157626 cazuri COVID-19 în Moldova
6366 – cazuri active
147864 – cazuri vindecate
3396 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 28 ianuarie 2021 ora 09:22


Partenerii moldovenii.md mimează ignoranţa

Agenţia de presă Infotag a preluat o scrisoare deschisă către domnul Ambasador al României, E. S. Marius Lazurca. Aceasta este adresată de către mişcarea de tineret Voievod şi de guvernului tinerilor din RM. Voi ignora inadvertenţa profilului primei asociaţii în ceea ce priveşte chestiunile de etnie şi reprezentare a tinerilor etnici români din RM aflaţi în România, precum şi a celei de a doua, a cărei activitate se leagă strâns de regiunea Găgăuz-Yeri şi îmi voi îndrepta atenţia asupra textului respectivei scrisori.

Contrar bunului simţ şi obiceiului, aceştia încep prin a minţi. Ei aberează despre nişte cetăţeni moldoveni care se află „temporar” pe teritoriul României şi care ar fi fost trataţi nepotrivit din cauza „curajului lor de a-şi fi manifestat ataşamentul faţă de valorile moldoveneşti”. Eu, în calitatea mea de masterand la Bucureşti şi bursier al statului român începând cu 2006, n-am auzit niciodată ca vreun coleg de al meu să fie tratat în modul descris în scrisoare. Cine vrea şi poate, rog să mă contrazică, dar nu anonim şi nu în lipsa unor dovezi relevante.

În continuare, autorii o iau şi mai mult razna. Ei ne vorbesc despre drepturile omului şi despre dreptul de a se identifica (în virtutea căruia ştiu şi eu că sunt român moldovean), despre parteneriatele şi structurile din care face parte România şi alte cele, pentru ca în final să se plângă de faptul că sigla GIB a fost asociată cu cea partidului criminal comunist sovietic. După care, lamentarea continuă prin acuzarea unor deficienţe de comunicare dintre cele două state româneşti. Probabil că voievozii şi guvernatorii găgăuzi nu şi-au revenit încă din reveria comunistă a anilor 2001-2009, când voronin, din fruntea grupării pe care o conducea, a făcut posibilul şi imposibilul pentru a ne face de râs în faţa partenerilor europeni, inclusiv a României. Autorii mimează că nu văd rezultatele guvernării necomuniste, în timpul căreia au fost îmbunătăţite vizibil relaţiile bilaterale cu statele vecine şi cu UE, în general. Cu alte cuvinte, diversiune în toată legea. Se vede cu ochiul liber că toată povestea cu bannerul şi site-ulGIB-ului nu este decât un pretext pentru a propaga inepţiile anti-ştiinţifice şi staliniste privind limba, identitatea şi naţionalitatea populaţiei române majoritare dintre Prut şi Nistru.

Moldoveniştii se adresează în tot corpul scrisorii cu „Noi solictăm, noi reprezentăm”, asumându-şi lucruri absolut aberante. Urmându-le logica, am putea afirma că eu, cetăţean moldovean, etnic român, bursier al statului român, aş fi reprezentat de ei. Pe cine cred ei că-i amăgesc? Ei bine, eu îmi rezerv dreptul de a le denunţa neobrăzarea.

Autorii se mai plâng pentru că cetăţenilor „Moldovei” (în loc de R.Moldova, sic!), li se interzice „să-şi exprime în mod liber părerea”. Revin la aceeaşi întrebare: de unde au mai luat-o şi pe asta? Oare a avut măcar un singur tânăr cetăţean moldovean din România vreo ieşire în care să acuze statul că i-ar fi prejudiciat dreptul la liberă exprimare? Nu am văzut nici un tânăr dinGIB Cluj sau Bacău care şi-ar fi exprimat opinia în public şi care să se plângă pentru că a fost atacat în mod „agresiv şi premeditat”. Mai mult, n-am văzut nici unul care să fugă repede la vreun ONG de tip cloşcă (şi moldovenist pe de asupra!) pentru a-i cere protecţie. Din nou, invenţii.

