Dorin Chirtoacă- primarul care a reușit!
Un tînăr care traieşte pentru comunitate a rezistat în cele mai dure condiţii , atingînd performanţe înalte. Are o gîndire strategică, dar este atent la detalii și, de multe ori, obligat să răspundă pentru problemele orașului acumulate pe parcursul ultimilor 50 de ani. A dovedit că este pasionat de mașinării și i-a scăpat într-un interviu că următorul vehicul pe care ar vrea șă-l conducă este avionul! Zis şi făcut! Vă invităm să petreceţi cu noi o zi din viaţa primarului la staţia de epurare, aeroport şi parcul de trolebuze!
Vă mai amintiţi ce voiaţi să deveniţi după absolvirea liceului, ce planuri de viitor aveaţi?
La finele liceului lucrurile erau clare pentru mine, vroiam să-mi continui studiile la universitate, după care să mă întorc la Chișinău și să mă implic într-o activitate care mi-ar fi permis să continui mișcarea de renaștere naţională pe care au început-o unchii mei, Mihai și Gheorghe Ghimpu.
Îi cunoaștem bine pe unchii Dvs: disidentul Gheorghe Ghimpu, scriitorul Simion Ghimpu și politicianul Mihai Ghimpu, dar nu știm nimic despre părinţi dvs, vorbiţi-ne despre ei.
Părinţii mei nu au fost implicaţi în activitatea publică, dar mereu au fost prezenţi la sfatul de famile unde se puteau discuta și probleme precum soarta noastră de la 89 încoace ș.a.m.d.
Mama și tata sînt oameni absolut obișnuiţi, mama a activat ca inginer-economist, iar acum lucrează la una din băncile comerciale din Chișinău. Tata a activat în calitate de constructor, apoi constructor-șef al unei întreprinderi care fabrica tot ce ţine de utilajele agricole. În prezent tata este pensionar.
Din perspectiva unui simplu cetăţean, ce calităţi credeţi că ar trebui să aibă un primar?
După patru ani de activitate zilnică la primărie, orice aș spune, ar fi o părere subiectivă.
Consider că un primar trebuie să fie dedicat, implicat trup și suflet, onest și corect pentru a nu-şi băga mîinile în avutul public – e vorba, totuși, de două miliarde de lei, reprezentînd bugetul municipiului. Un primar trebuie să fie atent la tot ceea ce se întîmplă, aș spune chiar ambiţios pentru a promova ceea ce este necesar și sănătos pentru oraș în ciuda cîrcotelilor venite din dreapta sau din stînga. Răbdător, cumpătat și chibzuit pentru a trece cu succes de fiecare dată peste toate problemele mai mult sau mai puţin așteptate care apar întotdeauna în activitate.
Sînteţi admirat, dar și contestat. Funcţia Dvs. permite oarecum oamenilor să fie critici: care a fost cea mai mare “perlă” pe care aţi auzit-o la adresa dvs?
E și firesc ca fiecare om să fie și apreciat și contestat, de asta avem libertate și democraţie.
Atunci cînd am lansat troleibuzele de pe ruta 22, mi-a fost mare mirarea să văd cîteva bătrînele care erau pur și simplu infuriate văzînd că noi venim cu anumite rezultate pentru locuitorii municipiului, și căutau să se agite de orice, numai să nu recunoască că s-a făcut ceva bun pentru oraș.
Întotdeauna va fi contestată orice persoană publică, însă cei care contestă activitatea mea, ar fi bine să se informeze și vor afla că rezultatele pe care le avem în prezent, nu le-a avut niciunul dintre predecesorii mei.
Sînteţi un primar admirat îndeosebi de tineret: cărui fapt credeţi că i se datorează aceast lucru?
Nu aș spune că sînt admirat, în niciun caz, poate tineretul are o licărire de speranţă în ceea ce mă privește pe mine și pe alţi colegi mai tineri din administraţia locală.
