Sindicatele resping intenţiile patronatelor de a modifica Codul muncii
Sindicaliştii îşi exprimă dezacordul faţă de propunerile de modificare a Codului Muncii, înaintate de către Confederaţia Naţională a Patronatelor din Moldova.
În cadrul Adunării Republicane a activului sindical al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), care s-a desfăşurat la 7 iunie la Chişinău cu prilejul Zilei Sindicalistului, participanţii au adoptat o Declaraţie comună, prin care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu aceste propuneri.
După cum a menţionat Oleg Budza, preşedintele CNSM, Patronatele au propus mai multe modificări la codul muncii, care nu au o argumentare fondată şi contravin nu doar drepturilor şi garanţiilor de muncă constituţionale ale salariaţilor, dar şi drepturilor internaţionale ale sindicatelor. „Noi nu putem să acceptăm aceste propuneri, deoarece ele vor provoca tensiuni sociale şi vor afecta relaţiile de parteneriat social între Guvern, Patronate şi Sindicate", a explicat Budza.
„Propunerile de modificare şi completare a Codului muncii ar putea fi susţinute de sindicate doar dacă perfecţionarea acestui act legislativ se va face în sensul îmbunătăţirii, dar nu a diminuării sau lipsirii de drepturile de muncă şi afectării intereselor salariaţilor", se arată în Declaraţie.
În acest sens, liderul CNSM a reiterat că sarcina principală a mişcării sindicale este de a nu admite încălcarea drepturilor de muncă ale salariaţilor şi drepturilor sindicale. „Dacă va fi necesar vom organiza acţiuni de solidaritate şi sensibilizare a opiniei publice", a precizat el.
De asemenea, în cadrul Adunării Republicane s-au dus discuţii aprinse pe marginea cerinţelor înaintate de sindicate în luna aprilie curent şi despre mersul negocierilor cu partenerii sociali în acest sens.
Preşedintele CNSM a explicat activiştilor sindicali că procesul de negocieri între Sindicate, Guvern şi Patronate a fost iniţiat acum trei săptămâni şi va dura până în luna iunie curent. „Ne punem toată speranţa că cerinţele noastre vor fi auzite de către partenerii sociali şi, într-un final, vom ajunge la un consens", a spus Budza.
El a ţinut să precizeze că, după ce se vor încheia negocierile, în dependenţă de rezultatele acestora, sindicatele vor decide asupra acţiunilor ulterioare pe care le vor întreprinde.
La Adunarea Republicană au participat conducerea CNSM şi activişti sindicali din întreaga ţară, precum şi viceprim-ministru, ministru al Economiei şi Comerţului Valeriu Lazăr, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, preşedintele CNPM, Leonid Cerescu.
Sursa
2011-06-07 16:56:55