobetele —» Sunt MAMĂ!
13:54:47La clătite, înainte! Rețeta celor mai delicioase clătite americane + o activitate pentru copii —» Sunt MAMĂ!