157626 cazuri COVID-19 în Moldova
6366 – cazuri active
147864 – cazuri vindecate
3396 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 28 ianuarie 2021 ora 11:22


(AUDIO) „Am luat doar ce am vrut de la ruşi şi nu ce mi-au băgat pe gât”

Vorbeşte câteva limbi slave: rusă, bulgară, croată, cehă, slovacă, polonă, sârbă. Potrivit regretatului Grigore Vieru, este “un remarcabil lingvist, dar şi strălucit publicist, care s-a ascuns în adâncul unei modestii rar întâlnită la noi” (Literatura şi arta, 2007, 20 sept.)

A stat mai mulți ani în Rusia. A fost unul dintre cei mai remarcabili ghizi ai marilor muzee din fostul URSS, dar a preferat să revină acasă. De ce? Cum?

Sunt doar câteva din multitudinea celor pe care i le-am pus lingvistului şi eseistului Vlad Pohilă în emisiunea MAI APROAPE DE EUROPA de astăzi de la Radio ARENA, ora 20.00. (Ascultă în audio inserat în text de la minutul 32.oo)

„M-a purtat destinul până în Siberia, în Moscova. Fiind basarabean e cumva de la sine. Basarabia a oscilat tot timpul între Moscova şi Bucureşti. Personal oscilez un pic altfel. O fac din plăcere şi în anumite limite. Iau doar ce am vrut eu de la ruşi şi nu ce mi-au băgat pe gât. Ruşii având o mentalitate perfect imperialistă, au prostul obicei de a-şi impune şi gusturile, şi interesele şi plăcerile. Dar de la Bucureşti am luat totul. Bucureştiul a fost oraşul visurilor mele. La 24 de ani am trecut Prutul şi, când am auzit vameşii vorbind perfect româneşte, am fost atât de copleşit de emoţie încât m-am ascuns de ruşii cărora le eram ghid şi am mers după autocar ca să plâng şi să mă răcoresc”.

Iar explicaţia de ce Vlad Pohilă simte aşa cum simte vine din „atmosfera de spiritualitate” pe care au avut-o în casă. „O atmosferă perfect românească, alimentată de rudele din România care ne aduceau cărţi şi muzică de calitate”.

RM – absurd, haos şi debandadă

„E greu să vorbeşti despre un spaţiu care îţi este atât de drag şi care te necăjeşte atât de mult. Un spaţiu, delicat vorbind, al paradoxurilor şi, mai dur vorbind, al absurdului, al haosului şi al debandadei”. Despre declaraţiile legate de drumul nostru european, Vlad Pohilă spune că sunt „simple declaraţii”. „La nivelul declaraţiilor totul e frumos şi optimist, dar realitatea este alta”, punctează invitatul meu.

Despre comparaţia cu ţările baltice spune că „este una care ne place nouă şi care a fost valabilă un timp”. Şi, totuşi, lingvistul amintește că balticii au avut două avantaje în raport cu noi: dragostea faţă de limbă şi apartenenţa la un stat, sentimente care la noi nu au fost pentru că „au decapitat intelectualitatea”. Şi aici am aflat ceva ce multă lume nu ştie la Chişinău: „Alogenii plătesc în Ţările Baltice ca să dea examenele la limba de stat, iar la noi e invers: se aruncă banii pe vânt la acest capitol”.

„Putin este unul dintre promotorii principali ai ideii imperiale”

„Agresivitatea ruşilor vine din propaganda acerbă de demonizare a tot ceea ce este românesc. Apropierea noastră de România se asociază în mintea lor cu Unirea. Cine se apropie însă de români şi se interesează vede că românofobia acerbă nu mai este o cale azi.” Vlad Pohilă continuă: „Ruşii au câteva puncte de demonizare: ţările Baltice, Georgia şi noi, cei pe care îi consideră rebeli”. Dar aroganţa imperială, spune invitatul meu, este alimentată şi de miturile din URSS. „Au o mândrie pentru nişte falsuri. Mass media rusă inoculează aceste idei imperiale şi ignoră realitatea mizeră. Putin este unul dintre promotorii principali ai ideii imperiale”.

„Bună ziua”. „Izvenite, ia ne govoriu po chitaischi”

În schimb la Chişinău e totul de-andoaselea. „Şi, totuşi, am spus eu, nu putem da vina numai pe minoritatea rusă sau altele, vina trebuie să o căutăm în primul rând în noi”. Vlad Pohilă subscrie şi spune că nu ştim cum să ne impunem. Şi aduce exemplul unui ambasador al RM în China, „un neocomunist” care, mergând în vizită la un oficial chinez, la salutul acestuia în limba română cu „Bună ziua” a răspuns în rusă cu „Izvenite, ia ne govoriu po chitaischi” (trad. rusă – Mă scuzaţi, nu ştiu chineza). „Vă imaginaţi ce grad de respingere şi sfidare de către alogeni, inclusiv funcţionari?”, se întreabă siderat Vlad Pohilă. La noi se lucrează continu pe linia dezbinării. Forţe oculte, inclusiv din afară, merg pe ideea dezbină şi domneşte”.

