Moldova are nevoie de cultură, nu de politică!

Elevii clasei a 12-a din Moldova au susținut marți proba scrisă la limba străină (engleză sau franceză). Peste 30 de mii de absolvenți s-au prezentat la examen mai mult sau mai puțin pregătiți și și-au demonstrat ”propriile” lor aptitudini în materie de limbi străine.

Urmărind un reportaj cu privire la examenul desfășurat, realizat de echipa ProTV Chișinău, m-am convins încă odată că trăim într-o societate fără viitor. De ce spun asta? Tinerii învățăcei nu sunt capabili de a formula o propoziție de bază în limba pe care o studiază de 9 - 11 ani. Este foarte trist să știi că tânăra generație nu este pregătită să facă față provocărilor procesului de globalizare. Să ajungi absolvent de liceu, fără cunoștinte de bază de limbă engleză sau franceză, este o tragedie pentru societatea moldovenească. Ce viitor va avea această țară dacă din urmă vin oameni nepregătiți, care n-au niciun interes față de carte, de cultură, pentru care tot ce contează sunt banii trimiși de părinții care muncesc din greu peste hotare pentru a le asigura un viitor decent? Cum va ieși Moldova din complicatul labirint în care se află? Atâta timp cât tânăra generație nu va avea dragoste pentru cultură și educație, nu ne putem aștepta la un viitor mai bun, la un viitor european. Societatea va rămâne la nivelul limbii „moldovenești”, cu oameni inculți, nerespectuoși, lipsiți de bunul simț și mereu corupți, pentru că într-un fel, așa au fost educați de pe băncile școlii.

Moldova n-are nevoie de alegeri „democratice” de două ori pe an pentru a demonstra că trăim într-un stat de drept, pentru ca nu sunt o democrație în adevăratul sens al cuvântului, ci are nevoie de un sistem de educație pus bine la punct, în care să nu existe corupție, ci concurență, în care tinerii să fie motivați să învețe pentru a obține ceva în viață, să învețe să lupte demn pentru un viitor mai bun, un viitor frumos, trăit în onestitate și civilizație. Avem nevoie încă de multe schimbări de mentalitate, de investiții mari în educație, pentru a cultiva o societate care să merite un viitor european.

Ce face un tânăr student din Moldova? Merge la facultate pe apucate, cheltuie banii părinților pe băutură și petreceri, iar în sesiune dau bani pentru a promova, sau în „cel mai bun caz”, copiază. A copiat... dar cu ce s-a ales? Cu o notă bună și cu o diplomă care nu demonstrează nimic și n-are prea mare valoare. Slabe sunt șansele să-și găsească un loc de muncă pe măsura așteptărilor, pentru că tinerii absolvenți sunt de fapt, lipsiți de orice competențe și aptitudini. Nu sunt capabili de a face nimic, nu pot ține o conversație de bază în limba engleză, iar în diplomă acesta are nota nouă.

Nu doar tinerii sunt de învinuit pentru gradul de cultură pe care-l au, ci și sistemul de învățământ. Într-o instituție în care nu trebuie decât să înveți pe de rost niște definiții pe care mai apoi să i le reproduci întocmai profesorului, nu ai cum să-ți formezi o gândire critică care de fapt reprezintă adevărata știință. Doar înțelegând cum se aplică lucrurile, cum acestea funcționează, poți să înțelegi problemele cu care te confrunți și să iai decizii corecte, analizându-le pe măsura cunoștințelor.

În cadrul unui discurs făcut public astăzi, președintele american Barack Obama a vorbit despre importanța educației în viața unui om, menționând că trebuie să învățăm să gândim critic pentru a putea face față provocărilor vieții, să învățăm să ne auto-disciplinăm și să muncim mult pentru a deveni oameni educați.


Vrem în Uniunea Europeană. Dar cu ce mergem noi în UE? Cu limba „moldovenească”? Prin ce le demonstrăm europenilor că merităm și noi un viitor mai bun? Ce putem să-i învățăm – pentru că noi avem multe de învățat de la ei?!

Sursa
2011-06-07 18:41:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!