154788 cazuri COVID-19 în Moldova
6305 – cazuri active
145168 – cazuri vindecate
3315 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 21 ianuarie 2021 ora 19:25


Cine a scris Biblia?

Deși răspunsul la această întrebare ar trebui să fie măcar în parte cel puțin la fel de “greu” ca și răspunsul la întrebarea “Mănăstire într-un picior, ghici ciupercă ce-i?”, totuși uneori rezultatele sunt neașteptate. Cu ceva timp în urmă, un jurnalist de la PrahovaTV a mers într-un sat oarecare și a făcut un reportaj prin care să arate ce cultura teologică posedă oamenii credincioși de la țară. Iată reportajul:

Da, cu siguranță nu este de râs ci de plâns. De plâns, nu pentru că nu știm lucruri elementare pe care nu am avut posibilitatea să le cunoaștem, ci pentru că de atâtea ori am fost la Biserică și nu am realizat că duminică de duminică ni se vestește răspunsul la această întrebare măcar în parte:

“Din Sfânta Evanghelie de la Marcu (Matei, Luca, Ioan) citire”, sau…

“Din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, citire”,  sau…

“Din Epistola Sfântului Apostol Iacob, citire”

Adică “Mănăstire într-un picior, ghici ciupercă ce-i?”.

Dar care au fost reacțiile oamenilor în urma acestui reportaj? Mulți eterodocși au avut un “motiv” în plus să arunce cu noroi în ierarhia BOR și să blameze întregul popor drept-credincios, ateii au mai avut un “motiv” în plus să se prăpădească de râs în faţa (in)cultururii teologice a religioșilor, iar ortodocșii docți au avut un “motiv” în plus de a arunca cu piatra în marea majoritate a credincioșilor, pentru ignoranța câtorva frați de credință mai mici.

Nu suntem de acord cu niciunii dintre cei care s-au lăsat manipulați de “obiectivitatea” reportajului. Nu suntem de acord pentru că reportajul este vădit unul subiectiv, cu oameni aleși doar pe sprânceană iar nicidecum un sodaj de opinie care să fie reprezentativ pentru marea majoritate a credincioșilor. Așadar, acest reportaj este unul dezinformant din pricina faptului că te face să cazi în capcana de a atribui niște trăsături izolate unei întregii comunități de oameni, ducându-ne la polemici nejustificate. Nici eterodocșii, nici ateii și nici domnul Adrei Preșu nu au înțeles că niște oameni selectați în mod subiectiv, nu reprezintă un motiv logic de a face generalizări în masă. E ca și cum te-ai duce într-o bodegă și i-ai întreba pe clienți dacă se duc duminica la Biserică, iar apoi ai trage concluzia că poporul român stă mai mult prin baruri decât la biserică.

Desigur că prin cele spuse mai sus nu scuzăm lipsa de cultură teologică elementară a celor intervievați, și desigur că din păcate mai sunt destui astfel de oameni. Dar nu scuzăm nici reaua intenție a realizatorilor reportajului și nu scuzăm nici inflamația de orgoliu a învățaților și erudiților care au uitat că, printre altele, Dumnezeu le-a dat luminarea minții cu scopul de a-i ajuta pe cei mai mici din jur. Căci talanții ni s-au dat ca să-i lucrăm în folosul lui Dumnezeu și al aproapelui iar nu ca să aruncăm cu ei în obrazul semenilor.

Așadar să trecem la răspunsul propriu-zis:

Biblia, în forma pe care o avem astăzi, este o adunare de cărţi din Vechiul şi Noul Testament, având autori diferiţi şi fiind scrise chiar şi la câteva sute de ani distanţă una de alta.

Vechiul Testament conţine 39 de cărţi canonice, recunoscute de către tradiţia iudaică, pe de-o parte, şi de Biserica Ortodoxă, pe de alta. Acestora li se adaugă alte 14 cărţi, pe care ambele tradiţii le consideră doar „bune de citit“, adică ziditoare de suflet, conţinutul lor nefiind obligatoriu pentru actul de credinţă în sine.

Noul Testament cuprinde 27 de cărţi canonice, recunoscute încă din secolul IV (Sinodul local din Laodiceea, anul 360) şi secolul VIII (Sinodul al VII-lea Ecumenic, anul 787) şi rămase astfel în conştiinţa şi practica Bisericilor Ortodoxe. În totalitate, Sfânta Scriptură cuprinde 80 de cărţi, dintre care 66 sunt considerate de Biserica Ortodoxă ca fiind canonice, adică inspirate de Duhul Sfânt.

IPS Bartolomeu Anania face o descriere magistrală a ceea ce reprezintă Biblia:

“Biblia e Cartea care cuprinde cărţile. Biblia, aşadar, e Biblioteca; Biblioteca prin excelenţă, singură şi singulară în dumnezeiasca ei omenitate. Orice bibliotecă din lume poate avea cuvinte despre Dumnezeu; Biblia e însăşi rostirea lui Dumnezeu, anume pentru oameni şi prin oameni. Inspirată de Duhul Sfânt, ea e Cartea devenită cărţi.”