Iar dacă aveaţi impresia că mai rău de atât nu se putea, staţi să vedeţi şi solicitările autorilor către E.S. Marius Lazurca din ultimul aliniat. Aceştia îi cer oficialului român „să le asigure posibilitatea de a da replică site-urilor respective (sic!)” (basarabeni, karadeniz şi încă unul, mai sumar, ajna.weblog). Cam în ce mod îşi imaginează ei că funcţionează un stat democratic şi membru al UE, nu-mi dau seama, dar înţeleg de ce fug ca dracul de tămâie de UE în braţele imperiului sovietic, având asemenea reprezentări eronate. Oare nu ştiu ei că un ambasador nu are cum să le dicteze unor SRL-uri, ONG-uri sau unor persoane fizice ce să publice pe portalurile lor? Cu alte cuvinte, sunt moldoveniştii noştri ignoranţi, sau doar o fac pe… ignoranţii? Mai mult, oare nu au acuzatorii înşişi pretenţia de a li se încălca libertatea de exprimare unor actori non-statali? Ei mai vor să-şi exprime indignarea faţă de atitudinea criticilor lor. Mă întreb eu, atunci: oare n-au făcut-o deja prin scrisoarea deschisă şi preluată de unele media? Cine le încurcă să-şi exprime indignarea? Avem, aşadar, o nouă mostră de manie a persecuţiei a mimilor moldovenişti.

Autorii mai vor ca opinia conaţionalilor lor din România să fie respectată. Dar îşi dau ei seama că peste Prut locuiesc vreo 21 de milioane de „conaţionali de ai lor”? Ei, de data asta sunt sigur că vorbim de ignoranţă crasă, or site-ul pe care îl susţin o demonstrează din plin. Nu se impune nici o lămurire în acest sens.

Către final, aceştia îi îndeamnă pe toţi susţinătorii studenţi moldoveni din România să îşi exprime liber opinia (la contestatarii moldoveniştilor nu se referă îndemnul!). Parcă-i şi văd pe colegii mei de facultate şi prietenii originari de pe la Iaşi, Galaţi, Bacău etc., pe membrii asociaţiilor studenţeşti ale etnicilor români din RM care au stabilit prin statut promovarea valorilor naţionale româneşti, ieşind la un meeting în care să-şi declare iubirea necondiţionată faţă de tinerii alogeni şi români moldoveni rătăciţi din cele două structuri! În fond, n-ar fi exlcus. Au mai fost încercări instrumentate la Iaşi prin 2008, dar unde a început totul, acolo s-a şi oprit. Nu ne-am putea aştepta la altceva nici de această dată. Nu-i aşa, dragi români moldoveni, ardeleni, bănăţeni, olteni, dobrogeni, bucovineni şi lideri ai ONG-urilor de etnici români originari din RM?Sursa
2011-06-02 20:44:57Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

03:09:00White tiger și dilemele existențiale —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:39:34©️ Etichete —» Licurici de suflet
15:44:31Fost ministru al Finanțelor propus premier de către Maia Sandu —» Elena Robu
10:48:17”Limba română, unica stăpână” în R. Moldova. Ce avem însă în realitate? —» Elena Robu
09:28:07Asasinul orb / Margaret Atwood —» Frinturi din suflet de femeie
17:25:31Nu te uita în spate! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:55:00Discurs inflamat la Microfonul Liber despre nedreptate —» Curaj.TV | Media alternativă
14:55:00Pierdut în labirintul instituțiilor de stat corupt şi birocratizat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:00A venit din sat la Preşedinţie cu mai multe probleme —» Curaj.TV | Media alternativă
13:32:04Nicolae Mătcaș: Risipă și măsură. Biobibliografie —» Biblioteca Hristo Botev
12:09:22Liuba Dimitriu – un nume necunoscut printre poeţii basarabeni —» Biblioteca Hristo Botev
11:00:09Fără istericale! —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
10:33:2322 februarie – 5 martie 2021 sesiune online IT pentru profesori și părinți creștini —» Cursurile de computere SCRIPTEHINFO
09:48:27Болгария спасла своих соотечественников-евреев во время Холокоста —» Biblioteca Hristo Botev
20:36:21PHOTO OF THE DAY- How to relax —» ajna-blogging-press
18:18:59The world above the world —» Dragostina Vicol – jurnalism militar
18:02:14Luni, Week4 —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:01:47Limbajul din poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:12:20Lumea deasupra lumii —» Dragostina Vicol – jurnalism militar
16:11:40Building Single-Page Websites on WordPress.com —» costica
14:07:51©️ Încurajare —» Licurici de suflet
13:15:59MICRO ȘI MACRO COSMOSUL LUI MIHAI POTÂRNICHE —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
12:53:02Toată poliţia escorta o femeie bolnavă (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
12:46:46«Пронзительный крик», фильмы о человеческой катастрофе ХХ века, называемой «Холокост» —» Biblioteca Hristo Botev
12:34:14Judecătoriile din Chişinău, posibile focare de #covid19 —» Curaj.TV | Media alternativă