De unde şi concluzia eseistului: „Viaţa noastră de aici nu e un prilej de jubilare, dar… nu ne putem lăsa pradă disperării. Să nu oferim prilej de bucurie neprietenilor, adversarilor noştri”.

L-am întrebat pe Vlad Pohilă ce spun cei care nu gândesc la fel ca el, care imediat îl etichetează ca fiind „naţionalist” pentru ideile sale. Vlad Pohilă rămâne neclintit. „Cred că suntem într-un duel inegal, cel puţin deocamdată, cu acea parte care vrea să ne stranguleze şi să plecăm în România voastră, cum ne spun ei. Nu poate exista armonie între cântecul unei mierle şi scrâşnetul şenilelor de tanc blindat – cam acesta e raportul, la noi, între „limba de stat” şi limba rusă””.

„Balticii îşi exprimau dispreţul prin tăcere”

„Paradoxul e că la Chişinău spiritul parcă scade, scade, şi iar răbufneşte. Vezi 7 aprilie”, spune Vlad Pohilă. Dar nu uită, totuşi, cum a plecat de la două universităţi „total scârbit de atitudinea tinerilor studioşi, exasperat de indiferenţa lor”. Dar speranţa moare ultima şi el rămâne ferm pe poziţii: „Nu vor izbuti, cetatea noastră e de nedistrus”. Iar îndemnul lui în raport cu detractorii este: „Nu îi luaţi în seamă şi treceţi indiferenţi, cu capul pe sus, ca pe lângă rahat. Balticii îşi exprimau dispreţul prin tăcere. Nu mă voi lăsa până la ultima suflare. Limba română e marea mea iubire”.

Despre Bucureşti

Spune că are „o linie incoerentă faţă de Basarabia”. „Urmăresc ce face Budapesta în raport cu ungurii din jur şi au o coerenţă uimitoare. Aveau un împrumut cu numai câţiva ani în urmă de „miliarde de euro”, toate canalizate pe sprijinirea şi dezvoltarea ungurilor din afară, care să îşi manifeste hungarismul în ţările unde au plecat. Iar aroganţa şi agresivitatea minorităţii ungare e pe măsura celei ruseşti”.

Ascultaţi interviul integral în audio inserat.


Sursa
2011-06-08 16:08:24Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:30:005 actions you can take now to improve your online privacy —» Luchian Alexandru
03:09:00White tiger și dilemele existențiale —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:39:34©️ Etichete —» Licurici de suflet
15:44:31Fost ministru al Finanțelor propus premier de către Maia Sandu —» Elena Robu
10:48:17”Limba română, unica stăpână” în R. Moldova. Ce avem însă în realitate? —» Elena Robu
09:28:07Asasinul orb / Margaret Atwood —» Frinturi din suflet de femeie
06:00:30Garda de Corp a Președintei, ”Șeful” de la SPPS, a făcut fals în declarații —» un alt blog
17:25:31Nu te uita în spate! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:55:00Discurs inflamat la Microfonul Liber despre nedreptate —» Curaj.TV | Media alternativă
14:55:00Pierdut în labirintul instituțiilor de stat corupt şi birocratizat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:00A venit din sat la Preşedinţie cu mai multe probleme —» Curaj.TV | Media alternativă
13:32:04Nicolae Mătcaș: Risipă și măsură. Biobibliografie —» Biblioteca Hristo Botev
12:09:22Liuba Dimitriu – un nume necunoscut printre poeţii basarabeni —» Biblioteca Hristo Botev
11:00:09Fără istericale! —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
10:33:2322 februarie – 5 martie 2021 sesiune online IT pentru profesori și părinți creștini —» Cursurile de computere SCRIPTEHINFO
09:48:27Болгария спасла своих соотечественников-евреев во время Холокоста —» Biblioteca Hristo Botev
06:42:53EducațieOnline.md la cheremul „influenserilor”… // Scurte concluzii —» un alt blog
20:36:21PHOTO OF THE DAY- How to relax —» ajna-blogging-press
18:18:59The world above the world —» Dragostina Vicol – jurnalism militar
18:02:14Luni, Week4 —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:01:47Limbajul din poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:12:20Lumea deasupra lumii —» Dragostina Vicol – jurnalism militar
16:11:40Building Single-Page Websites on WordPress.com —» costica
14:07:51©️ Încurajare —» Licurici de suflet
13:15:59MICRO ȘI MACRO COSMOSUL LUI MIHAI POTÂRNICHE —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'