Alături de copilărie la Biblioteca Adjud
Aşa cum am promis, revin cu fotografii de la Adjud. Au fost câteva zile frumoase în care m-am bucurat de copilărie, de cărţi şi oameni frumoşi în cadrul evenimentelor ce au avut loc la Biblioteca Municipală Adjud.
Ca şi de obicei, doamna Tatiana a avut grijă ca totul să fie perfect. La această bibliotecă există ceva special. Mereu simţi că îţi doreşti să te întorci. Mereu simţi că nu ai spus tot ce ţi-ai dorit. Mereu simţi că ai fi putut să faci şi mai mult. Mereu îţi doreşti să revii.
Spuneam odată că orice în lumea aceasta se construieşte, se clădeşte şi se întreţine doar dacă pui suflet. Orice! Nici un cămin nu este cămin dacă nu găseşti acolo căldura, dragostea, sufletul. Nici o relaţie nu este relaţie dacă nu simţi în ea sufletul, iubirea, dăruirea, sinceritatea. Nici o carte nu este carte dacă nu simţi dincolo de ea emoţiile, frumuseţea...sufletul. Nici o clădire nu este doar o clădire dacă emană istorie, timp, amintiri...suflet!
La Biblioteca Adjud, sufletul se simte de peste tot. Abundă. Simţi emoţie privind peste tot. Discutând cu oamenii care lucrează acolo. Cu doamna Tatiana. Sufletul bibliotecii adjudene este draga mea Doamnă Tatiana. Mereu zâmbitoare. Mereu plină de vorbe calde. Primitoare. Dornică să audă şi ce au alţii de spus. Dornică să împartă şi să primească. E deosebit să te afli în preajma dumneaei. E ca şi cum ai putea fi în mijlocul unui câmp imens de flori şi pot fi toate ale tale fără să simţi să le culegi. Le primeşti şi te bucuri de tot.
Oamenii care se află în spatele evenimentelor, cei care pregătesc, care fotografiază, care au grijă de oaspeţi şi de copii, cei care se ocupă de partea tehnică sunt şi ei altfel ca în alte părţi. Sufletişti, zâmbitori, primitori. Mereu gata să te ajute în cazul în care ai o problemă de ultim moment. Mereu cu idei bune. Mereu cu o muncă de calitate.
Şi, printre toţi, asemeni unei energii în stare pură, un "spiriduş" care este peste tot şi în acelaşi loc deopotrivă, este Domnul profesor Valea. O umbră mereu acolo unde trebuie să fie. printre oaspeţi. Alături de Doamna Tatiana. Alături de echipa bibliotecii. Alături de copii. Uneori mă întreb cum reuşeşte. Nu ştii când apare, cum apare. Se convinge că totul e bine într-un loc şi aleargă în altul. este un om deosebit.
Domnul profesor, închide săptămâna copilăriei sâmbătă la ora 12:00, intrând în program alături de copiii de la Clubul Copiilor Adjud cu un concurs de karting, denumit "Cupa Copilăriei”.
La aceste evenimente am cunoscut câteva educatoare deosebite... Tincuţa Trif, Aurica Răuţă, Claudia Balaban, Elionora Munteanu, Nicoleta Ilie şi Elena Pavel. De doamna Tincuţa sunt legată oarecum deoarece dumneaei a fost educatoarea soţului meu, o doamnă remarcabilă şi plină de suflet pentru cei mici. Augusta a îndrăgi-o imediat.
Pe Nicoleta Ilie o cunosc deoarece este cumnata mea. M-a bucurat nespus de mult să o ştiu acolo alături de noi, împreună cu micuţii ei. Dintre toţi, cei mai mărunţei au fost ai lui Nico. Totuşi, au fost cuminţi şi atenţi. Erau în jurul ei cu guriţele până la urechi şi cu ochii sclipind. Mi-am dorit mereu să o văd printre copilaşi. E un sentiment tare furmos să ştii că ai în jur oamenii de acasă. Contează un chip familiar, un zâmbet pe care deja îl cunoşti.
Am cunoscut-o şi pe Doamna profesoară Anca Feraru. O persoană alături de care mi-a plăcut să împart timpul. Este o fiinţă deosebită. Este delicată, plină de suflet şi veselie. Mereu zâmbea. Aveai impresia că toate emoţiile pot fi trăite deodată. Mi-a plăcut mult să îi fiu în preajmă. Am învăţat să zâmbesc altfel. Larg şi entuziasmată.
Au fost multe personalităţi...printre care Domnul primar Armencea. Dacă nu am ştii că dumnealui este primarul, am fi spus că este un om mult mai mult decât de al locului. Deschis, natural, un om care a trăit toate emoţiile evenimentului alături de cei de acolo. Domnul Armencea a sprijinit mereu cultura şi educaţia în Adjud, iar asta nu poate decât să mă bucure. Educaţia este importantă în cadrul unei comunităţi (şi nu numai). A fost mereu alături de bibliotecă, de oamenii ei, alături de scriitorii vrânceni pe care i-a spijinit şi i-a ajutat să se lanseze, alături de şcoli, de grădiniţe, de educatori, de comunitate. Cum am spus, părea un adjudean care a ajuns acolo alături de noi ceilalţi şi care s-a bucurat de tot.
Alături de invitaţi au fost şi Domnul viceprimar al Consiliului Judeţean, Dragoş Bîrlădeanu, directorul de program al companiei IREX, Paul Baran, distinsa Doamnă Teodora Fântânaru, directoarea Bibliotecii Judeţene, preot-protopop Ion Ciobotea şi mulţi reprezentanţi ai bibliotecilor orăşeneşti şi comunale printre care şi directoarea Bibliotecii din Tecuci, Manuela Cepraga.
Cum am spus...a fost minunat. Săptămâna următoare mă voi întoarce în Adjud. Dar, până atunci, nu dau nimic din casă :) şi vă las pe voi să urmăriţi câteva imagini deosebite pe care le-am trăit eu acolo.
Sursa
2011-06-03 12:00:00