Tineretul a reprezentat, reprezintă și va reprezenta motorul schimbării în Moldova! Fără tineret nu am fi reușit nimic. Începînd cu 2007 s-a văzut mobilizarea tinerilor și datorită lor, avem astăzi alianţa pentru integrare europeană și un parcurs proeuropean. Au dovedit-o și la alegerile din noiembrie, cînd pentru prima dată în Chișinău s-a văzut o participare puternică a tineretului, în special a studenţilor. Atîta timp cît vom avea alături oamenii care niciodată nu s-au lăsat manipulaţi și minţiţi și pe tineri, vom reuși să ne mișcăm înainte!
În cei aproape 4 ani aţi reușit să realizaţi mai multe obiective. Care dintre acestea v-a adus cea mai mare satisfacţie?
Mi-e greu să mă împart între toate proiectele pe care le-am realizat în Chișinău, deoarece pentru fiecare s-a pus suflet. Cînd merg la faţa locului și văd rezultatul propriu-zis, prin faţa ochilor îmi trec toate etapele de lucru, de la prima discuţie asupra proiectului respectiv pînă la inaugurare.
Este evident că cea mai delicată și aș spune chiar rușinoasă problemă a Chișinăului, pe care am ignorat-o timp de 40 de ani, a fost mirosul pestilenţial de la staţia de epurare; fiind rezolvată această problemă, am simţit o ușurare, că nu ne mai facem de rîs în faţa celor care vin aici sau nu mai trăim acea senzaţie neplăcută pentru noi toţi, dar mai ales pentru locuitorii sectoarelor Botanica sau Ciocana. Cum e să stai în bucătărie, iar pe geam să-ţi pătrundă un miros constant de wc?!
Apoi îmi este aproape proiectul cu Valea morilor pentru că nu e tocmai plăcut să vezi cum cel mai frumos parc din oraș stă vraişte cu lac cu tot, ca un organism care suferă de o boală incurabilă. Mă bucur că l-am readus la viaţă.
Dacă vorbim despre troleibuze, acestea reprezintă unul dintre exemplele de success în ceea ce privește aducerea standartelor europene la Chișinău. Este unul dintre exemplele că se poate face ceva, chiar şi în cele mai grele condiţii. Este o premieră, un lot de 100 de troleibuze n-a mai fost procurat niciodată.
Ce m-a bucurat însă foarte mult, mai ales în ultima perioadă, și o spun cu mîndrie, e faptul că am renovat secţia de urgenţă a Spitalului pentru copii Valentin Ignatenco, care se afla de mai bine de 20 de ani într-o stare dezastruoasă, fiind şi un real pericol pentru viaţa și sănătatea copiilor. Medicii, cu toată voiţa lor nu puteau să intervină, toate utilajele erau învechite, starea edificiului fiind sub orice critică. Acum avem cea mai modernă secţie de urgenţă din Moldova, unde se adresează cel puţin 100 de copii pe zi.
Care a fost cea mai tristă experienţă trăită la Primăria capitalei?
Trădările, sabotajul și tensiunea care a existat tot timpul pe parcursul celor 4 ani de activitate, atunci cînd era vorba de mișcat lucrurile înainte. Tensiuni din partea acelor care înţelegeau că odată fiind atinse niște rezultate, automat acest lucru ar fi atras şi susţinerea din partea cetăţenilor. Nu am înţeles și nu voi înţelege niciodată, de ce în Republica Moldova competiţia trebuie să aibă loc pornind de la ideea cum să-i pui beţe în roate celui de alături, astfel încît el să nu reușească nimic, iar după ce cade, să treci peste el și să mergi mai departe. Această modalitate de a-ţi face loc și de a te afirma în Moldova este foarte păguboasă și asta chiar mă dearanjează.
Cînd aţi avut mai mulţi prieteni, înainte de e deveni primar sau după? Mai ţineţi legătura cu prietenii din adolescenţă?
Prietenii mi i-am făcut la școală, la liceu, la facultate, poate puţin și după. De cînd sînt la primărie trebuie să spun că am întîlnit oameni diferiţi- și dintre cei care își urmau interesele, dar și oameni, cărora le sînt profund recunoscător. Colegi de echipă cu care ne-am regăsit pentru că simţeam la fel, gîndeam la fel, și acest lucru ne-a apropiat și ne-a unit. Cu acești oameni am reușit să mișcăm lucrurile înainte, și la primărie, și în consiliu, iar în cele din urmă am devenit prieteni.
În total acum am mai mulţi prieteni, pentru că i-am păstrat pe cei cu care am fost apropiat înainte, dar s-au mai adăugat şi alţii.
După ce criterii evaluaţi interlocutorul la prima întîlnire?
Sinceritate, corectitudine, abordarea directă a subiectelor, încredere și bună credinţă.
Ce trăsaturi nu agreaţi la oameni?
Făţărnicia, lipsa de chibzuinţă, de înţelegere a priorităţilor, lipsa de unitate, excesul de zel, trufia, dar cred că noi avem parte de toate aceste trăsături și din cauza istoriei zbuciumate pe care am avut-o, pentru că am fost sub o permanentă ocupaţie, și abia de 20 de ani încoace încercăm să ne clarificăm lucrurile.
Spuneaţi într-o emisiune tv că v-aţi găsit jumătatea, înseamnă oare acest lucru că veţi dezamăgi în curînd chișinăuencele?
Nu văd cu ce le-aș dezamăgi pentru că oricum era imposibil să mă căsătoresc cu toate (rîde).
Toate trebuie să se întîmple de la sine și trebuie să aibă loc la timpul lor, pe 5 iunie avem primăria, după aceea vedem cum rămîne cu viaţa personală…
Cînd vom putea să cunoaștem aleasa primarului… pînă la primul tur de scrutin sau după cel de-al doilea?
Întotdeauna am evitat, și voi evita şi pe viitor să aduc în spaţiul public aspectele legate de viaţa privată, aceasta complică lucrurile și de aceea nu cred că e necesar. Cînd va fi să fie, evident că toată lumea va afla și cu siguranţă acest eveniment nu va scăpa neobservat .
Primăria vă lasă timp pentru un hobby?
Foarte puţin, mie îmi place mult să călătoresc, să fotografiez, să citesc, îmi place să gospodăresc pe lîngă casă, la ţară…însă cu toate astea e mai greu acum.
Pe măsură ce lucrurile se vor mai aranja poate va fi mai mult timp pentru toate activităţile astea.
Dacă nu ar mai fi nici primăria, nici politica… ce aţi prefera să faceţi în continuare?
Probabil mi-aș fi continuat activitatea la societatea civilă, fie m-aș fi implicat într-o activitate privată ca jurist, fie într-o activitate de producere a bunurilor sau serviciilor. Am descoperit de la o vreme că pentru mine este foarte important ca ceea ce se face să nu fie doar profitabil, dar și util, de aceea cred că m-aș fi regăsit într-o activitate care să însemne locuri de muncă în Moldova, produse fabricate în Moldova, competitive și pe pieţile internaţionale, în așa fel încît să arătăm că și noi sîntem în stare nu doar să consumăm, ci și să propunem ceva altora.
Ce vreţi să transmiteţi cititorilor noștri?
Vreau să mă adresez în special tinerilor, să le mulţumesc pentru încrederea pe care o au în mine personal, cît și în colegii mei de echipă.
În 4 ani am obţinut rezultate la care nu mă așteptam nici eu, și odată ce le avem, trebuie să mergem mai departe, umăr la umăr, și aici tineretul va fi forţa motrice, orice ar spune unul sau altul.
Atunci cînd a avut loc acţiunea de salubrizare “Hai, Moldova!” și cînd am văzut cum au ieșit tinerii cu miile, mi-am dat seama că energia acestor tineri e inepuizabilă și ei sînt garanţia succesului Chișinăului și a Republicii Moldova. Vreau să fim în continuare alături unii de alţii și să nu dăm Chișinăul pe mîna unor neaveniţi care ar putea să-l aducă din nou la faliment și să-l subordoneze propriilor interese!
Sursa
2011-06-03 13:51:42