157626 cazuri COVID-19 în Moldova
6366 – cazuri active
147864 – cazuri vindecate
3396 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 28 ianuarie 2021 ora 06:21


Moldova are nevoie de cultură, nu de politică!

Elevii clasei a 12-a din Moldova au susținut marți proba scrisă la limba străină (engleză sau franceză). Peste 30 de mii de absolvenți s-au prezentat la examen mai mult sau mai puțin pregătiți și și-au demonstrat ”propriile” lor aptitudini în materie de limbi străine.

Urmărind un reportaj cu privire la examenul desfășurat, realizat de echipa ProTV Chișinău, m-am convins încă odată că trăim într-o societate fără viitor. De ce spun asta? Tinerii învățăcei nu sunt capabili de a formula o propoziție de bază în limba pe care o studiază de 9 - 11 ani. Este foarte trist să știi că tânăra generație nu este pregătită să facă față provocărilor procesului de globalizare. Să ajungi absolvent de liceu, fără cunoștinte de bază de limbă engleză sau franceză, este o tragedie pentru societatea moldovenească. Ce viitor va avea această țară dacă din urmă vin oameni nepregătiți, care n-au niciun interes față de carte, de cultură, pentru care tot ce contează sunt banii trimiși de părinții care muncesc din greu peste hotare pentru a le asigura un viitor decent? Cum va ieși Moldova din complicatul labirint în care se află? Atâta timp cât tânăra generație nu va avea dragoste pentru cultură și educație, nu ne putem aștepta la un viitor mai bun, la un viitor european. Societatea va rămâne la nivelul limbii „moldovenești”, cu oameni inculți, nerespectuoși, lipsiți de bunul simț și mereu corupți, pentru că într-un fel, așa au fost educați de pe băncile școlii.

Moldova n-are nevoie de alegeri „democratice” de două ori pe an pentru a demonstra că trăim într-un stat de drept, pentru ca nu sunt o democrație în adevăratul sens al cuvântului, ci are nevoie de un sistem de educație pus bine la punct, în care să nu existe corupție, ci concurență, în care tinerii să fie motivați să învețe pentru a obține ceva în viață, să învețe să lupte demn pentru un viitor mai bun, un viitor frumos, trăit în onestitate și civilizație. Avem nevoie încă de multe schimbări de mentalitate, de investiții mari în educație, pentru a cultiva o societate care să merite un viitor european.

Ce face un tânăr student din Moldova? Merge la facultate pe apucate, cheltuie banii părinților pe băutură și petreceri, iar în sesiune dau bani pentru a promova, sau în „cel mai bun caz”, copiază. A copiat... dar cu ce s-a ales? Cu o notă bună și cu o diplomă care nu demonstrează nimic și n-are prea mare valoare. Slabe sunt șansele să-și găsească un loc de muncă pe măsura așteptărilor, pentru că tinerii absolvenți sunt de fapt, lipsiți de orice competențe și aptitudini. Nu sunt capabili de a face nimic, nu pot ține o conversație de bază în limba engleză, iar în diplomă acesta are nota nouă.

Nu doar tinerii sunt de învinuit pentru gradul de cultură pe care-l au, ci și sistemul de învățământ. Într-o instituție în care nu trebuie decât să înveți pe de rost niște definiții pe care mai apoi să i le reproduci întocmai profesorului, nu ai cum să-ți formezi o gândire critică care de fapt reprezintă adevărata știință. Doar înțelegând cum se aplică lucrurile, cum acestea funcționează, poți să înțelegi problemele cu care te confrunți și să iai decizii corecte, analizându-le pe măsura cunoștințelor.

În cadrul unui discurs făcut public astăzi, președintele american Barack Obama a vorbit despre importanța educației în viața unui om, menționând că trebuie să învățăm să gândim critic pentru a putea face față provocărilor vieții, să învățăm să ne auto-disciplinăm și să muncim mult pentru a deveni oameni educați.


Vrem în Uniunea Europeană. Dar cu ce mergem noi în UE? Cu limba „moldovenească”? Prin ce le demonstrăm europenilor că merităm și noi un viitor mai bun? Ce putem să-i învățăm – pentru că noi avem multe de învățat de la ei?!

Sursa
2011-06-07 18:41:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

03:09:00White tiger și dilemele existențiale —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:39:34©️ Etichete —» Licurici de suflet
15:44:31Fost ministru al Finanțelor propus premier de către Maia Sandu —» Elena Robu
10:48:17”Limba română, unica stăpână” în R. Moldova. Ce avem însă în realitate? —» Elena Robu
09:28:07Asasinul orb / Margaret Atwood —» Frinturi din suflet de femeie
17:25:31Nu te uita în spate! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:55:00Discurs inflamat la Microfonul Liber despre nedreptate —» Curaj.TV | Media alternativă
14:55:00Pierdut în labirintul instituțiilor de stat corupt şi birocratizat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:00A venit din sat la Preşedinţie cu mai multe probleme —» Curaj.TV | Media alternativă
13:32:04Nicolae Mătcaș: Risipă și măsură. Biobibliografie —» Biblioteca Hristo Botev
12:09:22Liuba Dimitriu – un nume necunoscut printre poeţii basarabeni —» Biblioteca Hristo Botev
11:00:09Fără istericale! —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
10:33:2322 februarie – 5 martie 2021 sesiune online IT pentru profesori și părinți creștini —» Cursurile de computere SCRIPTEHINFO
09:48:27Болгария спасла своих соотечественников-евреев во время Холокоста —» Biblioteca Hristo Botev
20:36:21PHOTO OF THE DAY- How to relax —» ajna-blogging-press
18:02:14Luni, Week4 —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:01:47Limbajul din poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:11:40Building Single-Page Websites on WordPress.com —» costica
14:07:51©️ Încurajare —» Licurici de suflet
13:15:59MICRO ȘI MACRO COSMOSUL LUI MIHAI POTÂRNICHE —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
12:53:02Toată poliţia escorta o femeie bolnavă (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
12:46:46«Пронзительный крик», фильмы о человеческой катастрофе ХХ века, называемой «Холокост» —» Biblioteca Hristo Botev
12:34:14Judecătoriile din Chişinău, posibile focare de #covid19 —» Curaj.TV | Media alternativă
12:01:28Jurnal de Covid: Experiența mea personală —» Planeta Mami
10:24:03Vaccinarea anti-Covid-19: Între neîncredere și necesitate —» Elena Robu