Terapia cu Ozon în Stomatologie
Ceea ce este fascinant in ozonoterapia stomatologica (cunoscuta si sub denumirea de terapie cu ozon) este posibilitatea tratarii cariilor ca pe niste leziuni reversibile, adica trecerea de la terapia chirurgicala la una farmacologica.
Terapia cu Ozon este o solutie terapeutica de durata, fara riscuri sau efecte secundare.
Terapia traditionala a cariilor comporta doua mari defecte:
- sacrificiul tesutului dentar
- necesitatea folosirii de materiale straine organismului pentru reconstituirea anatomo-functionala a elementelor dentare care, pe de o parte sunt supuse uzurii, pe de alta parte prezinta un anumit grad de toxicitate.
Ozonoterapia reprezinta o solutie viabila a acestor probleme.
Primele tentative de utilizare a ozonului in stomatologie isi au originile acum circa saptezeci de ani in Franta, dar abia la jumatatea anilor optzeci Eduard Lynch de la Royal London Hospital Medical College a reusit sa demonstreze remineralizarea leziunilor carioase radiculare dupa o singura expunere la concentratii mari de ozon. Dezvoltarea acestor cercetari a permis studierea si elaborarea de aparte capabile sa emane ozon in concentratiile necesare, direct in leziune si in deplina siguranta pentru pacienti.
Caria e un proces patologic multifactorial pentru a carei dezvoltare sunt necesari carbohidrati fermentabili, bacterii, proteine si alte substante necesare nutritiei bacteriilor.
Ozonul este in masura sa altereze stabilitatea acestor conditii ambientale prin capacitatea sa de a:
- distruge in scurt timp bacterii, virusi si fungi;
- neutraliza proteinele acide;
- restructure smaltul si dentina.
Pana in anii 90 se credea ca procesele carioase incep de la smalt, presupunand demineralizarea succesiva a dintelui si formarea de cavitati. Ca urmare se considerau usor diagnosticabile visual sau cu ajutorul sondei. Studii recente, executate sectionand sute de dinti extrasi au descoperit ca majoritatea cariilor incep din dentina, adica din interiorul dintelui, in timp ce smaltul ramane integru pana la dezvoltarea cariei in directia acestuia.
Aceste studii demonstreaza dificultatea diagnosticarii cariei cu metode traditionale.
In 2001 Banerjee si Kidd au definit caria dupa cum urmeaza: Cariile dentare in secolul XXI sunt procese metabolice reversibile orientate catre demineralizarea dentinei si a smaltului.
Ca urmare, fiind vorba de leziuni reversibile este esentiala diagnosticarea precoce, in acest fel terapia netrebuind sa comporte alterari structurale ale dintelui.
Ozonoterapia stomatologica raspunde necesitatilor mileniului trei de tratament al cariilor dentare, in lumina noilor descoperiri in domeniu.
Tratamentul cu ozon este indolor si nu prezinta risc de reactii alergice.
* Ozonoterapia trebuie sa se faca doar in prezenta unui sistem de aspitratie pentru eliminarea ozonului reziduu acesta prezentand toxicitate daca este inhalat in cantitati mari.
Sursa
2011-06-02 23:52:15