La 2 iunie a avut loc conferinţa de evaluare a proiectului „Căi sigure pentru muncitorii migranţi”

La 2 iunie curent, la Chişinău, a avut loc conferinţa de evaluare a proiectului „Căi sigure pentru muncitorii migranţi: proiect pilot pentru Moldova şi Ucraina", lansat în februarie 2008.

Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană şi iniţiat de Institutul Sindical de Cooperare şi Dezvoltare din Italia ISCOS-Cisl, în parteneriat cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Confederaţia Sindicatelor din Ucraina şi institutul „Venetto Lavoro" din Italia.

Potrivit Paolei Simonetti, responsabilă pentru Europa din cadrul ISCOS-Cisl, în condiţiile în care fenomenul migraţiei are o vastă amploare, iar muncitorii migranţi sunt tot mai des pasibili riscului de a cădea în sistemul ilegalităţii, scopul principal al proiectului a fost de a crea căi sigure de migrare pentru persoanele din Moldova şi Ucraina care doresc să plece la muncă în Italia. De asemenea, s-a urmărit eliminarea oricăror exploatări a acestora şi crearea unui sistem novator de informare pentru potenţialii muncitori migranţi  din aceste două ţări.

Oleg Budza, preşedintele CNSM a menţionat că „acest proiect este un bun început pentru Moldova şi mizăm pe o conlucrare fructuoasă cu colegii din italieni, deoarece, spre regret, Moldova este o ţară care livrează migraţi în străinătate. Nu încurajăm acest proces, care poate să afecteze securitatea economică a statului, dar nici nu trebuie să-i neglijăm pe cei care decid să plece din ţară, în căutarea unor condiţii de viaţă mai bune".

Budza a explicat că proiectul a deviat într-o oarecare măsură de la scopurile stabilite iniţial, deoarece la faza de lansare a acestuia legislaţia moldovenească permitea implicarea sindicatelor în procesul de reglementare a migraţiei. „Pe parcurs însă, după ce-au fost efectuate unele modificări la lege, sindicatele au fost lipsite de acest drept, astfel încât am fost nevoiţi să schimbăm puţin accentele ".

Astfel, proiectul s-a axat mai mult pe cursuri de instruire on-line, în cadrul căreia au fost pregătiţi 20 de operatori din Moldova. În cadrul cursurilor aceştia au însuşit limba italiană şi au făcut cunoştinţă cu prevederile legislaţiei din domeniul migraţiei din ţara respectivă, la sfârşit de instruire primind şi certificate de atestare.  În acest sens au fost create zece info-point-uri. Trei dintre acestea au fost info-point-uri pilot, în cadrul cărora au activat operatorii instruiţi. Aceştia au oferit suport potenţialilor muncitori-migranţi în Italia, informându-i despre condiţiile social-economice şi prevederile legislative din ţara dată şi despre riscurile plecării ilegale. 

Totodată, în cadrul acestui proiect au fost selectate 12 persoane pentru petrecerea unui curs de master de 6 luni „Managementul întreprinderilor din sectorul agroalimentar pentru dezvoltarea locală şi internaţionalizare după modelul întreprinderilor mici şi mijlocii italiene.

Cursul îşi propune formarea profesioniştilor moldoveni, angajaţi, colaboratori, consultanţi sau muncitori la întreprinderile din sectorul agroalimentar şi agroindustrial, pentru a le crea posibilităţi majore de stabilire a relaţiilor de colaborare permanentă cu întreprinderi, instituţii sau centre de producţie din Italia.

Pentru atingerea mai eficientă a acestui obiectiv este prevăzută o perioadă de stagiere la întreprinderi şi instituţii italiene.


Sursa
2011-06-03 16:44:11



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:41:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:14:39Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:30:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:33:16Interpretări Teatrale ale lui Eminescu: Luceafărul —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
01:04:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
23:45:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
22:36:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:23:03Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:41:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:55:52„Nu dai interviul, m-ai înțeles?”, Ioniţă la Chicu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:36Ni mai profanaţi simbolurile de stat! —» Curaj.TV | Media alternativă
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
00:14:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:23:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:57:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:42:00Zile critice iulie 2025 —» codul omega
16:52:05Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:20:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
03:57:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
02:04:31Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:48:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:10:59Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:56:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:43:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:26:32Fără Titlu —» Путепроводные Заметки