423 cazuri COVID-19 în Moldova
395 – cazuri active
23 – cazuri vindecate
5 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 2 aprilie 2020 ora 08:46


Trianon şi România Mare


Sâmbătă, 4 iunie, se împlinesc 91 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Maghiarii din România au anunţat că vor organiza manifestări pentru comemorarea semnării tratatului. UDMR Covasna a făcut public luna trecută faptul că în data de 4 iunie, pe teritoriul judeţului, se vor desfăşura o serie de evenimente de comemorare a Tratatului de la Trianon, prin care a fost "destramată" Ungaria Mare. De asemenea, la Sfântu Gheorghe Partidul Civic Maghiar (PCM) a lansat chemarea pentru o astfel de manifestare.
Ce înseamnă Tratatul de la Trianon pentru România
Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost recunoscută pe plan internaţional odată cu semnarea Tratatului de Pace de la Trianon din 1920. Tratatul a intrat în vigoare la 26 iunie 1921.
"Tratatul de la Trianon este fundamentul României Mari, este fundamentul geopolitic al situaţiei în care se afla ţara noastră după primul război mondial. Noi îl vedem ca pe un act care nu este îndreptat împotriva Ungariei şi este îndreptat împotriva unei situaţii atipice într-o Transilvanie dominată numeric de români. În fostul imperiul Austro Ungar totuşi românii erau consideraţi o naţiune de mâna a doua. Tratatul de la Trianon reflectă realitatea românească, maghiară şi europeană din prima jumătate a secolului 20", a explicat pentru romanilibera.ro istoricul Adrian Cioroianu.
Actul unirii a fost recunoscut de Conferinţa de Pace de la Paris, fiind parafat prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920. Tratatul a fost semnat între Puterile Aliate învingătoare în primul război mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în primul război mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România) pe de o parte şi de Ungaria de alta parte.
Documentul a consfinţit trecerea către statele succesoare a 71% din teritoriul Transleithaniei (partea ungară a imperiului Austro-Ungar) şi a 63% din populaţie, aceasta din urmă în majoritatea ei alcatuită din etnici ne-maghiari. Adică din cele 10 milioane de persoane din teritoriile pierdute de Ungaria în urma Tratatului de la Trianon, aproximativ 70% erau membrii altor comunităţi etnice decât cea maghiară.
Situaţia apărută după acest tratat nu a fost acceptată de mulţi dintre maghiari şi astfel s-a format un curent revizionist, care urmărea refacerea ţării în vechile graniţe.
În 1938, odată cu apropierea regimului condus de amiralul Horthy, care conducea Ungaria, de Germania nazistă, s-a ajuns la primul arbitraj de la Viena, prin care ţinuturi slovace au fost redate Ungariei, iar în 1939 şi Ucraina carpatică.
Dictatul de la Viena (al doilea arbitraj de la Viena) din 1940 a dat înapoi Ungariei 44.000 kmp, adică părţile de nord şi est ale Transilvaniei şi Ţinutul Secuiesc. Însă după cel de-al Doilea Război Mondial, prin Tratatul de Pace de la Paris, toate ţinuturile au fost restituite României, respectiv Slovaciei. După acest din urmă tratat s-a revenit la graniţele trasate prin documentul de la Trianon.
4 iunie - "Ziua solidarităţii naţionale"
Anul trecut guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, a declarat ziua de 4 iunie "Ziua solidarităţii naţionale". Partidul radical naţionalist Jobbik care a anunţat în 2009 că intenţionează să lupte pentru înlăturarea graniţelor stabilite prin Tratatul de la Trianon din 1920.
Pe 4 iunie, mai mulţi simpatizanţi ai acestui partid vor participa la evenimente care să denunţe Tratatul. Anul trecut 400 de maghiari s-au adunat în data de 4 iunie în faţa Palatului Trianon de la Versailles, pentru a comemora semnarea tratatului în urmă cu 90 de ani, prin care Ungaria a pierdut două treimi din teritoriu, inclusiv Transilvania.
Preşedintele Partidului Jobbik, Gabor Vona, a declarat intr-un interviu acordat în 2010 săptămânalului austriac Zur Zeit : "Pentru maghiari, Trianonul este sinonim cu o încercare de lichidare a naţiunii maghiare. Pierderea unor teritorii de mare importanţă strategică, culturală şi economică şi a populaţiei maghiare ce le locuiau a însemnat un dezastru demografic, cultural şi economic pe care îl resimţim şi astăzi".
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna Tamas Sandor a anunţat pentru Napoca News că, urmare a deciziei de anul trecut a guvernului de la Budapesta care a declarat ziua de 4 iunie "Ziua solidarităţii nationale", în judeţul Covasna, în toate cele patru oraşe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Sfantu Gheorghe, vor fi organizate manifestări de comemorare a tratatului de la Trianon.

Sursa
2011-06-04 22:40:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

23:00:28Sonia caută o lume firească —» Un PUNCT din .FR
21:37:40©️ Mi-a bătut la ușă primăvara —» Licurici de suflet
21:25:09Au rămași prinși în Spania, vor să ajungă acasă —» Curaj.TV | Media alternativă
20:38:34Comemorare Paul Goma la Muzeul Literaturii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:36:11Ce spun cifrele —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:34:02Primul loc pentru „Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin” —» Gheorghe Erizanu
13:33:00Horoscop aprilie 2020 —» codul omega
12:27:57Vine Prim-Ministrul…acasa… la un cetatean din Trinca, Edinet —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:24Ziua Umorului=umor bibliotecar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
10:30:51Briefing de presă susținut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, privind desfășurarea procesului educațional la distanță, când prezența fizică a elevilor în sălile de clasă este restricționată, în scopul prevenirii răspândirii epidemiei virusului COVID-19 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:11:47Wine. On-line. —» Fine Wine
09:38:23În ultimele două săptămâni au fost repatriați peste 4 000 de cetățeni ai R. Moldova de peste hotare —» Elena Robu
09:19:26Граждан Молдовы, которые возвращаются из-за рубежа, обяжут покупать медицинский полис —» Заметки Начинающего Журналиста
08:19:35Guvernul de la Chișinău a dispus crearea Centrului COVID-19 —» Elena Robu
07:59:21Quiche cu ton și legumele pe care le aveți în frigider, rapid și gustos —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
07:36:43Abuz polițienesc pe timp de pandemie —» Curaj.TV | Media alternativă
07:26:08Debitări pe timp de pandemie 😋 —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
06:08:11Să zâmbim împreună —» Biblioteca Hristo Botev
19:22:36Coronavirus în Franța: Aproape 500 de decese în ultimele 24 de ore —» Elena Robu
18:07:56Ne gîndim să protestăm în diaspora —» Curaj.TV | Media alternativă
16:24:36Un fel de lectii online —» liliana
14:46:12Ponturi despre cum să îți gestionezi finanțele în COVID-19! —» Blog - Monily.md
14:00:13Coliba Albastră sprijină persoanele fără adăpost —» Curaj.TV | Media alternativă
13:19:38Joc educativ de interior ce implică motorica fină și grosieră —» Planeta Mami
12:56:17Elveția și PNUD oferă echipamente de protecție cadrelor medicale pentru a sprijini Moldova în lupta cu COVID-19 —» Elena Robu