152640 cazuri COVID-19 în Moldova
6726 – cazuri active
142669 – cazuri vindecate
3245 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 17 ianuarie 2021 ora 02:22


Trianon şi România Mare


Sâmbătă, 4 iunie, se împlinesc 91 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Maghiarii din România au anunţat că vor organiza manifestări pentru comemorarea semnării tratatului. UDMR Covasna a făcut public luna trecută faptul că în data de 4 iunie, pe teritoriul judeţului, se vor desfăşura o serie de evenimente de comemorare a Tratatului de la Trianon, prin care a fost "destramată" Ungaria Mare. De asemenea, la Sfântu Gheorghe Partidul Civic Maghiar (PCM) a lansat chemarea pentru o astfel de manifestare.
Ce înseamnă Tratatul de la Trianon pentru România
Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost recunoscută pe plan internaţional odată cu semnarea Tratatului de Pace de la Trianon din 1920. Tratatul a intrat în vigoare la 26 iunie 1921.
"Tratatul de la Trianon este fundamentul României Mari, este fundamentul geopolitic al situaţiei în care se afla ţara noastră după primul război mondial. Noi îl vedem ca pe un act care nu este îndreptat împotriva Ungariei şi este îndreptat împotriva unei situaţii atipice într-o Transilvanie dominată numeric de români. În fostul imperiul Austro Ungar totuşi românii erau consideraţi o naţiune de mâna a doua. Tratatul de la Trianon reflectă realitatea românească, maghiară şi europeană din prima jumătate a secolului 20", a explicat pentru romanilibera.ro istoricul Adrian Cioroianu.
Actul unirii a fost recunoscut de Conferinţa de Pace de la Paris, fiind parafat prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920. Tratatul a fost semnat între Puterile Aliate învingătoare în primul război mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în primul război mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România) pe de o parte şi de Ungaria de alta parte.
Documentul a consfinţit trecerea către statele succesoare a 71% din teritoriul Transleithaniei (partea ungară a imperiului Austro-Ungar) şi a 63% din populaţie, aceasta din urmă în majoritatea ei alcatuită din etnici ne-maghiari. Adică din cele 10 milioane de persoane din teritoriile pierdute de Ungaria în urma Tratatului de la Trianon, aproximativ 70% erau membrii altor comunităţi etnice decât cea maghiară.
Situaţia apărută după acest tratat nu a fost acceptată de mulţi dintre maghiari şi astfel s-a format un curent revizionist, care urmărea refacerea ţării în vechile graniţe.
În 1938, odată cu apropierea regimului condus de amiralul Horthy, care conducea Ungaria, de Germania nazistă, s-a ajuns la primul arbitraj de la Viena, prin care ţinuturi slovace au fost redate Ungariei, iar în 1939 şi Ucraina carpatică.
Dictatul de la Viena (al doilea arbitraj de la Viena) din 1940 a dat înapoi Ungariei 44.000 kmp, adică părţile de nord şi est ale Transilvaniei şi Ţinutul Secuiesc. Însă după cel de-al Doilea Război Mondial, prin Tratatul de Pace de la Paris, toate ţinuturile au fost restituite României, respectiv Slovaciei. După acest din urmă tratat s-a revenit la graniţele trasate prin documentul de la Trianon.
4 iunie - "Ziua solidarităţii naţionale"
Anul trecut guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, a declarat ziua de 4 iunie "Ziua solidarităţii naţionale". Partidul radical naţionalist Jobbik care a anunţat în 2009 că intenţionează să lupte pentru înlăturarea graniţelor stabilite prin Tratatul de la Trianon din 1920.
Pe 4 iunie, mai mulţi simpatizanţi ai acestui partid vor participa la evenimente care să denunţe Tratatul. Anul trecut 400 de maghiari s-au adunat în data de 4 iunie în faţa Palatului Trianon de la Versailles, pentru a comemora semnarea tratatului în urmă cu 90 de ani, prin care Ungaria a pierdut două treimi din teritoriu, inclusiv Transilvania.
Preşedintele Partidului Jobbik, Gabor Vona, a declarat intr-un interviu acordat în 2010 săptămânalului austriac Zur Zeit : "Pentru maghiari, Trianonul este sinonim cu o încercare de lichidare a naţiunii maghiare. Pierderea unor teritorii de mare importanţă strategică, culturală şi economică şi a populaţiei maghiare ce le locuiau a însemnat un dezastru demografic, cultural şi economic pe care îl resimţim şi astăzi".
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna Tamas Sandor a anunţat pentru Napoca News că, urmare a deciziei de anul trecut a guvernului de la Budapesta care a declarat ziua de 4 iunie "Ziua solidarităţii nationale", în judeţul Covasna, în toate cele patru oraşe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Sfantu Gheorghe, vor fi organizate manifestări de comemorare a tratatului de la Trianon.

Sursa
2011-06-04 22:40:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:01:38„Casa mea a fost Biblioteca” —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
19:22:00Despre cazul SA Gemeni, Poroșenko și alți granguri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:40:02Sfântul Cuvios Octavian de Volterra —» VIAŢA DE FAMILIE
16:28:30New Theme: Twenty Twenty One —» costica
16:03:56Bariere scumpe și aberante la serele din parc —» Curaj.TV | Media alternativă
15:53:53Atenție, chiar și poliția e fără mască la piață! —» Curaj.TV | Media alternativă
15:48:51Poliția locală din Tg Jiu favorizează evazioniștii din piață? —» Curaj.TV | Media alternativă
11:51:13Geană le-a dat frisoane celor cu coșciuge și icoane —» Curaj.TV | Media alternativă
11:01:02Promovarea unei slugi loiale și umilința unui întreg sistem de drept —» Curaj.TV | Media alternativă
10:29:01Acuză poliția de la Geoagiu de maltratare —» Curaj.TV | Media alternativă
08:55:37Blogul de Biblioteconomie și Știința Informării (după 10 ani) —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
20:11:00Despre Trump și limitele libertății de exprimare #Live —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:43Cum a îngropat Romsilva controlul demarat după o investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
16:00:12”Aroganță” periculoasă a poliției locale —» Curaj.TV | Media alternativă
15:47:49Moldova Curată: lista moldovenilor curați & Igor Șarov —» Gheorghe Erizanu
12:53:01BiblioLeader —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
12:30:40EDUCAȚIA DEONTOLOGICĂ A PERSONALULUI DE SPECIALITATE DIN BIBLIOTECI —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:40:29Politica externă “cu ochii închiși” a Moldovei? —» Dionis Cenuşa
09:25:57“Terorism” moldovenesc în SUA. Atacul asupra Capitoliului —» Cojocari Vitalie
00:38:01bloody —» turn up the silence
20:57:27PALESTINE HAS BECOME THE FIRST COUNTRY IN THE MIDDLE EAST TO REGISTER SPUTNIK V VACCINE —» ajna-blogging-press
17:53:05Iubiri trecute —» Frinturi din suflet de femeie
14:07:21Noul an: importanța trăirii în lumina veșniciei —» Moldova Creștină
14:00:23De ce nu sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților și Dragobetele —» Sunt MAMĂ!
13:54:47La clătite, înainte! Rețeta celor mai delicioase clătite americane + o activitate pentru copii —» Sunt MAMĂ!