La 2 iunie a avut loc conferinţa de evaluare a proiectului „Căi sigure pentru muncitorii migranţi”

La 2 iunie curent, la Chişinău, a avut loc conferinţa de evaluare a proiectului „Căi sigure pentru muncitorii migranţi: proiect pilot pentru Moldova şi Ucraina", lansat în februarie 2008.

Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană şi iniţiat de Institutul Sindical de Cooperare şi Dezvoltare din Italia ISCOS-Cisl, în parteneriat cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Confederaţia Sindicatelor din Ucraina şi institutul „Venetto Lavoro" din Italia.

Potrivit Paolei Simonetti, responsabilă pentru Europa din cadrul ISCOS-Cisl, în condiţiile în care fenomenul migraţiei are o vastă amploare, iar muncitorii migranţi sunt tot mai des pasibili riscului de a cădea în sistemul ilegalităţii, scopul principal al proiectului a fost de a crea căi sigure de migrare pentru persoanele din Moldova şi Ucraina care doresc să plece la muncă în Italia. De asemenea, s-a urmărit eliminarea oricăror exploatări a acestora şi crearea unui sistem novator de informare pentru potenţialii muncitori migranţi  din aceste două ţări.

Oleg Budza, preşedintele CNSM a menţionat că „acest proiect este un bun început pentru Moldova şi mizăm pe o conlucrare fructuoasă cu colegii din italieni, deoarece, spre regret, Moldova este o ţară care livrează migraţi în străinătate. Nu încurajăm acest proces, care poate să afecteze securitatea economică a statului, dar nici nu trebuie să-i neglijăm pe cei care decid să plece din ţară, în căutarea unor condiţii de viaţă mai bune".

Budza a explicat că proiectul a deviat într-o oarecare măsură de la scopurile stabilite iniţial, deoarece la faza de lansare a acestuia legislaţia moldovenească permitea implicarea sindicatelor în procesul de reglementare a migraţiei. „Pe parcurs însă, după ce-au fost efectuate unele modificări la lege, sindicatele au fost lipsite de acest drept, astfel încât am fost nevoiţi să schimbăm puţin accentele ".

Astfel, proiectul s-a axat mai mult pe cursuri de instruire on-line, în cadrul căreia au fost pregătiţi 20 de operatori din Moldova. În cadrul cursurilor aceştia au însuşit limba italiană şi au făcut cunoştinţă cu prevederile legislaţiei din domeniul migraţiei din ţara respectivă, la sfârşit de instruire primind şi certificate de atestare.  În acest sens au fost create zece info-point-uri. Trei dintre acestea au fost info-point-uri pilot, în cadrul cărora au activat operatorii instruiţi. Aceştia au oferit suport potenţialilor muncitori-migranţi în Italia, informându-i despre condiţiile social-economice şi prevederile legislative din ţara dată şi despre riscurile plecării ilegale. 

Totodată, în cadrul acestui proiect au fost selectate 12 persoane pentru petrecerea unui curs de master de 6 luni „Managementul întreprinderilor din sectorul agroalimentar pentru dezvoltarea locală şi internaţionalizare după modelul întreprinderilor mici şi mijlocii italiene.

Cursul îşi propune formarea profesioniştilor moldoveni, angajaţi, colaboratori, consultanţi sau muncitori la întreprinderile din sectorul agroalimentar şi agroindustrial, pentru a le crea posibilităţi majore de stabilire a relaţiilor de colaborare permanentă cu întreprinderi, instituţii sau centre de producţie din Italia.

Pentru atingerea mai eficientă a acestui obiectiv este prevăzută o perioadă de stagiere la întreprinderi şi instituţii italiene.


Sursa
2011-06-03 16:44:11Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity