Cum sa ne protejam programele de calculator de utilizare neautorizata?
Potrivit Legii nr.139 din 02.07.2010 cu privire la dreptul de autor şi drepturile conexe, regimul de protecţie acordat programelor pentru calculator este similar celui acordat operelor literare. Legea nouă este mai explicită la capitolul arie de protecţie şi prevede că noţiunea de program pentru calculator se extinde şi asupra programului incorporat în memoria calculatorului, a materialului de însoţire a unui program creat, a materialului pregătitor obţinut în procesul elaborării unui program (în anumite condiţii).
Autor al programului pentru calculator este persoana fizică prin al cărei activitate creatoare acesta a fost creat. Se prezumă a fi autor persoana fizică sub al cărei nume pentru prima dată este făcut public programul pentru calculator. Persoanele juridice nu pot pretinde calitatea de autori, însă pot deţine drepturi patrimoniale, în baza licenţei sau calităţii de angajator al autorului (în cazul operei de serviciu). În practică, deţinerea acestor drepturi dă persoanei juridice posibilitatea să valorifice programul pentru calculator în acelaşi mod în care ar fi putut să o facă autorul.
Spre deosebire de mărcile comerciale sau alte obiecte ale proprietarii intelectuale, operele (inclusiv programele pentru calculator) beneficiază de protecţie legală prin însuşi faptul creării lor, fără a fi necesară înregistrarea lor (şi plata cheltuielilor aferente). Pentru a informa publicul despre drepturile sale, titularul dreptului de autor este în drept să folosească simbolul protecţiei dreptului de autor, care se va aplica pe fiecare exemplar al operei şi constă din trei elemente:
(i) litera latină „C” inclusă în cerc,
(ii) numele sau denumirea titularului dreptului exclusiv de autor, şi
(iii) anul primei publicări a operei.
Totuşi, lipsa simbolului de protecţie sus-menţionat nu lipseşte titularul dreptului de autor de protecţia oferită de lege.
Este posibilă şi, în opinia noastră, recomandabilă înregistrarea de stat a programului pentru calculator, în special în ipoteza programelor care nu au fost făcute publice încă. Înregistrarea de stat nu este la fel de costisitoare şi de durată ca şi înregistrarea mărcii comerciale şi poate fi făcută nemijlocit de titularul drepturilor de autor, fără a fi obligatorie participarea reprezentantului în proprietate intelectuală.
Înregistrarea poate fi făcută în decursul termenului de protecţie a dreptului de autor. Titularului i se eliberează un certificat de modelul stabilit, care în caz de litigiu poate fi recunoscută de instanţa de judecată drept prezumţie a paternităţii, dacă nu se va dovedi contrariul. Termenul stabilit de lege pentru protecţia programului de calculator include durata vieţii autorului şi încă 70 de ani după deces, începând cu 1 ianuarie al anului următor celui al decesului autorului.
În afara măsurilor de protecţie prevăzute de lege, titularul dreptului de autor asupra programului de calculator este în drept să instituie în baza contractelor de autor încheiate cu terţii măsuri suplimentare de protecţie sub forma interdicţiilor de utilizare şi corectare a erorilor în programele ce constituie obiect al unor asemenea contracte.
Autor: Tatiana Stefanet
Sursa: Ziarul ECOnomist
Sursa
2011-06-03 10:29:58