În continuare prezentăm cărțile care alcătuiesc Biblia și autorii acestor cărți:

VECHIUL TESTAMENT CARTEA AUTORUL Facerea Moise Ieșirea Leviticul Numerele Deuteronomul Iosua Navi Iosua Navi Judecători Iosua Navi Rut Samuel, dupa Talmudul Babilonian, ceea ce este puțin probabil. Cartea Întâi a Regilor Bucăți din carte pot fi scrise de Samuel sau ucenicii lui. Moartea lui Samuel este menționată în 1 Samuel 25. Cartea a Doua a Regilor Cartea a Treia a Regilor Necunoscut. Tradiția ebraică străveche îl numește pe Ieremia. Cartea a Patra a Regilor 1 Paralipomena Ezdra 2 Paralipomena Ezdra Ezdra și alții Neemia Neemia și alții (probabil unul din autorii Ezdra) Estera Necunoscut, posibil Mardoheu Iov Necunoscut Psalmii David, fii lui Core, Asaf, Solomon, Moise și alții Proverbele lui Solomon Solomon și alții Ecclesiastul Probabil Solomon Cântarea cântărilor Cel puțin primul verset îl atestă pe Solomon ca autor Isaia Isaia Ieremia Ieremia Plângerile lui Ieremia Ieremia Iezechiel Ezechiel Daniel Daniel Osea Osea Amos Amos Miheia Miheia Ioil Ioil Avdia Avdia Cartea lui Iona Iona Naum Naum Avacum Avacum Sofonie Sofonie Agheu Agheu Zaharia Zaharia Maleahi Maleahi Cartea lui Tobit Tobit Iudita Iudita Baruh Epistola lui Ieremia Ieremia Cântarea celor trei tineri Cartea a treia a lui Ezdra Ezdra Cartea Înțelepciunii lui Solomon Cartea înțelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah Istoria Susanei Bel și Balaurul Cartea Întâi a Macabeilor Cartea a Doua a Macabeilor Cartea a Treia a Macabeilor Rugăciunea lui Manase


NOUL TESTAMENT CARTEA AUTORUL Matei Matei Marcu Marcu Luca Luca Ioan Ioan Faptele Apostolilor Luca Romani Pavel 1 Corinteni 2 Corinteni Galateni Efeseni Filipeni Coloseni 1 Tesaloniceni 2 Tesaloniceni 1 Timotei 2 Timotei Tit Filimon Evrei Pavel Iacob Iacob 1 Petru Petru 2 Petru 1 Ioan Ioan 2 Ioan 3 Ioan Iuda Iuda Apocalipsa Ioan

sursa: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/


Sursa
2011-06-06 08:40:15Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:22:11Avocată de stat a venit nepregătită să-l apere contra statului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:57:00Spaţii ”deschise”… ermetic şi periculos —» Curaj.TV | Media alternativă
11:24:13Забытое, но интересное… —» Biblioteca Hristo Botev
11:07:29Nor de fum toxic în autobuzul cu oameni vii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:45:11Ucraina în limba română: Despre vizita Maiei Sandu la Kiev —» Curaj.TV | Media alternativă
09:13:19Ultimatum. Iubirea fiului de fermieri —» Curaj.TV | Media alternativă
19:21:00Ce baricade mai apăr #live —» Curaj.TV | Media alternativă
13:02:56Consilieră și primarul, revoltați de felul cum sunt atacați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:00Risipă de curent și simboluri naziste în Valea Ialomiței, București —» Curaj.TV | Media alternativă
11:11:32Poluare de la șantiere în sectorul 6 —» Curaj.TV | Media alternativă
10:54:47M-am testat acasă de covid, sunt negativ —» Curaj.TV | Media alternativă
15:23:53Borta pământului —» Gheorghe Erizanu
13:17:16Prezentare de carte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
07:54:185 ZILE ÎN CARE MAIA ȘI-A DEZVĂLUIT ESENȚA —» Daniel Lachi
07:53:21Țâfna qua țâfnă —» Daniel Lachi
21:18:11då-i då-i då-i !!! —» turn up the silence
14:02:37La coadă la vaccinare —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:50:05FAPTUL SI FILOSOFIA IMPACARII —» adevaruri biblice
07:56:28“De câte ori trebuie să-ţi spun…” | Costel Oglice —» Moldova Creștină
07:48:00Mihai Eminescu și creația pentru copii —» Biblioteca Hristo Botev
19:06:47©️ Știi ce contează în viață? —» Licurici de suflet
13:41:47Rusia a stabilit controlul asupra Crimeei înainte de „referendum” – CEDO —» ACUM ÎN UCRAINA
13:41:25CEDO va analiza 11 plângeri ale Ucrainei împotriva Federației Ruse cu privire la încălcările drepturilor omului din Crimeea —» ACUM ÎN UCRAINA
07:48:42După pornirile inimii —» Moldova Creștină
22:04:08now —» turn up the silence