Arta de a mulțumi
De mici copii suntem învățați să spunem ”mulțumesc”. Semenii umani cred că dau dovadă de multă politețe, și bună educație atunci când pronunță în grabă un mulțam.
Dar care e sensul profund al cuvântului ”mulțumesc”, pentru ce și cui ar trebui să mulțumim, și cum să facem ca acest cuvânt să fie plin de recunoștință, gratitudine și mulțumire, odată pronunțat?
Ieri am primit un mesaj, care sincer m-a impresionat. Se numește” viața este un cadou”. Citindu-l am realizat că viața chiar este un dar special și trebuie să mulțumim pentru că l-am primit.
Deseori, noi oamenii, considerăm că tot ce ni se dă în viață e gratis, că e firesc și normal.
Cerem de la cei din jur, de la noi înșine, de la Dumnezeu, de la natură, de la Guvern, de la copii. Dar de câte ori, primind ceea ce am rugat, am mulțumit sau ne-am exprimat recunoștința?
După mine este o artă să știi să mulțumești – să fii recunoscător pentru mâncarea care ți-a fost pusă pe masă, pentru job-ul pe care îl ai, pentru călătoria pe care ai făcut-o, pentru frați, surori, familie, pentru cartea pe care ai citit-o, pentru întâlnirea cu prietenii pe care ai avut-o, pentru succesul pe care l-ai obținut, pentru faptul că ești sănătos și fericit.
Cere și ți se va da. Primește și mulțumește.
E o artă să mulțumești, o artă frumoasă. Dacă fiecare din noi ar învăța această artă, nu-i așa că lumea ar fi mai armonioasă, mai luminoasă și mai bună?
”Sănătatea este cel mai mare dar, mulțumirea cea mai mare avere, credința cea mai bună relație.” Buddha

Sursa
2011-06-07 15:35:43