Simpozion despre Taina Botezului la Sibiu

Arhiepiscopia Sibiului împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă “Andrei Şaguna” din oraş au organizat marţi, 7 iunie, simpozionul “Taina Sfântului Botez în viaţa actuală a Bisericii”. Evenimentul a fost organizat în cadrul Anului Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii şi s-a bucurat de o largă prezenţă din partea profesorilor de teologie de la mai multe facultăţi din ţară şi din Republica Moldova.

Simpozionul s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, care a deschis lista vorbitorilor prin referatul “Slujba baptismală şi simbolismul ei în Biserica Ortodoxă”. În referat, Mitropolitul Ardealului a prezentat semnificaţia mistico-simbolică a rânduielii baptismale ortodoxe.

“Botezul, prima Taină de iniţiere creştină, are în Ortodoxie valoarea unei Taine indispensabile mântuirii prin care cel botezat se naşte din nou la viaţa în Hristos, devenind mădular al trupului tainic al Domnului, Sfânta Biserică.

Botezul conferă primitorului acea pecete de neşters care determină unicitatea acestei Taine”, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.

Prima sesiune de referate a fost moderată de pr. conf. dr. Daniel Benga, decanul Facultăţii de Teologie “Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

Al doilea referat prezentat în cadrul simpozionului a fost al ierom. dr. Petru Pruteanu, de la Academia Teologică din Chişinău, şi s-a intitulat “Câteva probleme liturgice legate de slujba botezului şi ritualurile adiacente, abordate din perspectivă istorică”. Părintele Pruteanu a prezentat în referat o bogată expunere a Tainei Botezului din perspectiva istorică.

Referate despre Taina Botezului

Prima sesiune de referate a fost încheiată de prezentarea arhid. prof. dr. Ioan Ică jr de la Facultatea de Teologie din Sibiu, lucrare intitulată “Despre Mirungere şi Botez în Moldova anului 1785 – stareţul Paisie Velicicovschi în dialog epistolar cu eruditul ieromonah Dorotheos Vulismas”.

Intervenţiile profesorilor de teologie din sală, întrebările şi dezbaterile pe cele prezentate au încheiat prima parte a simpozionului, la care au participat studenţi, tineri, credincioşi de rând şi preoţi.

A doua sesiune de referate a fost moderată de arhid. prof. dr. Ioan Ică jr şi a conţinut referatele pr. lect dr. Lucian Farcaşiu de la Facultatea de Teologie din Arad, părintelui conf. dr. Daniel Benga şi conf. dr. Nicolae Moşoiu de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

A treia sesiune de referate, moderată de pr. conf. dr. Nicolae Moşoiu, a conţinut prezentările pr. prof. dr. Vasile Mihoc, lect. dr. Daniel Mihoc, pr. prof. dr. Mihai Himcinsky de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia şi pr. conf. dr. Dumitru Vanca de la aceeaşi facultate.

Ultima sesiune de referate a fost moderată de prof. Mihai Himcinsky şi a conţinut prezentările pr. conf. dr. Constantin Necula, conf. dr. Sebastian Moldovan, lect. dr. Ciprian Torotzkai şi conf. dr. Ciprian Streza.

sursa: http://www.ziarullumina.ro/


Sursa
2011-06-08 09:35:28Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă